24 Nisan 2024
İstanbul
BEBEK & ÇOCUK

Bebeklerde Sıklıkla Görülen Sorunlar ve Çözümleri

Sevgili okurlarım; her bebek bir mucizedir ve hayata tutunduğu ilk andan itibaren mucizevi bir gelişim gösterir. Hamileliğin ilk gününden itibaren geçen 1000 gün, bebeklerin yaşamlarında hiç olmadığı kadar gelişim gösterdikleri zamanı gösterir. Tabii bu gelişim, ebeveynler için yeni bir deneyim olduğundan nasıl uyum sağlamaları konusunda bazen kararsız kalabilmeleri son derece doğal.

Laflaf.net olarak bebeklerde sıklıkla görülen sorunları ve çözüm önerilerini sizin için derledik…

Bebeğiniz neden uyumuyor?

İlk zamanlar 1-2 saatlik periyotlarla uyanıp yaklaşık 1 saat sonra tekrar uykuya dalan bebekler, bu şekilde hem dünyaya alışmaya hem de bir uyku düzeni edinmeye çalışır. Ancak kolik sancılar, sık acıkma, bezini değiştirme isteği ve gece-gündüz ayrımını yapamama gibi durumlar uykusuzluğu tetikleyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda; öncelikle bu ihtimaller üzerinde durmanızı öneririz.

Bebeğinizin doyduğundan nasıl emin olabilirsiniz? 

Bebeğinizi emzirdiniz fakat karnının doyduğundan emin olamıyor musunuz? Açlık seviyesine bağlı olarak, bebeğinizin işaretleri bu anlamda size yardımcı olabilir. Bebeğiniz karnının doyduğunu; ilk 3 aylık süreçte göğsünüze dokunmayı bırakıp uykuya dalarak gösterecektir. 4-6 aylıkken göğsünüzü itecek, siz tekrar uzatsanız dahi almak istemeyecektir. 6-12 aylıkken ise daha verimli bir şekilde emmeyi öğreneceğinden 10-15 dakika emdikten sonra istemediğini belli edecektir.

Bebeğiniz ağlıyor, ne yapmalısınız? 

Bebekler kendilerini ağlayarak ifade ederler ve bunu yaparken her ihtiyaçları için farklı ses tınılarını ya da ağlama şekillerini kullanırlar. İlk zamanlar, sanki bu dili hiç çözemeyecekmişsiniz gibi hissedersiz ama zamanla siz de bu dile alışacağınızdan emin olabilirsiniz. Bezini değiştirdiniz, aç olmadığından eminsiniz, gazını da çıkardınız ama hala ağlaması kesilmedi mi? Hemen olumsuza yormayın. Çünkü bebeklerde ağlamak, biz yetişkinlerde olduğu gibi sadece mutsuzluk belirtisi değildir. Belki de o an sadece size sarılmak istiyor bile olabilir. Sarılma, uyku ve en sevdiği oyuncağı… Tüm ihtimalleri göz önünde bulundurun.

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Öncelikle yapmanız gereken şey, bebeğinizi mümkün olduğu kadar rahat ettirerek huzursuzluk verici şeylerden uzak kalmasını sağlamaktır. Bebeğiniz açsa doyurun ve yeteri kadar aldığından emin olun. Altı kirlenmiş ise değiştirin. Üşümüş ise üzerine bir şeyler giydirin. Terlemiş ise giysilerini değiştirin. Beslenme sonrası ağlıyor ise gazını çıkartın. Tüm bunlarla ilgili sorunu yoksa onu kucağınıza alın, rahat bir yere oturun ve sıkıca tutun. Onunla sakin bir şekilde konuşun, ninni veya şarkı söyleyin. Masaj yapmak, araba ile gezdirmek, kucakta sarmalayarak taşımak, banyo yaptırmak, saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesi sesini açmak faydalı olabilir.

Eğer bebeğiniz, tiz bir sesle veya alıştığınızdan daha farklı bir şekilde, daha uzun süreli ağlıyorsa, ağlamakla beraber, öksürük, ateş, ishal, kabızlık, döküntü gibi başka bir belirti de varsa veya ne yaparsanız yapın bir türlü susmuyorsa, doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğim kabız olduğunda ne yapmam gerekiyor?

Kabızlık dışkı sayısının azalması ve zor dışkı yapılması olarak tanımlanabilir. Birlikte karın ağrısı da olabilir ve bebek dışkısını yaptıktan sonra bu ağrı geçer.

