19 Nisan 2024
İstanbul
GÜZELLİK SAĞLIKLI YAŞAM

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?Belirtileri, Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?

Evde Tedavi Yöntemleri

20’lik dişler, diş dünyasının en büyük gizemlerinden biridir. Tam olarak ne zaman ve nasıl çıkacakları belli olmayan bu bilgelik dişleri kişiye göre farklılık gösterir. Haliyle bu dişler için kesin ve belirli kurallar da yoktur. Hatta bazı insanların 20’lik dişleri bile yoktur.

Anatomik olarak insanda 32 diş bulunur ve bu dişlerin dördünü 20’lik dişler oluşturur. Normal bir şekilde her insanda çıkması beklenen 20’likler ağzın arka tarafında, her köşede bir tane olmak üzere 4 adettir. Fakat bazı kişilerde iki, bazılarında ise üç adet bulunduğu da olur. Bazı 20’lik dişler rahatça çıkabilir ve sorun yaratmaz ancak ciddi sorunlara neden olabilen ve çekilmesi gereken 20’likler de vardır. Bazı insanlar dişleriyle tek bir problem yaşamaz. Bazılarınınki ise ağrıya, enfeksiyona ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir. 20’lik diş ağrısı halk arasında en sancılı geçen ağrı türlerinden biri olarak bilinir.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Evde Çözüm

Dişin gelişmeye başladığı bölgeyi temiz tutmak özen gösterilmesi gereken ilk kuraldır. Evde hazırlayabileceğiniz bitkisel çözümlerle ağrınızı en aza indirgeyebilirsiniz. Bu uygulamalar ağrınızın hafiflemesine yardımcı olur. Fakat kesin çözüm için diş hekimine başvurmanız şiddetle önerilir.

1) Diş Ağrısına Buz Uygulaması

Diş ağrısını hafifleten doğal çözüm: Kuru karanfil koyup bekletilirse... - Sağlık Haberleri

Ağrıyan bölgeye buz uygulamak ağrıyı azaltmak için yardımcı olabilecek en etkili yöntemdir. Temiz havlu veya beze sarılmış buz küpleri ile ağrının bulunduğu yanağa kompres yapabilirsiniz. Soğuk kompresin uyuşturucu etkisiyle geçici rahatlama yaşayabilir, günde 3-4 kere uyguladığınızda ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Buzun dişinize direkt olarak yanlış teması dişinizin kanamasına, diş etlerinizin tahriş olmasına sebep olabilir.

2) Tuzlu Su veya Üzüm Sirkeli Gargara

Doğal antiseptik gargarınızı evde sadece tuz ve su ile hazırlayabilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz karıştırın. Suyun çok sıcak veya çok soğuk olmamasına diş hassasiyetiniz için dikkat edin. Karışımınızı 30 saniye ağzınızda çalkaladıktan sonra tükürün. Bu işlemi ağrınız nüksettikçe uygulayabilirsiniz. Tuzlu su yöntemine alternatif olarak üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz. Üzüm sirkesi ağızdaki enfeksiyonlarla mücadele eder, şişliklerin ve ağrıların dinmesine katkı sağlar.

3) Hem Antibiyotik Hem Antiseptik: Sarımsak

Sarımsağın deva olmadığı hastalık yoktur. Bakterilere karşı etkili bir savaşçı olan sarımsak, diş ağrılarını önemli ölçüde azaltır. İki diş sarımsağı ezip ağrıyan dişin üzerine tampon yapabilirsiniz.

4) Ağrı Dindiren Yağlar

Vanilya, badem ve limon özünü ağrıyan dişinize bir pamuk yardımıyla uygulamak güçlü bir ağır dindirici görevi görür. Bunun yanı sıra çay ağacı yağının aynı şekilde uygulanması da etkin bir çözüm olabilir. Karanfil ve karanfil yağı ise ağrı dindirmede en yaygın kullanılan bitkisel çözümlerdendir. Karanfil taneleri ağız kokusu dindirme özelliği ile bilinse de ağrıyı bastırmakta da oldukça başarılıdır. 4 adet karanfil ağızda ferahlatıcı bir etki yaratacaktır. Çiğnemede zorluk yaşıyorsanız pamuk yardımıyla karanfil yağı ile dişinize masaj yapabilirsiniz.

