28 Mart 2024
İstanbul
LAFLAF

Çernobil’deki Orman Yangını Nükleer Atık Deposuna Yaklaştı!

Çernobil’de (Chernobyl), 4 Nisan itibariyle meydana gelen orman yangını söndürülemiyor.

Ukrayna polisi, yangının bölgede kuru ot yakılması üzerine başladığını deklare etti. Alevlerin 4 Nisan’dan itibaren nükleer bölge yakınlarına ulaşmaya başladığı bildirildi.

‘YANGININ NE KADAR YAYILDIĞI TESPİT EDİLEMEDİ’

Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yangının ne kadar alana yayıldığının henüz bilinmediği, tahmini olarak 3 bin 500 hektar alanın yangına teslim olduğu ifade edildi.

Şimdiye kadar yangında 12 köyün, mezarlık ve ağaçlık alanların yandığı kaydedildi.

Ayrıca Ukraynalı bir tur operatörü sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, yangının nükleer santrale ve nükleer atıkların depolandığı bölgeye doğru genişlediği bilgisini paylaştı.

‘YANGINI KONTROL ALTINA ALAMADIK’

Yangının tam teşekküllü 300 itfaiyeci, söndürme helikopterleri ve uçaklarıyla söndürülmeye çalışıldığı bildirildi.

Ukrayna Devlet Kurumu Yetkilisi Katerina Pavlova, AP Ajansı’na verdiği beyanatta yangının kontrol altına alınamadığını ve yangının nükleer bölgeye ulaşmaması için şeritler kazıldığını dile getirdi.

‘YANGIN SOSYAL MEDYA GÜNDEM OLDU’

Yangın gündemi, Türkiye’de Chernobyl ve Cernobil etiketiyle sosyal paylaşım sitesi Twitter’da 90 bin ve 64 bin tweet ile trend topic listesine girdi.

Bazı kullanıcılar endişelerini dile getirirken bazı kullanıcılar ise dünyanın sonunun geldiği yönünde mizahi içerikler paylaştı.

ÇERNOBİL’DE NE OLMUŞTU?

26 Nisan 1986 yılında Sovyetler Birliği ülkeleri arasında yer alan Ukrayna Sosyalist Cumhuriyeti’nin Pripyat kentinde Çernobil Nükleer Santrali’nin patlaması sonucu bir facia meydana gelmişti.

Bu facia Hiroşima ve Nagazaki’nin atom bombalarıyla bombalanmasından 200 kat daha büyük bir şiddetle gerçekleşmişti.

Sovyetler Birliği, patlamayı ilk önce gizlemeye çalışmıştı. 2 gün sonra İskandinav ülkelerine ulaşan nükleer bulutlar, nükleer santral patlamasının Sovyetler Birliği olduğunu işaret etmişti.

Patlamanın meydana geldiği alan karantinaya alınmış ve patlama tarihinden itibaren bölge giriş çıkışlara kapatılmıştı.

Facia sonrası 31 kişi hayatını kaybetti, ancak facianın radyasyon etkisi yıllarca birçok kişinin sağlığını elinden aldı ve insanları öldürmeye devam etti.

Facia gerek ülkemizde gerek dünyada büyük bir infial yaratırken bölgedeki radyasyon seviyesi günümüzde hala çok yüksek seviyede bulunuyor.

Ülkemizde Kazım Koyuncu’nun kanserden ölmesiyle infial yaratan ve yetkililerin pek ciddiye almadığı Çernobil faciası, hala günümüzde yankı bulmaya devam ediyor.

Türkiye’deki kanser vakalarının artışında hala etkisi olduğu birçok kaynak tarafından dillendiriliyor.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X