29 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA

Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Sevgili Okurlarım,bir annenin bebeği için en özel hediyesi, belki de sütüdür. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini tek başına karşılayabilen mucizevi bir yapıdadır. Tüm bu fiziksel faydalarının yanı sıra, ruhsal olarak da bebeğin beslenmesini sağlar.Doğumdan itibaren bebeği enfeksiyonlara karşı korur, sağlıklı gelişimini destekler ve bebeğin annesi ile bağ kurmasına yardımcı olur…Çünkü anne sütü; bebeğin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tek başına karşılayabilen, eşi benzeri olmayan bir besindir. Birçok hastalıktan korur, bebeğin sağlıklı gelişimini destekler.

Fakat bu değerli besin, uygun koşullarda saklanmadığı takdirde bozulabilen hassas bir yapıya sahip. Peki, Anne sütünün bozulduğu nasıl anlaşılır?

 

Sütünüzün Bozulduğunu Kokusundan Anlayabilirsiniz

Anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamanın en kesin yolu, sütün kokusudur. Bozuk süt, keskin ve rahatsız edici bir kokuya sahip olur. Ancak bu kokuyu, sütü çözdürdüğünüzde ortaya çıkan hafif metalik koku ile karıştırmayın. Dondurduğunuz sütü çözdürdükten sonra ortaya çıkan sabunumsu ve metalik koku sütün bozulduğu anlamına gelmez. Fakat süt, tıpkı tarihi geçen inek sütü gibi keskin bir kokuya sahipse, o zaman sütte bakteri ürediği anlaşılabilir.

Rengi Her Sağdığınızda Değişik Olabilir

Anne sütünün rengi çok değişken bir yapıya sahiptir. Örneğin doğumdan sonra ilk gelen süt sarımtırak bir renkte olur. Kolostrum olarak adlandırılan bu süt, protein açısından çok zengindir ve anne sütü yaklaşık 2 hafta kadar sarı renkte salgılanır.

Anne sütünün rengi, annenin yiyip içtikleriyle hatta kullandığı ilaçlarla dahi değişebilir. Mesela; gıda boyası yoğun olan bir şey tükettiğinizde sütünüzün rengi pembeye, bol sebze tükettiğinizde ise yeşile dönük olabilir. Tüm bunlar gayet normaldir, tereddüt etmeden bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz.

Bununla birlikte, anne sütü inek sütünden farklı olarak şişede biraz bekletildiğinde yağlı kısım yukarıya çıkar. Bunun sebebi yağ içeriğinin değişken yapısıdır. Bu gibi durumlarda şişeyi çalkalayıp sütü bebeğinize içirebilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Sağdığınız sütün bozulmaması için Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Buna göre sağılan anne sütünü;

  • 3 saat oda sıcaklığında,
  • 3 gün buzdolabı rafında (4 derece),
  • 3 ay derin dondurucuda (-18 derecenin altı) saklayabilirsiniz.
  • Anne sütünün içeriğindeki olumlu etkileri azaltacağından, sağdığınız anne sütünü uzun süreler dondurmamanız önerilir. Mümkünse dondurmadan 2-3 gün buzdolabı rafında muhafaza etmeniz, bebeğiniz için en sağlıklısı olur.
  • Anne sütünün prematüre bebeklere ise taze olarak verilmesi gerekir. Ancak bebek yoğun bakımda yatıyorsa, sağmak/dondurmak gerekebilir.
  • Anne sütü sağıldıktan sonra mutlaka özel süt torbalarında saklanmalıdır ve üzerine sağıldığı tarih yazılmalıdır.

Donmuş Anne Sütü Nasıl Çözdürülür?

  • Depoladığınız sütü en eski tarihli olandan başlayarak çözdürmelisiniz.
  • Dondurduğunuz sütü çözdürmek için bir gece önceden buzdolabına koymanız yeterlidir.
  • Eğer çok acil çözdürmeniz gerekiyorsa, ılık su dolu bir kabın içinde sütü bekletebilirsiniz. (Benmari yöntemi)
  • Bu aşamada anne sütü su ile kesinlikle temas etmemeli. Oda ısısına erişen anne sütü ise birkaç saatten fazla oda ısısında bekletilmemeli, tekrar dondurulmamalı.
  • Sütü çözdürürken mikrodalga kullanılmamalı.
  • Zorunda kalınmadığı müddetçe süt dondurulmamalı ve taze olarak bebeğe verilmelidir.

Nasıl Bir Kap Kullanılmalı?

Bebeğinizin sağlığı açısından, sağdığınız sütü nasıl bir kapta muhafaza edeceğiniz de önemli bir konudur. Daha önce steril hale getirdiğiniz, kapağı iyi oturan ve hava almayan cam kaplar kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, anne sütünü saklamak için özel olarak geliştirilen süt saklama poşetleri de tercih edebilirsiniz.

Sütünüzü muhafaza edeceğiniz kabın üzerine mutlaka hangi tarihte sağdığınızı not etmelisiniz. Çünkü çözdüreceğiniz zaman, ilk sağdığınız sütten başlamanız gerekecek ve üzerinde tarihler yazdığında işiniz epey kolaylaşacak.

Anne sütü, özellikle prematüre bebeklere taze olarak verilmelidir. Zorunda kalmadığınız müddetçe, sütünüzü dondurmamanız gerektiğini unutmayın.

Anne sütünü arttırdığı bilimsel olarak kanıtlandı!

Anne sütü inek sütünden farklı olarak, sağılıp şişede bekletildiğinde yağlı kısım yukarıya çıkar. Bu durum sütün bozulduğuna işaret etmez. Çalkalayıp bebeğinize içirebilirsiniz. Sağdığınız her süt farklı görüntüde olabilir. Bunun nedeni yağ içeriğinin değişken yapısıdır.

Anne sütünün içeriğini merak ediyor musunuz?

Anne sütünün rengi ise değişken bir yapıya sahiptir. Doğumdan sonra gelen kolostrum adlı süt, hafif sarımsı bir renktedir. Bu sarılık, genelde annelerin aklına sütün iltihaplı olup olmadığı ihtimalini getirir. Kolostrum, içeriği itibariyle sarımsı renktedir ve bebeğiniz için belki de en değerli süttür. Bu nedenle kesinlikle sütü bebeğinize içirmemezlik yapmayın. Bu renk bir iki hafta sonra beyaza doğru dönecektir.

Anne sütünün rengi, annenin yiyip içtikleriyle de doğrudan ilgilidir. Hatta kullandığı ilaçlar da sütün renginin değişmesine sebep olabilmektedir. Meyve suları veya tatlılardaki gıda boyaları anne sütünün pembemsi bir renge dönmesine, sebze ağırlıklı beslenmek ise sütün açık yeşil tonlarda salgılanmasına  neden olabiliyor. Bununla birlikte, anne sütünün pembemsi olması sütte kan olduğunun da işareti olabilir. Bu kan genellikle göğüs ucu çatlamış annelerde görülür. Bebeğin bu sütü içmesinde hiçbir problem olmasa da anne meme iltihabı olduysa tedavi için mutlaka doktora görünmelidir.

 

 

 

 

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X