29 Mart 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Covid-19 pandemisi uyku düzenini bozdu

Covid-19 pandemisi uyku düzenini bozdu

Dünya çapında yayılan salgın hastalık Covid-19 nedeni ile alınan tedbirler doğrultusunda hayat şekli değişti. İnsanlar evde daha çok vakit geçirdiğinden uyku düzenleri bozuluyor. Günün herhangi bir saatinde uykuya dalıp gece uyanık kalmak gibi problemler ortaya çıkabiliyor. Uyku düzenin bozulması bir sürü hastalığa davetiye çıkarıyor.

Uzmanlar Kaliteli uykuyu; kişinin, kesintisiz uyuduğu, dinlenmiş ve uykusunu almış olarak uyandığı, bu nedenle  gün içinde uyku ihtiyacı ve yorgunluk hissetmediği uyku olarak tanımlıyor.

Uyku, “NREM 1, 2, 3” ve “REM uykusu” olmak üzere farklı dönemlerden oluşuyor

NREM 3 uykusu, uykunun en derin dönemi olup beden tamirinin gerçekleştiği evredir. Bu evre sağlıklı bir biçimde gerçekleşirse ertesi gün fiziksel olarak dinlenmiş olarak kalkabilirsiniz.  Uykunun bağışıklık sistemine olan etkisinin büyük olması nedeni ile önemli olduğu biliniyor. Beden tamirinin gerçekleştiği NREM 3 uyku evresi aynı zamanda bağışıklık sisteminin normal çalışmasını sağlıyor.  Mikrobik bir hastalık durumunda, derin NREM uykusu sırasında, tüm immün sistem hücreleri arttığı  uzmanlar tarafından daha önce keşfedilmişti. İyileşeme sürecinde Mikroba karşı antikor oluşturulması ve aynı mikrop ile karşılaşıldığında bunun tanınması NREM 3 uykusu sayesinde oluyor.

Derin NREM (NREM 3) uykusunun herhangi bir nedenle azalması çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine yol açarken, erişkin dönemde deri altı yağ dokusunun artması yani şişmanlığa neden olur.

REM uykusunun görevi ise hafıza, dikkat, öğrenme ve konsantrasyon gibi bilişsel fonksiyonlarımızın ve duygulanımımızın düzenlenmesi için gerekiyor. Uyku sırasında insan bedeni kendisini tamir edebiliyor.

Covid-19 pandemsi uyku düzenini bozdu

Covid-19 pandemisi nedeniyle yoğun çalışan sağlık görevlileri uykusuzluk çekiyorlar

Evde çalışma sistemine geçilmesi ile hareket alanı daraldı. Yasaklarla beraber günlük fiziksel aktivite azaldı. TV ve bilgisayara özellikle akşam saatlerinde uzun süreli maruz kalma, biyolojik uyku saatlerini bozarak, gece uyku başlangıç saatini ileri kaydırıyor.

Çin ve İtalya’da yapılan çalışmaların da Kovid-19 hastalarıyla ilgilenen sağlık personelinde pandemi de uykusuzluk yaşayan insan oranı bu oran çok daha yüksek bulunmuş. Wuhan’da Kovid servisinde 1 ay çalışan 180 sağlık personelinin tamamına yakınında uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmekte zorluk bildirilmiş. Çin’de yapılan başka bir çalışmada, bizzat Covid-19 hastalarıyla ilgilenenlerde uyku kalitesinde anlamlı bozukluk bulunmuş. Covid-19 geçiren hastalarda ise uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmekte zorluk ve çok kötü kalitede uykunun varlığı görülmüş.

Kaliteli uyku için ne yapılması öneriliyor.

Uzmanlar ;Kaliteli uyku için uygulanabilecek kuralların şöyle sıralanabileceğini vurguluyor.

  • Her gün aynı saatte uyanma,
  • Sabah uyanınca yataktan çıkma,
  • Öğlen kısa süreli ‘şekerleme’ yapma (30 dakikayı aşmayacak şekilde),
  • Gün içinde normal fiziksel ve zihinsel aktiviteye sahip olma,
  • Uyumak için bir eşik saat belirleme, yatağa uykuya hazır olunca gitme,
  • Kahve, çay, alkol, sigara kullanımına dikkat etme ve öğlen saatlerinden itibaren bunları tüketmeme,
  • Yatak odasının fiziksel özelliklerini uygun hale getirme,
  • Yatağa girmeden ve girdikten hemen sonra fiziksel ve zihinsel aktiviteleri sona erdirme,
  • Uykuya dalınamadığında yataktan çıkma .

Kaynak:hürriyet

Diğer sağlıklı yaşam haberlerine burada ulaşabilirsiniz.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X