19 Nisan 2024
İstanbul
BEBEK & ÇOCUK

Bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir?

Besin alerjileri 0-2 yaş arası çocukların yaklaşık yüzde 6’sını etkileyen ve ani ölüme dahi neden olabilen önemli sorunlardandır. Bebeklik döneminde yaygın görülen besin alerjisi anne sütüyle beslenenlerde dahi görülebilmektedir. Şimdi, bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir?

Alerji, bebeğinizin vücudundaki bir bağışıklık sistemi bozukluğundan kaynaklanır. Vücutları bazen gözle görüldüğünde zararsız sanılan maddelere karşı aşırı duyarlılıkla beraber abartılı reaksiyonlar gösterilebilir.

Temel alerji belirtisi, kontrol edilemeyen ağlamalar gibi görünse de alerjinin temel sebebinin tıbbi olarak iyi tespit edilmesi ve ona göre doğru tedavilerin uygulanması gerekir.

Besin Alerjileri Neden Olur?

Alerji, bazı kişilerin bağışıklık sisteminin normal dışı çalışarak, aslında zararsız olarak kabul etmesi gereken maddelere karşı aşırı tepki vermesidir.

Besin alerjileri, vücut yapısı genetik olarak alerjiye eğilimli olan atopik kişilerde ortaya çıkar. Bu tür duyarlılığa sahip kişilerde bazı besinlerle vücudun karşılaşmasından sonra gelişen tepkiler, beklenenden farklı ve sadece o besine özgü olur.

Alerji geliştirilmiş olan besinin tekrar yenmesinden sonra, sağlıklı kişilerde görülmeyen aşırı duyarlılık belirtileri gelişir. Bu da değişik klinik bulgularla karşımıza çıkar. Çoklu besin alerjisinde, kişi birden fazla besine alerjik reaksiyon gösterir ve bu durumda kişiye herhangi bir besin dokunabilir.

Çapraz alerji denen durumda, bir besinin içindeki proteine alerjisi olan kişi, benzer proteine sahip olan başka besinlere de tepki verebilir. İnek sütü ile diğer hayvan sütleri arasında, yine tavuk yumurtası ile diğer kuş yumurtaları arasında çapraz alerji riski söz konusudur.

Öte yandan inek sütü proteini alerjisinde dana etine tepki verebilen, yumurta alerjisinde ise tavuk etine de tepki verebilen çocuklar olabilir.

BESİN ALERJİSİ NEDİR?

Besin alerjisi, belirli bir yiyeceği yedikten hemen sonra ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Besin alerjisi ciddi semptomlara hatta anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir.

Besin alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla belirli bir yiyeceği veya gıdadaki bir maddeyi zararlı bir şey olarak tanımlar. Farmasötik olarak bağışıklık sisteminiz, alerjiye neden olan gıda veya gıda maddesini (alerjen) nötralize etmek için immünoglobulin E (IgE) olarak bilinen bir antikoru serbest bırakmak için hücreleri tetikler.

Bir dahaki sefere bu yiyeceğin en küçük miktarını bile yediğinizde, IgE antikorları bunu algılar ve bağışıklık sisteminize histamin adı verilen bir kimyasalın yanı sıra diğer kimyasalları kan dolaşımınıza salması için sinyal verir. Bu kimyasallar alerji semptomlarına neden olur.

Bebeklerde ve çocuklarda besin alerjisine yol açan besinlerden bazıları şunlardır:

– Yer fıstığı
– Fındık
– Yumurta
– İnek sütü
– Buğday
– Soya
– Susam
– Hazır gıdalarda kullanılan tatlandırıcı, renklendirici ve kıvam verici ya da koruyucular.

BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

– Deride kırmızı döküntü
– Öksürük
– Buru akıntısı veya tıkanıklık
– Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı
– Hışıltılı solunum ve öksürük
– Kusma
– Kabızlık
– İshal
– Dudaklarda morarma

Ani ölüme dahi yol açabilen besin alerjisi kimi zaman grip veya nezleye benzer belirtilerle de ortaya çıkabiliyor. Ailesinde en azından bir ebeveyni veya bir kardeşinde alerjik rinit, astım, besin alerjisi veya egzama gibi alerji öyküsü olan bebeklerin yaşamlarının ilk 5-7 yılı içinde besin alerjisi ortaya çıkma riski de yüzde 20 daha yüksek oluyor.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X