29 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA

Çocuklarla İletişimde Doğru ve Yanlışlar

Çocukla İletişimde Dili Doğru Kullanma

Bir çocuğun eğitiminde en önemli unsur iletişimdir.

Eğitim, öğretme, rehberlik yapma, yaşamı tanıtma, ahlaki kuralları ve sosyal yaşamı anlatma, iletişimle gerçekleşir.

Yetişkinler kimi zaman aile içi iletişimde genelde davranışlar üzerine odaklanıyor. Olumsuz bir davranış, söylenmemesi gereken bir sözcük gibi. Bu tür durumlarda olumsuz olarak nitelendirilen davranışın ebeveyne ne hissettirdiğini belirtmek oldukça önemli. Duyguyu açıklamak, isimlendirmek çocuğun duyguları daha rahat anlamasını sağlıyor. Böylelikle çocuğa giden mesaj problemin “kendisi” değil “davranışı” olduğu yönünde oluyor. Koşma, zıplama gibi komutlar vermek yerine “koştuğun zaman düşüp bir yerini inciteceğinden korkuyorum.” cümlesi, hem “ben dili” olduğu için suçlayıcı olmayacak hem de duyguyu çocuğa tanıtacaktır.

Önemli olan çocukla konuşurken ona uygun bir düzeyde, sadece onun duygularını ve kişiliğini düşünerek hareket etmektir.

Çocuğa bir birey olduğu unutulmadan gerçeğin ta kendisi söylenmelidir. Söylenen şey yetişkini değil, çocuğu rahatlatmayı ve bilgilendirmeyi hedefledikçe konuşmak incitici olmaz. Tam tersi çocuğu daha fazla incinmekten korur.

Doğru iletişim çocukları olumlu etkiler

Doğru iletişim, her yaş döneminde önemlidir ancak özellikle çocuğun büyüme aşamasında kişilik gelişimi için daha da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Ailesiyle doğru iletişim kurabilen çocuk ileride kişilik yapısı olarak öz güveni yüksek, insan ilişkileri kuvvetli, ailesine daha çok güven duygusu gelişmiş bir birey olur. Birbirleriyle doğru iletişim kurabilen ailede netlik ve dürüstlük kavramları önem kazanmıştır.

Bu sayfada çocuklarla iletişimde doğrular ve yanlışlar konusunu içeren birtakım görseller bulunmaktadır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X