26 Nisan 2024
İstanbul
GÜZELLİK

Sabit Yağ ve Uçucu Yağ Nedir?

Bitkisel yağların vücut ve cilt sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle doğal ürünlere yönelim arttıkça bitkisel yağların kullanımı da artmaktadır. Bununla birlikte hayatımıza bir çok yeni terimler girmektedir. Bu yüzden yağlar konusuna biraz daha yakından bakarak onları daha iyi tanımaya çalışalım.

Genel olarak vücut ve cilt sağlığında farklı özelliklerine göre kullanılan yağlar sabit yağlar ve uçucu yağlar olarak ayrılmaktadır. Bu ayrıma biraz daha yakından bakmak istersek:

Sabit Yağlar

Doğadaki bitkilerin çoğunlukla meyve ve tohumlarından elde edilen yağların bir kısmı sabit yağlar olarak adlandırılmaktadır. Meyve veya tohumlarda sıvı ya da katı halde bulunurlar. Oda sıcaklığında çoğunlukla sıvı bazen katı halde olabilirler. Uçucu nitelikte değildirler ve suda çözünmezler. Soğuk ya da sıcak pres yöntemi ile veya bazı çözücüler kullanılarak elde edilirler. Ama içerdikleri hassas, doğal maddelerin korunması açısından en çok tercih edilen cold press olarak da adlandırılan soğuk sıkım yöntemidir. Sıcak presleme yöntemiyle bitkiden daha çok yağ elde edilebilir olmasına rağmen yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddeler azalabileceği için genellikle tercih edilmemektedir. Zeytin Yağı, Badem Yağı, Hindistan Cevizi Yağı, Susam Yağı, Shea Yağı en bilinen sabit yağlardır.

Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar bitkilerden elde edilen kendilerine has koku, tat, renk ve görünümlerinin yanısıra uçucu özelliğe sahip yağlardır. Uçucu yağ, eteri yağ, aromatik yağ, esans yağı, esansiyel yağ olarak da adlandırılmaktadır. Bitkilerdeki koku ve tatların kıymetli ve en vazgeçilmez hammaddeleridir. Bulundukları bitkiye karakteristik koku ve yakıcı lezzet veren bu bileşenlerin en belirgin özellikleri oda sıcaklığında uçucu ve kokulu olmalarıdır. Uçucu yağlar, açıkta bırakıldığında oda sıcaklığıyla birlikte buharlaşma gösterirler. Genellikle oda sıcaklığında sıvıdır ve suda çözünmezler.

Çiçek, yaprak, meyve kabukları, kısmen de bitki, ağaç kabuğu ve köklerinden elde edilirler. Uçucu yağları bulundukları bitkilerden suyla kaynatarak veya içinden su buharı geçirerek damıtma (distilasyon), soğukta sıkma (kabuk esansları için) ve organik çözücülerle ekstraksiyon yoluyla elde etmek mümkündür. Kozmetik, gıda, kimya ve ilaç gibi pek çok sanayi dalında kullanılırlar. Uçucu yağlar genel olarak sabit yağlar ya da krem losyon gibi taşıyıcılar ile belli oranlarda karıştırılarak kullanılır. Uçucu  yağlar  güçlü  fizyolojik  etkilere  sahip  olduklarından dahilen kullanımlarında  zehirlenmeye, harici  kullanımlarında ise  alerjiye  neden  olabilirler.  Saf olarak kullanılabilen uçucu yağlar çok az sayıdadır. Bu yüzden uçucu yağlar direkt cilde uygulanmamalıdır. Lavanta yağı, Gül yağı, Kekik Yağı, Nane Yağı, Biberiye Yağı en çok bilinen uçucu yağlardır.

Uçucu yağları, sabit yağlardan ayırt edebilmek icin en önemli farklarından biri kullanılabilir. Uçucu yağlar emici bir kağıda damlatılıp, açığa bırakıldıklarında hiçbir iz bırakmadan uçarlar.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X