24 Nisan 2024
İstanbul
LAFLAF SAĞLIKLI YAŞAM Yemek

15 gerçek bilgi ile Yeme alışkanlıklarınız değişecek!

1- Dondurulmuş ürünler, taze olanlardan daha sağlıklı olabilir!
Taze ürünler her zaman daha iyidir diye biliriz, ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki dondurulmuş besinler sahip oldukları vitamin ve mineralleri koruyorlar ve daha besleyici bile olabiliyorlar.

Taze ürünler bekledikçe besin değerlerini kayboluyor. Özellikle dondurulmuş meyvelerdeki E vitamini, Ca ve Fe gibi mineraller yıl boyunca muhafaza edilebiliyor. Meyve ve sebzelerin nasıl doğru dondurulacağını bilmek, sağlıklı kalmalarını sağlamak süper bir bilgi.

2- Toz kahve kremasının içindeki bazı maddeler güneş kreminde de var !
Titanyum dioksit, güneş kremi ve boya gibi ürünlerin içerisinde de bulunuyor. Beyaz renk vermesi sebebiyle kahve kreması ve şekerli krema yapımında da kullanıyor.

Hayatımızdan çıkartılması hiç zor olmayan ürünler olmaları güzel haber… Aldığımız ürünlerin etiketlerini okuyarak, o etiketlerde yazan içeriklere dair ilgi sahibi olarak sağlığımızı koruyabiliriz. Toz kahve kreması yerine süt kullanarak titanyum dioksiti evimizden çıkartabiliriz.

3- Pizzadaki tuz miktarı çok fazladır!
Sağlıklı beslenmenin altın kurallarından biri tuzu hayatımızdan çıkarmaktır. Ambalajlı yiyeceklerin büyük kısmında tuz bulunur ancak hiçbiri pizza kadar çok değil.

Bir dilim pizzada 600 miligram sodyum bulunur ve bu günlük tüketim sınırımızın yarısı anlamına gelir. Araştırmalar günlük 2.300 miligram tuzu aşmamamız gerektiğini, kendimizi 1.500 miligram ile sınırlamamızın önemli olduğunu ortaya koyuyor.

4- Sağlıksız beslenme beyne zarar verir!
Avustralya’da 2015 yılında yapılan bir araştırma, 60 yaşlarında sürekli abur cubur tüketen insanların, düzenli meyve sebze tüketenlere göre hipokampuslarının daha küçük olduğunu gösterdi. Hipokampus, beyinde öğrenme ve hafıza sistemlerinin çalıştığı bölgedir.

Diyet içeceklerin kalp hastalıklarına, felce ve hatta ölüme neden olabileceği ise bir başka araştırmayla ortaya çıktı. Her gün iki veya daha fazla diyet içecek tüketen kadınların, içecekleri bir haftadan az tüketenlere oranla kalp hastalıkları riski %29, felç riski %31 artıyor. Şekerli içecekler ise bunamaya daha yatkın olmamıza neden oluyor.

5- Badem sütü düşündüğünüz kadar sağlıklı olmayabilir!
Badem sütü, ambalajlı olarak satıldığında düşündüğümüz kadar badem içermiyor. Hatta içindeki badem miktarı 4-5 adet iken süt gibi görünebilmesi için çok sayıda katkı maddesi eklenebiliyor. Marketlerde gördüğümüz her badem sütüne güvenmeyip yerine inek sütü tüketmek çok daha besleyici bir fikir.

6- Yumuşak şekerlerle oje arasında ortak bir şey var!
Tırnaklarımızı güzel göstermek için sürdüğümüz ojeleri parlak göstermek için kullanılan katkı maddeleri yumuşak şekerlerin içinde bulunduğunu biliyor muydunu? Şellak adı verilen bu madde mobilyaları parlatmak için de kullanılıyor. Bir böcek türünün salgısından elde edilen bu maddeden uzak durmak en iyi yol.

7- İşlem görmüş her ürün sağlıksız değildir!
Bir ürünün işlem görüp ambajlanarak satılması sağlıksız olduğu anlamına gelmemektedir. Basit bir örnek verirsek: Üzüm suyu. Kabukları, çekirdekleri ve pulp adı verilen lifli kısımları birlikte işlemden geçirilerek meyve suyu haline getirilir. Bu da üretim sırasında meyvenin tamamının kullanılması, hem sindirim sistemine hem kalbe faydalı vitamin ve minerallerin bir arada olabilmesini sağlıyor.

Benzer bir şekilde pişmiş domates de kanserin en önemli düşmanlarından biri olan lakopen daha fazla bulunuyor. Buharda pişirilen brokoli çok yüksek miktarda antioksidana sahip. İşlemden geçirilmesi bir meyve ya da sebzenin besin değerini kaybedeceği anlamına gelmemektedir.

