16 Nisan 2024
İstanbul
DİYET

Karantinada Yapılacak En Sağlıklı Diyet

Akdeniz diyeti dünyada “Med Diet” olarak bilinen, 1960’lı yıllardan beri başta İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde yaşayan insanların beslenme düzenini benimseyen bir diyet çeşididir. Bu konuda yapılan sayısız araştırmalar Akdeniz diyetinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini, kalp krizlerini önleyebileceğini, inme riskini azaltabileceğini, Tip 2 diyabet ve prematüre ölümleri engelleyebileceğini göstermektedir. Bu sebepler dikkate alındığında, çok fazla kuralı olmayan esnek yapısı ve lezzetli içeriği ile dikkat çeken Akdeniz diyeti sosyal izolasyonda olduğumuz bu günlerde en çok tercih edilen diyetler arasında geliyor. 

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz diyeti, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin günlük olarak tükettiği yiyecekleri kullanılarak kilo vermeye yardımcı olan bir diyet çeşididir. Sıkı kurallar barındırmayan Akdeniz diyeti kişilerin beslenme saatlerine, öğün çeşitliliğine ve sayısına karışmamaktadır. Sadece yenilecek ürünlerin dikkatle seçilmesi gerekmektedir.Buna rağmen Akdeniz diyeti yiyecekler açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Böylelikle sosyal izolasyonda olunan bu süreçte hem yiyeceklerden sıkılmayacaksınız hem de sağlıklı bir şekilde kilo vereceksiniz. Düzenli bir şekilde yapıldığında 2 haftada 8 kiloya kadar zayıfladığınızı göreceksiniz.

Akdeniz Tipi Beslenme Nedir?

Akdeniz diyeti uygularken temelde dikkat etmeniz gereken esas nokta yiyeceklerdir.

Yemeniz Gerekenler: Sebzeler, meyveler, yemişler, bakliyatlar, patates, tam tahıllar, ekmekler, balık ve deniz ürünleri, zeytin yağı, baharatlar ve otlar.

Kontrollü Bir Şekilde Yemeniz Gerekenler: Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt.

Zaman Zaman Yiyebilecekleriniz: Kırmızı et.

Yememeniz Gerekenler: Tatlandırıcılı içecekler, şekerli içecekler, işlenmiş et ürünleri, rafine tahıllar, rafine yağlar ve diğer işlenmiş yiyecekler.

Neden Akdeniz Diyeti ?

Akdeniz diyetinde tüketilecek başlıca besinlerin iyi kalitede zeytinyağı, zeytin, ekşi maya ekmek, peynir, özellikle yeşil yapraklı sebze, düşük şekerli meyve, kuruyemiş, bakliyat ve en önemlisi de balık olması sağlığınızı kuvvetlendiriyor. Ayrıca Akdeniz diyeti sağlıklı yağların tüketimine dayanan bir beslenme çeşidi olmasıyla da diğer diyet ve beslenme çeşitlerinden ayrılıyor. Diğer diyetlere kıyasla kümes hayvanlarının ve kırmızı etin eser miktarda tüketilmesi ve yumurta, yoğurt, peynir gibi ürünlerin kısmen daha az tercih ediliyor olması da Akdeniz diyetini farklılaştıran özelliklerden. Ara öğünün pek yapılmıyor olması ve yapıldığında da kuru yemiş, meyve ağırlıklı olması bu diyete bir artı daha kazandırıyor. Akdeniz diyeti yapılırken kahvaltıda omlet, zeytin, ekmek gibi bir kahvaltı ya da yoğurt, yulaf ve meyve üçlüsünden oluşan bir kahvaltı tercih edebiliyorsunuz. Öğle yemeklerinde tam buğday unlu, çavdarlı ya da tahıllı ekmeğin içerisine yapılmış peynirli vs gibi sandviç ya da balıklı bir salata tüketebiliyorsunuz. Akşam yemeklerinizde ise yine bakliyat, balık, salata üçlüsünü tercih edebilirsiniz. Ara öğün yapmak istediğiniz durumlarda meyve ve kuruyemişlerden faydalanmanız mümkün. Bolca su içmeyi de ihmal etmeyin. Ayrıca günlük yapacağınız fiziksel aktivitelerle de diyetinizi destekleyebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Akdeniz diyeti listesi

Sizler için Akdeniz diyetine uygun 5 günlük örnek diyet listesi hazırladık. Listeyi isteğiniz doğrultusunda güncellerken mutlaka bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz.

Pazartesi

Kahvaltı: 2 dilim kepekli ekmek (çavdar, ekşi mayalı ekmek de tüketebilirsiniz), 1 dilim tuzsuz beyaz peynir, 5-6 adet tuzsuz zeytin, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, bolca salatalık, domates ve yeşillik.
Öğlen yemeği: Ton balıklı, zeytinyağlı yeşil salata ,1 dilim kepek ekmeği
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği, yarım yağlı yoğurt, salata

Ara öğünlerde: Meyve, yarım yağlı süt, çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

Salı

Kahvaltı: 2 dilim beyaz peynir, 1 dilim kepekli ekmek, 5-6 adet zeytin, bolca salatalık ve domates.
Öğlen yemeği: Fırında ızgara sebze, tam buğday unlu ya da kepekli, zeytinyağıyla hazırlanmış bir sos ile 3-4 yemek kaşığı makarna , ayran
Akşam yemeği: Zeytinyağlı bakliyat yemeği, yarım yağlı yoğurt, az zeytinyağlı salata

Ara öğünlerde: Meyve, yarım yağlı süt, çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

Çarşamba

Kahvaltı: Yarım yağlı yoğurt, 3 kaşık yulaf ezmesi, bir porsiyon taze meyve
Öğlen yemeği: Peynirli, avokadolu salata, kepekli ekmek, ayran
Akşam yemeği: Izgara balık, bol yeşillikli salata

Ara öğünlerde: Meyve, yarım yağlı süt, çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

Perşembe

Kahvaltı: Tuzsuz beyaz peynirli, zeytinyağında pişmiş omlet, 5-6 zeytin, 1 dilim kepek ekmeği, yeşillik
Öğlen yemeği: Zeytinyağlı bakliyat yemeği, yarım yağlı yoğurt, salata
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği, karabuğday pilavı, ayran ya da yarım yağlı yoğurt

Ara öğünlerde: Meyve, yarım yağlı süt, çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

Cuma

Kahvaltı: 2 yemek kaşığı lor peyniri, 3 adet ceviz, 1 dilim kepek ekmeği, bolca salatalık, domates ve yeşillik
Öğlen yemeği: Haşlanmış mercimekli salata, ayran
Akşam yemeği: Zeytinyağlı sebze yemeği, salata, kepek ekmeği

Ara öğünlerde: Meyve, yarım yağlı süt, çiğ badem (çiğ fındık, ceviz, kaju vb)

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X