18 Nisan 2024
İstanbul
BEBEK & ÇOCUK PSİKOLOJİ

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığını Bırakacak Kesin Çözümler…

Sevgili okurlarım,toplum içerisinde büyük küçük demeden ne yazık ki hemen hemen herkesin ya kendisinde ya da çevresinde karşılaştığı bir problem olan tırnak yemek alışkanlığı, özellikle de 3-4 yaş grubundan itibaren kendini gösterebiliyor. Biz yetişkinlerin bile alışkanlık haline getirebildiği tırnak yeme durumu genelde strese bağlı olarak ortaya çıkar.Çocukluk döneminde sık rastlanan problemlerden biri olan tırnak yeme alışkanlığı, en sık görülen rahatsızlıklarından biridir. Bu durum karşısında telaşlanan anne ve babalar çocuklarında tırnak yeme alışkanlığını bıraktırmak için çeşitli çözüm yolları ararlar. Tırnak yemeye başlayan çocuklarda bu alışkanlığın görülmesinin nedenleri neler olabileceğini sizler için araştırdık. 

Çocuğun tırnak yediği fark edildiği zaman öncelikli olarak altında yatan psikolojik sorunun çözülmesi gerekir. Sınav stresinde olan bir çocuk stresten dolayı elini sık sık ağzına getirebilir. Bunun için yapılabilecek en mantıklı şey sınav stresi sorununu ortadan kaldırmaktır.Yetişkinlik döneminde sınav stresi, ayrılık kaygısı ve şiddet gibi nedenlerden dolayı farkında olunmadan elin ağza gitmesi ile gerçekleşen tırnak yeme durumu, hem sağlık açısından çok zararlı hem de görünüm açısından kişi sağlıklı olsa bile kusurlu görünüme yol açar. Yetişkinlik ve çocukluk döneminde görülen tırnak yeme alışkanlığı, erkeklere nazaran kızlarda daha sık görülür.Davranış bozuklukları olarak tanımlanan tırnak yeme alışkanlığı, çocukluk döneminin bir parçası olduğunda yetişkinliğe göre daha zor ve geç bir sürede çözüme kavuşabiliyor. Ev içerisindeyken anne ya da baba çocuğunun tırnağını yediği fark ettiği zaman önlemek amaçlı eline hafif vurabilir. Ancak bu şekilde davranmak sorunu halletmekten çok dikkat çekmek için daha fazla elini ağzına getirmesine sebep olabilir.

OKUL DÖNEMİNDE TIRNAK YEME SORUNU

Okul dönemindeki bir çocuğun sınıf arkadaşlarında tırnak yiyen biri varsa onları kendilerine rol model alıp bir süre sonra kendisi de tırnaklarını yiyebilir. Başından geçen bir olayda çocuğun tırnak yemesine sebep olabilir. Mesela; boşanma, ilgisizlik, kardeş kıskançlığı ya da büyük yaşlarda görülen sınav stresi gibi faktörler tırnak yemeyi tetikliyor. 

TIRNAK YEMEYE İTEN SEBEPLER

Bırakılması gereken kötü alışkanlıklardan birisi olan tırnak yeme, insan sağlığını riske atıyor. Dolayısıyla tırnak yiyen kişilerin bir an önce bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekiyor. Peki tırnaklar neden yenir? İşte araştırmalarla kanıtlanmış tırnak yeme nedenleri…

Stresli, kaygılı ve endişeli zamanlarda tırnak yeme alışkanlığına daha sık rastlanıyor.

Uzmanlar, tırnak yeme alışkanlığı olan kişiler üzerinde yapılan araştırmalar kişilerin, ailesinde de bu alışkanlığa sahip en az bir kişi olduğunu gösteriyor.

 Yapılan araştırmalar, psikolojik olarak rahatlamaya çalışmalarının bir yansıması olduğu için kişiler stresli yada baskı altındayken tırnak yeme eğilimi gösteriyor.

Bir başka araştırma, kişinin tırnak yeme alışkanlığının geçmiş zamanlarda yaşanan bazı olaylardan etkilenerek tırnak yeme alışkanlığına başlamış olabileceğini gösteriyor.

Tırnak yiyen çocuğa ne yapılmalı

– Tek bir acı kabağı kase içinde güzelce ezdikten sonra suyunu çıkartıp çocuğunuzun tırnaklarını bu suya değdirmesini isteyin.

– Kulağa komik gelebilir ama yara bantlarını tırnak bölgesine kapatıp elini ağzına getirmesi önlenebilir.

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI NASIL BIRAKILIR?

– Tesbih ağacı yağını tırnaklara sürüp üzerinde kurumasını bekleyin. Farkında olmadan tırnağını ağzına getirdiğinde gelecek olan acı tattan dolayı tırnak yemeyi bırakacaktır.

– Çocuk elini ağzına getirdiği zaman söz ile ikaz etmek yerine dikkatini farklı bir yere çekmek için başka bir yere yönlendirilebilir.

– Herhangi bir sıkıntısı olduğu zaman rahat bir şekilde ailesine açabilme güveni verilmelidir.

– Tırnak yemeyi önleme amaçlı üretilmiş ojeler sürülebilir.

– Tırnak yeme davranışı esnasında farkındalığı arttıran ifadelere yer verilebilir.

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X