5) Karbonat

Karbonatlı ılık su ile gargara yapılması 20’lik diş ağrıları için önerilir. Gargara yöntemi dışında karbonatı ıslak pamuk yardımıyla dişinize sürebilirsiniz.

6)Bitkisel Kürler

Zencefil ve kırmızı acı biber kürü her ne kadar kulağa farklı gelse de 20’lik dişler için iyi bir ağrı dindiricidir. Hazırlanan macun ağrıyan dişe uygulanabilir. Bu kürm20’lik diş ağrısı ile ortaya çıkan boğaz ağrısına da iyi gelir. Dişinizin ağrıdığı günlerde bir bardak tüketilen buğday çimi suyu da bakterilerle ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Ne Yapılmalı?

Ağızdaki belirli alan nedeniyle 20’lik dişler bazen tek açıda ortaya çıkabilir, gömülü olabilir, sıkışabilir veya sadece kısmen ortaya çıkabilir. Diş hekiminizin uygun gördüğü durumlarda 20’lik diş ameliyatı gerçekleşebilir ve akabinde 20’lik diş çekimi sonrası ağrı yaşayabilirsiniz. 20’lik dişler genellikle diğer dişlere oranla daha büyüktür. Bu nedenle çıkarıldıktan sonra dikiş gerekebilir. Ayrıca ağız içinde şişlik ve kanamalar görülebilir. Ameliyat sonrası tahmini iyileşme süresi 4 gündür. Fakat bu durum dişlerin nasıl ortaya çıktıklarına ve nasıl etkilendiklerine bağlı olarak daha uzun sürebilir. Bu süre zarfında size yardımcı olacak pek çok şey vardır.

  • İlk olarak ağrılarınız moralinizi bozmasın. Neticede er ya da geç ağrılarınızın tamamen geçeceğini aklınızdan çıkarmayın. Günlük aktivitelerinize kaldığınız yerden devam edin. Diş hekiminiz tarafından verilen ağrı kesicileri alabilir ya da eczanelerden Parasetamol, İbuprofen gibi normal ağrı kesiciler satın alabilirsiniz. Olası şişlik durumda buz kompresi uygulayabilirsiniz.
  • Dişlerinizin temizliğini ihmal etmeyin. Dişlerinizi hafifçe fırçalamak hem ağzınızı temiz tutmaya hem de olası enfeksiyon riskini önlemeye yardımcı olur.
  • Katı ve sert yiyecekler yerine yumuşak, çiğnemesi kolay yiyecekleri tercih edin. İlk günler yumuşak besinler tüketmek sizi ve dişlerinizi zorlamaz ve beslenmenizi kolay hale getirir. Günler ilerledikçe yarı yumuşak ve katı yiyecekleri tüketebilirsiniz.
  • Durumunuz hakkında bilgi edinmek için ve dikişlerin (varsa) çıkarılması için diş kontrolüne tekrar gitmeniz önerilir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

  • Kızarıklık ve şişlik 20’lik dişin en yaygın belirtilerinden biridir. Özellikle dişlerin bitiminin olduğu yerlerde ağrı ve zonklama hissedilebilir. Bunun yanı sıra diş etlerinizde bir basınç veya şişlik fark edebilirsiniz. Diğer diş eti bölgelerine göre daha kırmızı ve şişmiş görünüp görünmediğine bakabilirsiniz.
  • Yutkunma güçlüğü çekmek diğer belirtilerden biridir. Yutkunmanın yanı sıra çeneye baskı uygulandığını hisseder, ağzınızı açmakta zorlanırsanız 20’lik diş çıkarıyor olma ihtimaliniz çok yüksek.
  • 20’lik dişler bademciklere yakındır. Bazen bademciklerin şişmesi ve boğaz ağrısı bile 20’lik diş belirtisi olabilir. Ağzın içindeki yaygın ağrılar çene, baş, göz ve kulak çevresine yayılabilir.
  • 20’lik dişler enfeksiyona eğilimlidir ve kolayca mikrop kapabilir. Dişlerde oluşan apseleri ve çürümeleri de dikkate almalısınız.
  • Nadir olarak görülse de ağzınızı kontrol ederken ağzınızın arka bölgesinde kan görüyorsanız ya da tükürdüğünüzde hafif kan geliyor ise mutlaka diş hekimine görünmeniz gerekir.

