19 Nisan 2024
İstanbul
BEBEK & ÇOCUK

Çocukluk Döneminde En Sık Raslanan 10 hastalık!!

Çocuk hastalıkları denince  kızamık ve  kabakulağın yerini şimdilerde  alerjiler, obezite ve zatürree gibi hastalıklar aldı. Çocuklarda sık görülen 10 hastalık ve tedavi yöntemleri..İşte detaylar

1-Alerjik hastalıklar

Son yıllarda en sık görülen hastalıklardandır. Hatta bu oran bazı ülkelerde yüzde 33’lere kadar çıkıyor.

Çocuklardaki alerji belirtileri

Alerjiler, deride döküntü, sindirim sistemi bozuklukları, nefes alma zorluğu, burunda ve gözde akıntı, kaşıntı ve kızarıklıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Alerji tedavisinde nelere dikkat etmeli

Alerjen gıdadan sakınma, ev içi akar yoğunluğunu, nem oranını, küf-mantar oluşumunu azaltma, sigara dumanına maruz bırakmama, evde duvardan duvara halı bulundurmama alınabilecek çevresel önlemlerden bazıları.

2-Pnemoni (Zatürre)

Zatürree (pnömoni), en gelişmiş ülkelerde bile sık görülen ve ölümlere neden olan, dünyanın bilinen en eski hastalıklarından biri. Pnömokoklar kişiden kişiye, bir-iki metrelik mesafelerden yakın temas sonucu bulaşıyorlar.

Pnemoni belirtileri

Solunum sayısının artması, göğüste çekilme, sesli nefes alınması, göğüste hırıltı ve ateşin yüksek olması sayılabilir.

Pnemoni tedavisinde nelere dikkat etmeli

Bol sıvı alma ve dengeli beslenme öneriliyor. Anne sütü alan çocukların da sık sık emzirilmesi tavsiye ediliyor. Büyük çocuklarda sıvı gıdalar az miktarda sık aralarla veriliyor. Çevre ısısının ayarlanması da önemli: Oda ısısı ortalama 25 derece olmalı.

3-Obezite

Obezite vücut yağ kitlesindeki aşırı artış olarak tanımlanabilir.

Obezite belirtileri

Belirtilerin başında tabii ki fazla kilo geliyor ancak obeziteyi değerlendirilirken sadece kilo esas alınmıyor. Burada beden kitle indeksinin hesaplanması daha önemli.

Obezite tedavisinde nelere dikkat etmeli

Obezlerde hormonal olanlar hariç yapılan iyi bir diyet ve spor ile tedavi mümkün. Okul çağından önce diyet önerilmiyor, dengeli beslenme ve hareket artışına teşvik ediliyor. Büyük çocuklarda uzman doktor ve diyetisyen kontrolünde uygun diyet programları uygulanabiliyor.

4-Skolyoz

Omurgamızın normalde önden ve yandan bakıldığında düz olması gerekiyor. Sağa ve sola doğru C veya S şeklinde eğri olması “skolyoz” olarak tanımlanıyor.

Skolyoz belirtileri

En yaygın bulgu asimetri. Bir tarafa belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı ve bir omuzun daha yüksek oluşu gibi… Bazen kalça kemiklerinde de asimetrik görünüm olabiliyor. Eğriliğin artışı, sırt ve belde ağrıya yol açıyor.

Skolyoz tedavisinde nelere dikkat etmeli

Derecesi 40-45 altındaki eğriliklerin tedavisinde, fizik-tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bu tedavilerle hem hastanın ağrısı gideriliyor, hem de kaslar güçlendiriliyor. Traksiyon alçılar da kullanılabiliyor. Daha ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebiliyor.

5-İmpedigo

Stafilokok veya stretokokların neden olduğu yüzeysel bir cilt hastalığı. İnsandan insana temasla ya da havlu, mendil gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşıyor. Ciltteki küçük bir travmanın ardından travma olan yerde gelişiyor.

İmpedigo belirtileri

Travmanın ardından ciltte bir kızarıklık oluşuyor. Bu travmanın üzeri hızla bal rengi kabuklarla kaplanıyor.

İmpedigo tedavisinde nelere dikkat etmeli

Hafif olan vakalarda yaraların üzerine ilaç uygulanması yeterli olabiliyor. Kabuklar temizlenip günde 3 kez antibiyotik solüsyonla siliniyor ve yine antibiyotikli kremler uygulanıyor. Ağır seyreden vakalardaysa, önce yaradan kültür alınıyor ve ona uygun antibiyotik ilaç tedavisi uygulanıyor.

