28 Mart 2024
İstanbul
DİYET

Çölyak hastalığı olanlar dikkat !

Bugün sizlere belkide pek çoğumuzun duyduğu fakat hakkında çok bilgi sahibi olmadığınızı düşündüğümüz bir konu anlatalım istedik. Konumuz Çölyak hastalığı. Ve eğer çölyak hastalığımız varsa neler yapılmalı ?

Hepiniz duymuşsunuzdur Çölyak hastalığını. Bu hastalığa yakalanan her dört insandan üçü maalesef çölyak hastası olduklarından bihaber yaşıyorlar. Bilmedikleri için de rasgele beslenmeye devam ediyorlar. Çölyak hastası kişiler gluten içeren beslenmeye devam ederlerse sağlıklarına çok ciddi bir şekilde zarar verebilirler. Peki o zaman ne yapalım ? Önce bu hastalığı tanıyalım ve “neler yapmalıyız?” ı konuşalım.

 

Eğer Çölyak hastası isek yapabileceğimiz tek tedavi sadece ve sadece glutensiz bir diyet uygulamak. Hem de tüm yaşamımız boyunca. Kendimizi daha iyi hissetmemiz adına bu şart. Ayrıca glutensiz beslenmek herhangi bir bağırsak lezyonumuz varsa bunu onarabilir.

Glutensiz bir diyet nasıl olur? Glutensiz beslenme içinde buğday, arpa, çavdar ve yulaf bulunan herhangi bir yiyeceği tüketmemekle olur. Un, ekmek, makarna ve hamur işleri gibi yiyecekler genellikle bu besinler ile yapılmaktadır.

Peki nedir Çölyak denen hastalık ?

Kendisine önerilen ekmeği reddeden bir kadın.

Bu hastalık sindirim sisteminde karşımıza çıkan kronik bir bağışıklık sistemi problemidir. Vücut gluten adı verilen bir proteine karşı sürekli bir intoleransa sahip olduğunda ortaya çıkar. Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar.

Gluten proteini buğday, yulaf, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda bulunmaktadır. Çölyak hastalığı olan kişiler glutenli yiyecek tükettiğinde ince bağırsağın zarı yara alır. Bu yüzden ince bağırsağın besin maddelerini emme yeteneği azalır. Bu durum tedavi edilmediği takdirde, çölyak hastalığı olan kişiler yetersiz beslenmeye başlar ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıklar geliştirebilir.

Glutensiz diyetler Çölyak hastalığına birebir tedavidir

Çölyak ve Gluten Duyarlılığı Derneğinden Juan Ignacio Serrano,  “Glutensiz bir diyet uygulamak doğal bir diyeti takip etmenin ve sağlıklı bir hayat yaşamanın bir yoludur. Çölyak hastaları etiketlere her şeyden fazla bakar, işlenmiş gıdalardan kaçınır ve taze yiyecekler yerler.”

Çölyak hastalığı ile mücadeleye başladıysanız size birkaç önerimiz var :

1. Gluten içermeyen yeni unlar deneyin.

Gluten içermeyen bazı un alternatifleri.

 

Buğday, yulaf ya da karabuğday gibi gıdalardan uzak durun. Farklı gıdalardan yapılmış unları deneyin.

Bu yeni unlar harika: pirinç, badem, soya, tapyoka, karnabahar ve nohut unları.

Ayrıca kinoa ya da yukka gibi süper gıdaların unları da işinizi görür. Bu unlar çölyak hastalığına birebir iyi gelmektedir.

2. Ana malzemelerinizde gluten varsa uzak durun.

Glutensiz besinleri içeren bir seçki.

 

Çölyak hastası insanlar için içerisinde gluten bulunmayan taze ürünler tüketmek çok fayda sağlar.

Mesela et, balık, yumurta, meyve ve sebzeleri düzenli tüketebilirsiniz.

3. Sosları da kendin pişir kendin yap. 

Kendi sosunuzu yaparken veya sosunuzun kıvamını yoğunlaştırmak isterseniz topaklanma olmaması için elenmiş mısır unu kullanabilirsiniz.

Ekmek isterseniz patates püresi, öğütülmüş badem ya da doğranmış mısır gevrekleri ile ekmek yapabilirsiniz.

4. Önceden pişmiş yiyecekleri tüketmeyin.

Her zaman için önceden pişmiş ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durmalısınız. İşlenmiş gıdalar yemek risk taşımaktadır. Önceden pişirilmiş yiyecekler içinde gluten yokmuş gibi görünebilse de içinde katkı maddesi olarak gluten içerebilirler.

Kanunlara göre şirketlerin kullandıkları un ve nişasta türlerini belirtmeleri gerekmektedir. Ancak yine de, çapraz bulaşma riski olduğundan bu ürünlerden toptan uzak durmak en güzelidir.

Arada bir işlenmiş gıdalar yerim derseniz etiketlere ve ürünün içindekilere dikkat edin.

5. Mutfak aletleriniz ahşap olmamalı.

Ahşap malzemeler çok gözenekli olduğundan gluten partiküllerini emebilir.

Ahşap yerine metal, plastik, silikon ya da diğer materyallerden yapılmış eşyaları kullanabilirsiniz.

Hastalık ile alakalı Çölyak dernekleri ile görüşebilirsiniz. Herhangi bir sorunuz ya da probleminiz varsa bu dernekler size yardımcı olacaktır. Eğer glutenli gıdalardan uzak durur ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimserseniz çölyak hastalığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X