20’lik Diş Ne Zaman Çıkar?

Yabancı kaynaklarda olgunluğun sembolü ve bilgelik dişi olarak bilinen 20’lik dişler, adı üzerinde 20’li yaşlarda ortaya çıkabilir. Genellikle 17 ve 25 yaş aralığında görülür. Fakat bazen 20’li yaşların sonunda hatta yıllar sonra belirebilir. Bu üçüncü azı dişleri, diş etleri boyunca büyür ve bu zamana kadar diğer 28 yetişkin dişleri genellikle yerinde olduğundan, 20’lik dişlerinin düzgün bir şekilde büyümesi için ağızda yeterli yer yoktur. Bu da genç yetişkinlerin dişlerini aldırmasında veya başka tedaviye yönlenmesinde rol oynar. Eğer ağrı ve ağızda kalabalıklaşma yoksa 20’lik dişlerle mutlu bir şekilde yaşanabilir. Bu durum ve 20’lik dişlerin sayısı kişiden kişiye göre değişebilir ve bazı kişilerde 20’lik diş hiç çıkmayabilir.

20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur? Çekilmeli mi?

Çoğu insanın çene yapısı 28 dişe yetecek kadar yer sağlar. Bu yüzden 32 dişi tamamlamak için yeni dört dişe düzgün ve yeterli alan sağlanmazsa problemler yaşanabilir. Bu problemlerden bazıları; ağrılar, yanak ve diş etlerini tahriş, komşu dişlere yapılan baskılar ve dişlerin yanlış hizalanmasıdır. Sorunların devamı daha ciddi rahatsızlıklara, diş eti iltihabına, diş çürümesine, hatta çene kistlerine yol açabilir. Olası durumlar göz önüne alındığında 20’lik dişlerin çıkarılması tek çözümdür. 20’lik diş çekimi fiyatı bilgelik dişlerinin çıkarılma maliyetine, prosedürün zorluğuna ve bir diş hekimliği pratiğinde veya hastanede gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine göre değişir. En doğru sonuç için hastaneler veya diş hekimleri ile irtibata geçiniz.

20’lik diş zararları birçok şekilde görülebilir. Çekilmeyen 20’lik dişler, çoğu zaman diğer dişler için olumsuzluk yaratabilir. Bu fazladan dişler, ağız içerisinde diğer dişlerinizi sıkıştırabilir, ağız yaralarının oluşmasına neden olabilir. Ağızda kalabalık oluşturur ve hali hazırda düzgün dişlerin hizasını da değiştirebilir. Düzgün çıkmayan dişler, yemek artıklarının o noktada birikmesine neden olabilir. Boşluklarda ise bakterilerin büyüme ihtimali çok yüksektir. Bakteriler diş etlerine nüfus ederek enfeksiyon yaratabilir ve 20’lik diş iltihabı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çekilmeyen dişlerin üzerinde veya yakınında bir kist oluşabilir. Bu kist ağızdaki dişlerin köklerine zarar verebilir veya dişlerinizi destekleyen kemiği tahrip edebilir. Çenede ağrı ve baskı hissedebilirsiniz.

20’lik dişler sağlıklı ve düzgün bir şekilde hizalandığında ağız için önemli işlev görür. Doğru bir şekilde çıktıklarında sağlıklı dişler çiğnemeye yardımcı olabilir. Bu gibi durumlarda 20’lik diş çekimi gerekmeyebilir. Fakat çekilmemiş olan 20’lik dişler izlenmeye devam edilmelidir. Çünkü daha sonra problem yaratma potansiyeli mevcuttur. Yapmanız gereken düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmek olmalıdır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X