8- “Doğal aroma” yazan etiketlere şüpheyle yaklaşın!
Ürün etiketlerinde yazan “doğal aroma” ifadesi, çok açık değil. Bu bahsedilen madde castoreum adı verilen, bildiğimiz adıyla kunduz yağı olabilir. Ve kunduz yağı kesinlikle yemek istemeyeceğimiz bir şey olabilir çünkü kunduzların idrar salgılarından elde ediliyor. Yüksek maliyeti sebebiyle nadir kullanılmasına rağmen, vanilya için bir yedek madde olarak görülür. Bu madde sakızlardan hazır dondurmaya, kek karışımlarından şekerlere kadar pek çok ürünün yapımında az miktarda kullanılabiliyor.

Ülkemizde kullanıldığına dair bir veri yok ancak bu şaşırtıcı ve rahatsız edici bilgiyi de vermeden geçemeyelim dedik. Kunduz yağının kullanılmakta olduğu bir başka alan parfüm ve diğer kozmetik ürünler. Yüzünüze ya da vücudunuza sürdüğünüz ürünler bir kunduzdan geliyor olabilir. Tatlı, misk benzeri bir kokuya sahip olduğundan, bu tür ürünler için çok uygun bir seçenek olarak görülmekte.

9- Kahve antioksidandır!
Kahve antioksidandır. Antioksidanın çok sayıda faydası vardır; kansere karşı koruyucudur, yaşlanmayı geciktirir, kalp hastalıklarına iyi gelir. Ancak kahve, çok fazla tüketildiğinde faydasından çok zarara neden olabilir. Fazladan bir bardak daha kahve içmek yerine yeşil yapraklı bitkiler veya fındık deneyebilirsiniz.

10- Yakında deniz anası cipslerimiz olacak!
Danimarka’da bir araştırma şirketi, deniz ürünlerinin kağıt kadar ince ve çıtır çıtır üretebildiklerini açıkladı. Tıpkı cipse benziyorlar. Ne zaman ve nasıl bir ürün çeşitliliği ile marketlerdeki yerlerini alacaklar henüz bilmiyoruz ama daha önemlisi tadının nasıl olacağı…

11- İstiridye siz onu yerken hala canlıdır!
İstiridye, yakalandıktan hemen sonra, mümkün olduğunca çabuk tüketilmelidir. Ölmüş istiridye çok fazla sayıda bakteri üretir ve hastalanmamıza neden olabilir. Dolayısıyla istiridye servis edildiğinde henüz ölmemiş olmalıdır ki bu da çok hoş bir fikir olmasa gerek.

12- Beklemiş yemeklerin tadı daha güzel olabilir!
Yemekleri bir gün önceden yapıp bekletmek, içlerindeki kimyasal tepkimenin devam etmesini ve ertesi gün tadının daha güzel olmasını sağlıyor. Bu, yemeklerdeki proteinin parçalanması ve amino asitlerin ortaya çıkması için zamana ihtiyaç olmasından gelir. Eğer bir yemeği ısıtırken kahverengileştiğini görürseniz bu amino asitlerin reaksiyona girdiğini gösterir. Tadı da ilk yapıldığı zamana göre değişiklik gösterecektir.

13- Deniz tuzu ile masa tuzunda aynı miktarda sodyum vardır!
Deniz tuzunun daha sağlıklı olduğunu düşünerek masa tuzunu hayatımızdan çıkardık. Ancak gerçek şu ki masa tuzunda da deniz tuzunda da sodyum oranı aynı, %40. Bir başka deyişle ikisi de aynı derecede sağlıksız. En iyisi hayatımızdan çıkarmak olacak.

14- Baharatlı yiyecekler ömrünüzü uzatabilir!
İngiltere’de yayınlanan bir makaleye göre, her gün baharatlı yiyecek tüketenler, haftada bir kez yiyenlere oranla daha uzun yaşıyorlar. Çin’de 500.000 kişinin yeme alışkanlıklarının araştırılması ile ortaya çıkan bu sonuç elbette baharatlarla fazladan birkaç yıl daha yaşayacağımızı garanti etmemekte. Ancak bir başka araştırma, Harward Üniversitesi tarafından yapıldı ve baharatlı yiyeceklerin içindeki kapsaisinin, kandaki sağlıksız yağların atılmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

15- Ananas tat alma duyularınıza zarar verebilir!
Ananas yedikten sonra dilimizde dikenli, batma hissi veren bir tat kalmakta. Bunun nedeni ananasın içindeki bromelain adı verilen bir enzimdir ve proteinleri parçalama özelliğine sahip olması. Ananası pişirmek ya da kestikten sonra 1 gece bekletmek bu rahatsızlık veren tadın ortaya çıkmasını engeller çünkü bromelain zamanla veya ısıyla etkisini kaybeder. Ananasın çekirdeğinde daha fazla bromelain olduğunu da ekleyelim.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X