29 Mart 2024
İstanbul
Yemek

(Hoş mu erim) Höşmerim tarifi Höşmerim nasıl yapılır Höşmerim hikayesi ?

“Hoş mu erim” nasıl “Höşmerim oldu?

Höşmerim; fazla malzeme gerektirmemesi, çabuk hazırlanabilmesi ve lezzeti nedeniyle Anadolu mutfağında çok önemli bir yere sahip. Ayrıca höşmerimin tarihten gelen değişik bir özelliği daha var. Çünkü höşmerim Kurtuluş savaşı yıllarında ortaya çıkmış olan bir tatlı.  İki hikaye hakkında konuşuluyor işte ilk hikaye

Hikaye 1

Balıkesir’in O muhteşem yaylalarında koyun otlatan bir çoban sabah yaylaya çıkarken, çadırda kalan Melek adında genç eşine,” Bu gün canım çok tatlı istiyor, akşam sofrada bir tatlı olsun” der ve yaylaya gider. Eşini çok seven köylü güzeli, nasıl bir tatlı hazırlayacağını düşünmekte ve süzekte asılı duran peyniri görür.
Bakır bir kaba boşaltıp içine birkaç tane yumurta, biraz mısır unu, birazda şeker ekleyerek bir tatlı hazırlar. Akşam yemeğinin ardından da bu tatlıyı eşine sunar.
Genç kadın eşine sorar “Hoş mu erim ?”

 

“Hoş mu erim ?” Nasıl  “Höşmerim oldu?

Çoban bir kaşık alır, yedikçe hoşuna gider ve ” ne hoş olmuş meleğim” diyerek yemeğe devam eder. Bu tatlı zamanla Balıkesir yöresinde ünlenerek yayılır ve “Ne hoş olmuş meleğim” ifadesi tatlıya Höşmelim ismini verir. Bazı yöreler Hoşmelim ,Bazı yöreler hoşmerim diye adı geçer.

Hikaye 2 de ise

Rivayete göre İstiklal Savaşı’nın en çetin dönemleri sırasında Yunanlılarla savaşan Türk askerleri, Işıklar köyünde yaşlı bir ninenin evine misafir olurlar. Düşmanlara karşı göğüs geren askerlerimizi gören nine oldukça duygulanır ve onları ağırlamak için seferber olur.Ancak savaş zamanı olduğu için ikram edebileceği fazla bir şeyi yok. Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde olan süt, yağ, un ve şekerle hemen oracıkta bir tatlı hazırlar. Sonra da askerlerimize ikram eder ve bir yandan da Ninenin tatlıyı sunarken “Hoş mu erim” demesi gel zaman git zaman içinde değişir ve askerlerin o zaman çok beğendiği tatlı günümüze “höşmerim” olarak ulaşır.

Malzemeler
Tereyağı
süt
tuz
un

Efsanevi tatlının yapılışı;

Önce tereyağını orta büyüklükte bir tavada eritin. Hemen ardından erimiş tereyağına ılık sütü yavaş bir şekilde ekleyin. Bir tutam tuzu da attıktan sonra unu kaynamakta olan karışıma yedirin. Bu sırada malzemeyi sık sık karıştırmanız çok önemli yoksa tatlınız topaklaşır. Kıvam koyulaştıktan sonra tatlının her iki yüzünü de nar gibi kızartın. Genişçe bir tabağa aldıktan sonra da üzerine şerbet ya da toz şeker dökün. Höşmerim artık yenmeye hazır hale geldi. Tabi bu kıtlık yıllarından kalan tarihi bir tarif. Eğer imkanınız varsa tatlınıza tuzsuz peynir, kabartma tozu, yumurta ve irmik de ekleyerek höşmeriminizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X