25 Nisan 2024
İstanbul
El Sanatları

Ebru Sanatı Nedir? (Bosanski jezik)

Bu sanatın temel olarak hangi ülkede ortaya çıktığı net olarak bilinmemektedir. Ebru sanatının köklerinin 9. ve 10. yüzyıllara kadar gittiği varsayılır. Ancak düşünüldüğünde aslında kâğıdın bulunmasıyla beraber sanatın geliştiği anlaşılabilir. Türkistan topraklarında 16. yüzyıl başlarında İpek Yolu aracılığıyla İran’a ulaşması esnasında ebri olarak adlandırılan sanat, görünümüyle bulut kümelerine benzer şekiller ihtiva ettiğinden buluta nispet anlamına gelen bu Farsça kelime doğru adlandırılma özelliği taşır.

Ebru sanatı su ve boyayla yapılan bir kağıt sanatıdır.  

Ebru sanatında kişinin ellerinde şekil alan boyalar o kişinin yeteneği ve hayal dünyasıyla bütünleşir. Renklerin belli bir ahenkle dans ediyor görünümü vermesi; Ebru Sanatının ne kadar ince bir sanat olduğunu vurgulamasını sağlamaktadır. Görsel olarak oldukça etkili bir his yaratan ebru sanatını uygulayan birçok sanatçı vardır ancak eskisi kadar icra eden kalmamıştır. 

 

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır? 

Ebru sanatı için gerekli malzemeler:  

  1. Kâğıt: Emici özelliği çok iyi olan ve parlak olmayan kâğıtlar kullanılmaktadır. Sıklıkla birinci kalite hamurlardan elde edilen kâğıtlar kullanılır
  2. Su: Kitre, boy tohumu, deniz kadayıfı ya da salep gibi suyun yoğunlaşmasında etkili olan doğal malzemeler ile hazırlanır. Su kireçsiz, dinlendirilmiş olmalıdır ama musluk suyu iyiyse o da olabilir. Eski dönemlerde yağmur suyu kullanılmıştır.
  3. Öd: Sıklıkla büyükbaş hayvanların safra keselerinden yapılmaktadır. Kese delinir ve içindeki öd süzülür. Kapta toplanan öd, benmari usulü kaynatılan suyun içinde 20 dakika bekletilir. Oluşan köpükler kaşıkla alınır. Kalkan balığının ödü de ebru için uygundur. Günümüzde bunlar hazır olarak satılmaktadır.
  4. Toprak Boya: Sanatın icrası için kullanılan boyalar, topraktan hazırlanmıştır. Topraklar, ezilmiş, elekle elenmiş ve suda süzülmüştür. Böylece kullanıma hazır hale gelmiştir. Günümüzde ise ezilmeye hazır, toz boyalar kullanılmaktadır.
  5. At Kılı ya da Gül Dalı: Fırça yapımında kullanılmak üzere tercih edilen at kılları genellikle yaşça ilerlemiş atların kuyruklarından elde edilir. Ancak yele kılları da kullanıma uygundur. Fırçalarda gül dalının kullanılması, dalın esnek olması nedeniyle ve kolaylıkla küf tutmaması nedeniyledir.
  6. Tekne: İçerisine su ile karıştırılmış kitre konulan kap.

 

 

Teknenin içerisine kitre konulur ve uygun kıvam alana kadar kitre eklenir. Oluşan sıvı ince bir tülbentten süzülerek temizlenmesi sağlanmaktadır. Farklı renklerde olan toprak boyalar ezilerek uygun durum sağlanır. Bu şekilde hazırlanmış olan boyalara sığır ödü konularak; 15 gün beklemesi için bırakılır. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra sulandırılarak hazır hale getirilir. Dikkatli bir şekilde fırça yardımıyla boya suyun üzerine damlatılır. Şekil verilerek kağıt tekne üzerine konur ve şeklin kağıda çıkmasıyla işlem tamamlanır. Tek seferde işlemin yapılması nedeniyle özenli olarak yapılması önemlidir.  

 

 

Sve o Ebru umjetnosti

Još uvijek nije poznato odakle Ebru umjetnost potiče ali se pretpostavlja da korijeni umjetnosti sežu iz 9. i 10. stoljeća. Međutim, kad se razmisli, može se shvatiti da se umjetnost razvijala uz prisustvo papira. S obzirom da Ebru radovi svojim izgledom podsjećaju na oblake, postavlja se veza između ove umjetnosti i dolaska Iranaca putem Puta svile u ranom 16. stoljeću na teritoriju Turkestana.

Ebru umjetnost je umjetnost papira izrađena vodom i bojama. Izgled rada se oblikuju u rukama umjetnika kroz talent i maštu. 

Materijal potreban za Ebru:

  1. Papir: Koristi se papir s vrlo dobrim upijanjem i bez sjaja. 
  2. Voda: Voda treba da bude stajaća. Kišna voda se koristila u davnim vremenima.
  3. Goveđa žuč: Pravi se iz žučne kese goveda. Danas je moguće kupiti pripremljenu goveđu žuč u obliku praha.
  4. Zemljane boje: Boje koje su korištene za umjetničko izvođenje pripremljene su od zemlje. Zemlja je isitnjena, prosijana i filtrirana, u obliku praha i tada je spremna za upotrebu.
  5. Četke od konjske dlake i grane ruže: Konjske dlake koje se preferiraju za izradu četki dobivaju se iz repova konja.  Upotreba grane ruže u četki je zbog činjenice da je grana fleksibilna i na njoj se ne zadržavaju bakterije.
  6. Metalna tepsija za rad: U kojoj se nalazi smjesa od vode i goveđe žuči, te se na tu masu četkom i bojama prenosi umjetnost slikanja ovom tehnikom.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X