23 Nisan 2024
İstanbul
AHLAK

Yoksa Güneş Batıdan Mı Doğuyor?

<<…Bir salgın sırasında başka kimin iyi hijyen ve karantinaya alınmayı önerdiğini biliyor musunuz?
 1.300 (1400) yıl önce İslam’ın peygamberi Muhammed.
Ölümcül hastalıklar konusunda hiçbir şekilde “geleneksel” bir uzman olmasa da, Muhammed yine de COVID-19 gibi bir gelişmeyi önlemek ve mücadele etmek için sağlam tavsiyelerde bulundu.
Hz. Muhammed dedi ki: “Bir ülkede veba salgını duyuyorsanız, oraya girmeyin; eğer sizin bulunduğunuz bir yerde salgın çıkarsa da, o yeri terk etmeyin.”
Ayrıca, “Bulaşıcı hastalıkları olanlar sağlıklı olanlardan uzak tutulmalıdır.” dedi.
 Hz. Muhammed, insanları enfeksiyondan koruyacak hijyenik uygulamalara uymaya da teşvik etti.  Aşağıdaki hadisleri veya Hz. Muhammed’in sözlerini düşünün:
  • Temizlik imanın bir parçasıdır.”
  • Uyandıktan sonra ellerinizi yıkayın; uyurken ellerinizin nereye hareket ettiğini bilmiyorsunuz.
  • “Yemeğin bereketi yemekten önce elleri, yemekten sonra da elleri ve ağzı yıkamaktır.”
Eğer biri hastalanırsa  Hz. Muhammed acı çeken insanlarına ne tür tavsiyelerde bulunur?
İnsanları her zaman tıbbi tedavi ve ilaç aramaya teşvik ederdi:  “Tedavi olun. Allâh’ın yarattığı ne kadar hastalık (dâu) varsa onların devâsını da yaratmıştır (indirmiştir). Bir hastalık hariç o da ihtiyarlıktır.”…
Dokuzuncu yüzyıldaki Pers alimi Tirmizi’nin bizimle ilgili olan şu rivayetini düşünün: Peygamber Muhammed, bir gün Bedevi’nin devesini bağlamadan ayrıldığını fark etti.  Bedevi’ye, “Neden devenizi bağlamıyorsunuz?” diye sordu.  Bedevi, “Allah’a güveniyorum.”  Peygamber Efendimiz, “Önce devenizi bağlayın, sonra Allah’a güvenin!” dedi.
Hz.  Muhammed insanları dinlerinde rehberlik aramaya teşvik etti, ancak herkesin istikrarı, güvenliği ve refahı için temel tedbirler almasını umuyordu. Başka bir deyişle, insanların sağduyularını kullanmasını umuyordu.>>

https://youtu.be/KyICYTn6mh8

Yukarıda Newsweek’in dergisinde yayımlanan makalenin bir kısmının çevirisini paylaştım. Maalesef bazen kendi değerlerimiz batılı uzmanlar tarafından kabul edilip söylendiğinde daha kıymetli gelebiliyor. Yahut günlük hayatta gözardı ettiğimiz güzellikler takdir gördüğü vakit, sahiplenmek istiyoruz.  Efendimiz ”Muhakkak ki Allah bu İslâm Dîni’ni (dilerse) elbette fâcir kişi ile de te’yîd edip kuvvetlendirir.”  buyuruyor.  Belki de sözü söyleyene değil de söyletene bakmak lazımdır.


            

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X