18 Nisan 2024
İstanbul
Tanıtım Yemek

Çubuk Turşusu Hakkında Her Şey

Türkiye’nin en meşhur lezzetlerinden, yiyenin bir daha istediği, Ankara deyince akla ilk gelenlerden meşhur Çubuk Turşusu. Bu turşunun diğerlerinden farkı ne gelin ona bakalım.

 

Çubuk Turşusu çubuk yöresinde yetiştirip kurulmakta. En önemli lezzet faktörü bu olsa da diğer  bir faktör de hiç bir sebzede yada meyve de hormon bazlı kimyasal kullanılmamasıdır. Bu nedenle, doğal lezzetini korumaktadır. Günümüzde yöresel tekniklerle üretilen ürünlere ulaşmak eskisinden daha meşakkatli. Uzun yıllardır aynı teknikle ve kimyasal kullanmadan üretilen turşuların lezzeti hemen kendini fark ettiriyor. Aslında bahsettiğim bu şeyler Türk Patent Enstitüsü tarafından da bir standart olarak tanımlanmıştır.

 

Çubuk Turşusu


Çubuk Turşusu Nasıl olmalı?

 

Aslında Uzun Yıllardır meşhur olan Ankara Çubuk Turşusu coğrafi markasını 2008 yılında aldı. Çubuk Belediyesi’nin başvurusu üzerine Çubuk Turşusu artık bir coğrafi marka. Çubuk markası ile satılacak turşuların, belirlenen standartlara göre Çubuk Belediyesi’nden izin alması gerekiyor.

 

Türk Patent Enstitüsü’nün kararına göre Çubuk Turşusunun ürün tanıtımı, “Çubuk platosundan (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşidi” diye belirlendi.

 

Yani Çubuk Turşusu olarak aldığımız ve ya yaptığımız turşuların bu standartlara uyması gerekir. Diğer taraftan bu turşuların bilinen geleneksel özelliği ise “defne yaprağı ve dere otu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olması” olarak tanımladı. Yani bu da kriterlerimiz arasında.

 

Çubuk Turşusu


Çubuk Turşusu Evde Nasıl Yapılır?

 

  • İlk olarak istenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alın, çamur, çöp vs. yabancı maddeleri yumuşatın, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulmalıdır.
  • Diğer taraftan salatalıkları elekten geçirdikten sonra 0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırın. Kelek turşusu için kabuk soyma ve iç temizlemesi (çekirdek çıkarma) yapılmalıdır.
  • Lahana turşusu için gereksiz dış yapraklar temizlenmelidir. Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanmalıdır ve temizledikten sonra kaynatılmalıdır. Diğer taraftan, sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir.
  • Ondan sonra turşuluk malzeme tenekelere veya fıçılara konulmalıdır. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış tuz, sirke ihtiva eden salamura suyu ile doldurulmalıdır.
  • Dere otu, defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatın, beklemeye alın.
  • Ayrıca Turşu yapımında, 10 kg’dan daha büyük fıçılar kullanın. Ek olarak Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için, oda sıcaklığında 20 gün ila 35 gün bekletilmelidir.

Ayrıca Kaynar su ile normal turşu yapımı hakkında ki diğer yazımıza Buradan gidebilirsiniz.

 

Çubuk Turşusunu Nereden Almalıyım?

 

Evde Yapamıyorsanız, vaktiniz yoksa ya da “ben bekleyemem o kadar hemen yemek istiyorum” diyorsanız size çok lezzetli bir tavsiyem var. Ankara’nın Çubuk ilçesinde faaliyet gösteren Azeri Turşucu 1957 den beri hizmet vermektedir.

Önceden yol üzerinden geçerken alışveriş yapabildiğimiz bu turşucu artık internet üzerinden de satış yapıyor. Ek olarak ürünlerinden bazılarını ekleyeceğim İsterseniz girip sayfalarına da göz atabilirsiniz.

 

 

Azeri Turşucu hakkında bazı ekşi yorumları:

“tursularin kralidir. kaya tuzu ile kurulur. biraz da seker atilir. tadi asla zehir gibi tuzlu olmaz. yedikten sonra agzinizda tuzlu tat degil, mis gibi tursu tadi kalir. hafif acili olani makbuldur.”

22.03.2012 19:20 ~ 19:22 yandim sevket

“salatalik ailesinin her tursu cesidini tatmis biri olarak soyleyebilirim ki; adini su an sozlukte ogrendigim ve hayatimda tattigim en iyi tursu olmustur kendileri. Ankara’ya is icin giden calisma arkadasimiz yanında getirmiş 2,3 litrelik kapakli seffaf bidonda. oturduk yedik 3 kisi. 5 dakikada falan bitti 50-60 tane salatalik. hayir rahatsiz da etmiyor, yedikce istiyorsun.”

22.03.2012 19:35 mavi istiridye

“yemeye doyulamayan, az sarmısaklı, çıtır çıtır 8-10 cm.lik parlak – kornişon değil – hıyarlardan yapılmış turşudur. “ankara turşusu” diye de bilinir.”

13.01.2010 15:33 malachi constant

 

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X