19 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA

DİKKAT!EMZİREN ANNELERİN KAFEİN TÜKETİMİ DOĞRU MU?

Sevgili okurlarım, kafein günlük hayatta bir çoğumuzun vazgeçilmezdir.Öncelikle kafeinin sadece kahvede olmadığını; siyah çay, kakao çekirdeği, acı soslar, bazı sakızlar, dondurma, jelibon ve daha birçok besinde bulunduğunu bilmemiz gerekir. Diğer besinlerdeki oranı kahveye nazaran elbette çok daha az olmaktadır.Günlük hayatta aslında yediğimiz pek çok şeyin içerisinde bulunan ve ilaç yapımında dahi kullanılan kafein; bitkilerin yaprak, tohum ve meyvelerinde doğal olarak bulunan bir alkaloid bileşik türüdür. Guaranin, tein ve matein olarak da bilinen bu bileşik ilk olarak egzersiz üzerindeki etkisi ile keşfedilmiş ve daha sonra gerek yapılan araştırmalar gerekse etkileri ile daha çok yaşamımıza girmiştir.Kafein denince aklımıza ilk olarak kahve gelmesi çok normal. Farklı adlar altında, farklı aromalarla ve farklı şekilde öğütülmüş çekirdeklerin farklı şekilde hazırlanması ile hazırlanan kahve neredeyse tüm dünyada keyifle tüketilen bir içecek. Filtre kahve, latte, Türk kahvesi, espresso ve diğer çeşitleri ile günlük hayatımıza bu kadar giren bir içecek olmasından dolayı hamilelikte veya emzirirken kafein tüketimi ile ilgili akıllarda soru işareti olması çok doğal.

Kafein içeren bazı besinler ve içeriğindeki bileşik miktarları:

İçecek Türü İçecek Miktarı İçerisinde Bulunan Kafein Miktarı 
Enerji içeceği 240 ml 50- 160 mg
Filtre kahve 240 ml 60- 200 mg
Demlenmiş çay 240 ml 20- 110 mg
Buzlu çay 240 ml 9- 50 mg
Soda 240 ml 30- 60 mg
Sıcak çikolata 240 ml 3- 32 mg
Kafeinsiz kahve 240 ml 2- 4 mg

Kafeinin Anne Sütü Üzerindeki Etkileri Nelerdir? 

Merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan kafein uyanık kalmanızı sağlayan ve enerji düzeyini artıran bir bileşiktir. Sağlık açısından çok yararı bulunan bu bileşik sağlıklı ve güvenli kabul edilse de gebelik ve emzirme gibi yediklerinizin sadece sizi değil yavrunuzu da etkilediği dönemlerde işin seyri değişir.  Çünkü tüketilen diğer bütün besinler gibi kafein de anne sütüne geçmektedir.

Emziren annelerin kafein tüketimi ile hem kendilerini hem de bebeklerini nasıl etkileyeceklerini bilmesi gerekir.

Kafein Anne Üzerindeki Etkileri: 

İlk etapta yorgun olan ve gece geç saatlerde bebeğini emzirmek durumunda kalan anneler için tein ile birlikte dinç ve zinde kalmak iyi gibi görünebilir, ancak her zaman değil. Toplumumuzda çok fazla tüketilen çay ve kahve gibi içecekler annenin uykusunu kaçırıp, daha zinde ama telaşlı bir zindelik içerisine girmesine neden olabilir. Bu telaş bulduğu ilk fırsatta dinlenip bebeğine bakmak için enerji toplaması gereken annenin uykusunu kaçırarak sakin kalmasını zorlaştırabilir.

  • Baş dönmesine neden olabilir.
  • Gün içerisinde sebepsiz bir sinirlilik haline neden olabilir.
  • Titreme görülebilir.
  • Uykusuzluğa neden olur.
  • Anksiyetesi olanların semptomlarını açığa çıkarır ya da zaten var olan semptomları arttırır.
  • Kalp atış hızı artar.

Kafeinin Bebek üzerindeki etkileri:

Sağlıklı bir yetişkinde tüketilen kafein, bağırsaklardan emilip kana karışır. Ardından kan ile karaciğere taşınır ve karaciğer bileşiğin kimyasal yapısını değiştirerek farklı organlar üzerinde farklı etkilere sahip olan bileşiklere dönüştürür. Yetişkinlerde bu işlem 3- 7 saat sürerken bebeklerde 65- 130 saat sürer. Bu da teinin çok uzun süre bebeğin vücudunda kalacağı ve fazla tüketim ile birlikte vücudunda biriktiği anlamına gelir.Emziren kadınların tükettiği kafeinin %1’i anne sütüne dolayısıyla bebeğe geçer. Bu miktar az görünse de çok fazla kafein tüketen annelerin bebekleri için oldukça fazladır. Bebeklerin bu bileşiği vücutta işleme hızı ile yetişkinlerin aynı değildir. 

