28 Mart 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Pütürlü, Kuru, “Tavuk” Cildine Yol Açan Keratosis Pilaris Nedir, Nasıl Hafifletilir?

Keratosis Pilaris yani ciltte oluşan tavuk derisi görünümü genellikle üst kollarda, bacaklarda, yanaklarımızda veya kalçamızda görülür. Pürüzlü cilt görünümü aslında kıl köklerini tıkayan ölü hücreler nedeniyle oluşur. Genellikle bu pürüzler beyaz, kırmızı veya kahverengi tonlarında karşımıza çıkar. Aynı zamanda bu “çilek bacak” olarak da bilinir. Bu durumda bacaklarda kıl kökleri daha pembe bir tonda görünebilir.

Cildinde tavuk derisi görünümü oluşuyorsa endişelenme, bu durum bir hasatalık değil. Cildinde herhangi bir reaksiyona veya hassasiyete yol açmaz. Aslında bu cildinin kuruduğunu gösteren bir işaret. Nemsiz kalan cildin pürüzlenerek sana nem ihtiyacını bildiriyor. Genelde ciltteki tavuk derisi görüntüsüyle kış aylarında ve hamilelik dönemlerinde daha sık karşılaşırız. Yani cildimizin en çok kurumaya eğilimli olduğu dönemlerde. Tavuk derisi görünümü en çok gençlerde meydana gelir, 30 yaşından sonra da azalmaya başlayabilir.

Keratosis Pilaris tedavisi nasıl olur?

Keratosis pilarisin kalıcı ve tek seferlik bir tedavisi yok. Kronik bir cilt rahatsızlığı olan keratosis pilarisin istenmeyen etkileri ancak düzenli ve doğru bir bakım rutini ve beslenme alışkanlıkları ile hafifletilebilir.

Doğru beslenmek

Bedende yaşanan kronik enflamasyon, keratosis pilarisin semptomlarının da zorlayıcı olmasına neden olur. Bu nedenle ilk adımda bedendeki enflamasyonu azaltmak; besin değeri yüksek, antioksidan ve bitkisel gıda ağırlıklı bir diyet edinmek önerilir.

Aynı zamanda ciltteki hücresel yenilenmeyi destekleyici A ve D vitamini, çinko, Omega-3 ağırlıklı gıdaları bolca tüketmek, bağırsak mikrobiyotasını dengeleyen pre/pro/postbiyotik besinler yemek ve olası gıda alerjilerine, intoleranslarına; fruktoz, laktoz, glutene dikkat etmek gerekir.

Cildi kurutan çevresel etmenlerden kaçınmak

Kuruluk problemi çeken cildi daha da fazla kurutan;

  • Sıcak ve uzun duşlar,
  • Sert, fazla köpüren katı sabun ve duş jelleri,
  • Sentetik parfüme sahip krem, losyon, vücut spreyleri, çamaşır suları, yumuşatıcı ve oda kokularından,

kaçınmak aynı zamanda güneşe maruziyeti minimize etmek keratosis pilarisin sakinleşmesinde büyük rol oynar.

Aynı zamanda kış dönemlerinde hava nemlendirici makinelere yatırım yapmak cildin bütün genelini rahatlatır.

Düzenli peeling yapmak

Düzenli olarak cilde kimyasal ve fiziksel peelingler yapmak birçok kronik cilt problemi gibi keratosis pilarisi de hafifletir. Fakat zaten kuru ve irrite olmuş cildi sert peelingler ile daha da tahriş etmemeye dikkat etmek gerekir.

Kimyasal peeling için içerisinde hassas asitlerden; laktik asit, glikolik asit ve salisidik asitten biri veya ikisini içeren ürünleri kullanmak etkili sonuçlar verecektir.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X