28 Mart 2024
İstanbul
GEZİ & SEYAHAT

Boşnak kahvesi nedir? (Bosanski jezik)

Bosna’da kahvenin adına Türk Kahvesi deniliyor. Yani, Turska kahva.

Kültürlerin günümüzde milletler tarafından benimsenmesini, sahiplenilmesini sağlayan unsurlar arasında hiç kuşku yok ki sembollerin yeri apayrıdır… 

Boşnaklar söz konusu olunca akla gelen ilk üç şey börek, kahve ve akordiyon olsa gerek. 

Herkesin kahvesi özeldir, cezveleri ayrıdır. Cezveler özel bakırdan yapılmıştır. Bu bakır cezveler normal ateşte değil, odun ateşinde kahveyle buluşur ki işte o zaman benzersiz lezzet çıkar ortaya.

Fincanlarının kulbu yoktur, bakır bir kap içinde muhafaza edilir. Ve fincanların içinde bazı şeylerin unutulmaması için ayyıldız vardır… 

Kahvenin doyumsuz tadına ulaşabilmek için Boşnak kahvesine şeker konulmaz. Kahve sadedir, mis kokusu ve damak tadı uzun süre hiçbir yere kaybolmaz.

Kahvenin en yakın dostudur lokum. Dünya üzerinde bu birlikteliği kıskananların sayısı hiç de az değildir. Çayla şeker hiç bir zaman kahve ile lokumun yakaladığı ahengi yakalayamaz. Lokum ağızda erirken, kahvenin lezzetiyle muhteşem bir birliktelik çıkar ortaya…

Boşnak kahvesinin Boşnakların hayatında vazgeçilmez bir yerde olmasının sırrı da buradadır işte. Güne kahveyle başlamak, özel bir iş yapmış olmak demektir. Misafirliklerde kahve ikram etmek, “sana ne kadar değer verdiğimin en güzel göstergesini sunuyorum” manasını taşır…

Boşnak kahvesi nasıl hazırlanır?

– Önce cezveye su konularak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra bir kısmı alınarak bir bardakta bekletilir. Cezvedeki suya kahve eklenir ve şeker atmadan köpüklenene kadar pişirilir. Sonra cezveden alınan kaynamış su, pişirilen kahvenin üzerine ilave edilerek karıştırılır. Cezvenin üzerinde oluşan köpükten fincana bir kaşık konur ve sonra üzerine kahve dökülür. Getirilen lokumla tatlandırılarak kahve içilir. Cezveye kahveyi koyuyorsunuz, bir başka cezvede de suyu kaynatıyorsunuz. Aslında çok fazla kaynamaması lazım, kaynamaya başladığı anda ocaktan çekin, kahvenin üstüne dökün. Kahveyi ateşte köpürtüp, çekin, tekrar köpürtüp çekin, böyle üç defa. (vakit olmadığında bir defa da olur) Kaymağı fincanlara bölüp, fincanların yanına da kıtlama şeker koyup, keyifle içiniz. BosnaHersek

Bosanska kahva

U Bosni se kahva naziva turska kahva. Svaka nacija ima neku kulturu ili simbol prema kokoj je prepoznatljiva… Kad su u pitanju Bosanci, prve tri stvari koje padaju na pamet trebali su burek, kafa i harmonika.

Svaka je kafa posebna. Posude za kafu napravljene su od posebnog bakra. Ovi ukusi bakra susreću se s kafom što je i čini posebnom. Kafa se pije iz findžana, koji se čuvaju u bakrenoj posudi. A na šoljicama je zvijezda. 

Šećer se ne dodaje u bosansku kafu da bi se postigao nezasitan okus kafe. Kafa je jednostavna, miris i ukus se ne gube nigdje. Rahat lokum je najbliži prijatelj kafi. Dok se radost topi u ustima, nastaje veličanstveni suživot s okusom kave.

Evo tajne bosanske kafe koja je nezaobilazno mjesto u životu Bošnjaka. Započeti dan s kafom znači raditi poseban posao. Posluživanje kafe u gostima znači „nudim vam najbolji pokazatelj koliko vas cijenim“…

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X