  • Bebeğin uykusunu, uyması zorlaşır.
  • Gece uyanmaları sıklaşır.
  • Daha telaşlı ve huzursuz olmasına neden olabilir.
  • Bebeklerin vücudunda biriken tein karaciğeri ve henüz gelişmemiş olan böbrekleri yorar.

Emziren Kadınlarda Günlük Güvenli Kafein Tüketim Miktarı

Kafein tüketiminin anne sütü üzerindeki etkileri ile ilgili herhangi bir bulgu ya da klinik çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle güvenli miktarda tüketimin sütün üretim miktarı üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Ancak her şeye rağmen güvenli miktar için doktorunuza danışmanız gerekir.

Her şeyin fazlasının zarar olduğu yargısı burada da kendini göstermektedir. Fazla tüketildiğinde anneler ve bebekleri üzerinde olumsuz etkileri olan tein bileşiği günlük belli bir miktarın üzerine geçilmediği zaman zarar vermeyecektir. Peki emziren kadınlar için günlük güvenli miktar nedir?

Günde 300 mg’dan fazla kafein almadığınız sürece sorun yok. Bu miktar yaklaşık olarak 450-700 ml yani 2 ya da 3 fincan kahve, 5-6 bardak çay ya da 1200 ml sodaya denk gelmektedir. Diğer besinler için günlük güvenli miktarı yukarıdaki tablodan yararlanarak da bulabilirsiniz.

Emziren Annelerin Kahve İçmesi Doğru mudur?

Her sabah kahvaltıdan sonra bir fincan Türk kahvesi ya da bilgisayar başında çalışırken içtiğiniz az şekerli latte en büyük keyfiniz ya da olmazsa olmazınız ise, sabahları uyandığınızda sizi bir tek içtiğiniz kahve ya da çay kendinize getiriyorsa sıklıkla uykusuz kaldığınız ve yorulduğunuz emzirme döneminde kafein tüketimi ile ilgili bilmeniz gerekenler var.

İçtiğiniz kahvenin kafein miktarını etkileyen faktörler:

Kahvenizde ne kadar kafein bulunduğu kahvenin çekirdek türüne, çekirdeklerin kavurma şekline, hazırlanma stiline ve porsiyonuna göre değişir. Bu nedenle emzirirken kahve içmek vazgeçilmeziniz ise kafein miktarını etkileyen faktörlere dikkat etmenizde fayda var.

Porsiyon boyutu: 

Kadınların gerek gebelikte gerekse emzirme döneminde tükettiği besinler konusunda daha hassas olması gerekir. Çünkü onun tükettiği her şey bebeğinin besin kaynağı olacaktır. Bu nedenle emzirirken kafein tüketimi güvenli miktar aralığında kaldığı sürece bebeğinize de size de herhangi bir zararı olmayacaktır. Elbette bu konuda en önemli görüş sizin ve bebeğinizin  biyolojik durumunuz karşısında uzman hekiminizin görüşü olacaktır.

Kahvenin porsiyon boyutu evdeki fincanın ya da gittiğiniz mekânın tercih ettiği bardağın stiline göre değişir. Ancak porsiyon büyüdükçe içerisindeki alkaloid miktarının da artacağı aşikâr.

Kahve çekirdeğinin kavrulma miktarı:

Kahve kavruldukça içeriğindeki kafein miktarı azalır. Bu nedenle az kavrulmuş olan kahvelerde çok kavrulmuş olanlardan çok daha fazla kafein bulunur.

Kahve çekirdeği türü:

Her çekirdek farklı bir tür olduğundan içtiğiniz kahvenin hazırlanmış olduğu çekirdeğe göre kafein miktarı da değişecektir. Örneğin Robusta çekirdeğinde bulunan kafein miktarı Arabica çekirdeklerinin neredeyse iki katı kadardır.

Kahvenin hazırlanma şekli:

Latte, cappuccino, espresso, Türk kahvesi… Kahvenizin nasıl hazırlandığına yani ne içtiğinize göre içeriğindeki kafein oranı da değişir.

Hazırlanma şekline göre yaklaşık olarak 1 fincan kahvede bulunan kafein miktarı çoktan aza doğru aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • 1 Fincan hazır (çözünebilir) kahve: 100 mg
  • 1 Fincan Türk kahvesi: 57 mg
  • 1 Fincan kafeinsiz kahve: 5 mg 
  •  1 Fincan filtre kahve: 120- 200 mg
  • 1 Fincan espresso:100 mg
  • 1 Fincan cappuccino: 100 mg

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X