Sırtüstü yatan bebeğinizin her iki bacağını ellerinizle tutup pedal çevirir tarzda hareket ettirerek, karnına masaj yapabilirsiniz. Bunlarla bebeğiniz dışkılamazsa doktorunuzun görüşünü alın.

Bebeğimde pişik gelişimini nasıl önlerim?

Pişikler, özellikle bebeğinizin bez bölgesinde derinin tahriş olmasına bağlı görülen bir cins deri hastalığıdır. Sıklıkla o bölgeye temas eden irritan maddeler nedeniyle ortaya çıkar. Pişikli bölgelerde deri kızarır, kabarır, kaşınır, bazen kabuklanma ve soyulmalar da görülebilir. Pişikleri önlemek için, bebeğinizin altı ıslanır ıslanmaz bezinin değiştirilmesi, düzenli deri temizliğinin yapılması, banyo sonrası derinin kurulanması ve besleyici kremlerin sürülmesi gerekir. Eğer pişik gelişmişse öncelikle bebeğinizin altını dikkatli bir şekilde değiştirdikten sonra, bezini kapatmadan bir süre açık havada kurumasını bekleyin. Daha sonra pişik kremlerini kullanın. Banyo için ılık su kullanılması, sabun kullanılmaması, bebek giysilerinin bol ve rahat olması yeterli olabilir.

Eğer pişik bebeğinize aşırı bir rahatsızlık veriyorsa veya bir türlü geçmiyorsa doktorunuza görünmeniz faydalı olur. Üç günü aşan pişiklerde mantar enfeksiyonu olma ihtimali artar.Eğer şişlik, kızarıklık giderek artıyorsa veya üzeri sıcaksa veya bebeğiniz hasta görünüyorsa doktorunuza hemen başvurmanız yararlı olur.

Bebeğimin burun temizliğini nasıl yapmalıyım?

Bebekler sadece burunlarından nefes alabilirler. Bu nedenle özellikle emerken burunlarının tıkalı olmaması, rahat nefes almaları önemlidir. Burun temizliği için öncelikle serum fizyolojik (okyanus suyu) damla kullanın ve içerdeki birikimi burun aspiratörü ile çekin.

Bebeğimin ağzında beyaz lekeler var, ne yapmalıyım?

Bebeğinizin ağzında ve dilinin üzerinde beyaz lekeler pamukçuk olarak adlandırılır. Pamukçuk, bir cins mantardır. Ciddi bir hastalık değildir, dilinin üzerinde, dişetlerinde, yanaklarda, damakta veya dudaklarda bulunabilir, süt kalıntısı veya peynir gibi bir görünümü vardır. Bu plaklar ağrı yapmaz. Göğsünüzde ağrı, kaşıntı ve kuruluk varsa ve eğer bebeğinizi emziriyorsanız göğüslerinizde mantar olabilir. Böyle bir durumda doktorunuzla konuşun ve tedavi olun. Eğer bebeğinizi biberon ile besliyorsanız, biberonları ve emzikleri iyice kaynatarak sterilize edin.

İlaç tedavisi gerektirebileceğinden doktorunuza başvurun.

Ek gıdaya geçiş sürecinde nelere dikkat etmeniz gerekir?

Size göre sadece katı besine geçiş olan bu süreç, aslında onlar için bağımsızlığa giden yolda önemli bir adımdır. Farklı tatların varlığını öğrendikleri bu dönemde, “karar verme gücü”ne sahip olduklarını keşfedeler. Artık sizinle masaya oturan bebeğinizin yemek yemesini sağlamak için “Uçak dönüyor, dönüyor, dönüyor” gibi hayal gücünüzü zorlayacak oyunlar geliştirmeniz gerekecektir. Ve tabiii her defasında sanatsal tablolara taş çıkaracak yemek izleriyle dolu yemek masalarına ve bebeğinizin püreye bulanmış hallerine de hazırlıklı olmanızı öneririz.

NOT: İlk 6 ay sonrasında, anne sütü ile birlikte veya anne sütü ile beslemenin mümkün olmaması halinde besin değeri yüksek tamamlayıcı gıdaların verilmeye başlanması gerekmektedir. Bebeklerin farklı hızlarda büyümeleri nedeniyle, sağlık uzmanlarının, bebeklerin tamamlayıcı gıdaları almaya başlamaları açısından uygun zamanın belirlenmesi konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulunmaları gerekmektedir. Bebekler için en iyisi anne sütüdür.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X