6-Atopik dermatit

Atopik dermatit, deri ve mukoza zarlarının çevresel maddelere karşı aşırı duyarlılık göstermesi şeklinde tanımlanan bir cilt hastalığı.

Atopik dermatit belirtileri

En sık rastlanan belirtiler kuru deri, kaşıntı ve döküntü. En tipik bulgu dirsek içi ve diz arkalarındaki lezyonlar. Yüzde eritemli, ince beyaz kabuklu lezyonlar vardır. Bebek emeklemeye başladıktan sonra sürtünmeye bağlı olarak bacakların ve kolların dış yüzlerine, bileklere ve alına yayılma görülüyor.

Atopik dermatit tedavisinde nelere dikkat etmeli

Nemlendiriciler, topikal kortikosteroidler, oral antihistaminisler, inatçı Atopik dermatitte fotokemoterapi, UVB uygulaması, mikrofototerapi tedavi sağlanıyor.

7-Osgood Schlatter hastalığı

Osgood Schlatter hastalığında, diz altında bulunan çıkıntıda büyüme görülüyor.

Osgood Schlatter belirtileri

İlk belirtinin ağrı olduğunu söylemek mümkün. Başlangıçta ağrı hafif oluyor. Hasta diz altında ağrı ve eliyle dokunduğunda hassasiyet hissediyor. Hastalık şişlikle de ortaya çıkabiliyor.

Osgood Schlatter tedavisinde nelere dikkat etmeli

Koruyucu önlemler uygulanmalı, daha ileri durumlarda alçı ile tespit yapılmalı. Tendon kaydırma veya kemik grefti şeklinde cerrahi girişim de gerekebiliyor.

8-Gelişimsel kalça displazisi

Bacaktaki ana kemiğin üst kısmının kalça kemiği ile arasındaki ilişkinin bozulması durumu olarak tanımlanabilir. Bu hastalık yakın zamana kadar doğuştan kalça çıkığı olarak tanımlanıyordu.

Gelişimsel kalça displazisi belirtileri

Kalça ve dizler kırıkken her iki dizin aynı seviyede olması gerekiyor. Tek taraflı kalça çıkığı varsa o taraftaki diz diğerine göre daha aşağıda görünüyor.

Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde nelere dikkat etmeli

İlk 6 aylık dönemde amaç kalçayı düzeltecek pozisyonda tutmak olduğu için çeşitli ateller kullanılıyor.

9-Konjenital hipotiroidi

Doğuştan gelen hipotiroidi boyundaki tiroid bezinin hormon üretimindeki eksikliği veya yokluğu ile karakterize bir hastalık. Önlenebilir zeka geriliğinin en sık nedenlerinden biri.

Konjenital hipotiroidi belirtileri

Bulgular aylar içinde gelişiyor. Kabızlık, emme güçlüğü, beslenme sırasında solunum güçlüğü, uzamış sarılık, ağlama sesinin kalın ve kaba olması ve kaba yüz hatları gibi bulgular bu hastalığı akla getirebilir.

Konjenital hipotiroidi tedavisinde nelere dikkat etmeli

Tedavisi ağız yoluyla tiroid hormonu verilerek yapılıyor ve uygulanması çok kolay. Hastaların büyüme ve gelişmeleri de yakından izleniyor.

10-İşitme kaybı

Risk faktörleri arasında; ailede işitme kaybı hikayesi, müdahaleli doğum, ilaç kullanımı, annenin hamileyken geçirdiği enfeksiyonlar, doğum ağırlığının düşük olması, doğumdan sonra ciddi sarılık, yüzde ve kulakta deformite sayılabilir.

Doğuştan işitme kaybının belirtileri

Bebeğin seslere tepki vermemesi, gürültüde uyanmaması ve 1 yaşına doğru da yaşıtlarının kullandığı basit kelimeleri kullanamaması, işitme kaybının önemli belirtileri arasında sayılabilir.

İşitme kaybı tedavisinde nelere dikkat etmeli

İşitme kaybı kulak kiri ve kulakta sıvı birikmesi sonucu oluşabiliyor. İlaç tedavisi ya da cerrahi müdahaleden sonra işitmelerini kazanabilirler.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X