19 Nisan 2024
İstanbul
Yemek

Glaze Etme Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Glaze: Parlaklık Kazandıran Pişirme Tekniği

Bilgi paylaşımının kolaylaşması ile birlikte mutfak terimleri ve yemek hazırlama yöntemleri ile ilgili birçok yeniliği de kolayca öğrenebilmekteyiz. Glaze terimi de bunlar arasında yer almaktadır.

Glaze ne demek diye merak edenler için kısaca özetleyelim. Glaze aslında mutfakta birkaç farklı işleme verilen isimdir. Örneğin deniz mahsullerini kurumadan ve soğuk nedeniyle oluşan yanmalardan korumak için buz kullanılır. Deniz mahsulü ince bir tabaka şeklinde buz ile kaplanır ve buna glaze denir. Daha yaygın olarak bilinen glaze tekniği ise yiyecekleri parlatma işlemidir.

Glaze tekniği kullanılarak yiyecekler genellikle tatlı, bazen tuzlu bir maddeden oluşan bir kaplamayla bütünleştirilir. Kaplamada uygulama yapılacak ürüne göre yumurta beyazı, kremalar, tereyağı, şeker, süt ve belirli yağlar kullanılır.

Glaze Etme Nedir, Nasıl Yapılır?

  • Hem lezzet artıran hem de sunumu şıklaştıran bir yiyecek kaplama yöntemi olan glaze ile tatlılar ya da tuzlu seçenekler parlak bir sos ile kaplanır. Bu işleme glaze etmek denir.
  • Glaze etmek Türk mutfağında çok fazla kullanılmasa da yaygınlaşmaya başlamıştır. Batı mutfağında ise oldukça popüler bir yöntem olarak yıllardır kullanılmaktadır.
  • Glaze kelimesinin dilimizde karşılığını “sır” olarak verebiliriz. Sırlama terimini mutfak kitaplarında ya da tarif sitelerinde görmüş olabilirsiniz. Sırlama işlemi küp ve güveçlere de uygulanan parlatma işlemine de verilen isimdir.

Glaze Oranı Nedir?

  • Etler, sebzeler ve tatlılar için kullanılan glaze sayesinde yiyeceklerin tadı zenginleşirken sunumu da daha göz alıcı olur.
  • Glaze genel bir tanım olduğu için glaze sos ya da glaze tekniği tariflerinde hem kullanılan malzemeler hem de oranlar değişmektedir.
  • Malzemeler arasındaki oran belirlenirken en önemli etken parlaklığın sağlanabilmesidir. Tadın zenginleştirilmesi ise glaze yönteminde ekstra bir katkı olarak görülür.

Glaze Yöntemi ile Pişirilebilecek Ürünler

  • Yaygın olarak glaze yapımı tatlı kategorisi ile özdeşleşmiş olsa da yaratıcı yemek aşıkları kırmızı ya da beyaz farklı et çeşitlerinde ve havuç, soğan, Brüksel lahanası gibi sebzelerde de glaze yöntemini kullanmaktadır.
  • Etlerde glaze için önce bal, toz şeker, pekmez, jöle, reçel gibi bir şeker çeşidi kullanılır. Zencefil, limon otu, sarımsak, miso gibi aromatik ve güçlü elementlerden de faydalanılır. Soya sosu, mirin, sirke veya herhangi bir çeşit et suyu bazına eklenen chipotle, pul biber, harissa, acı sos gibi acı tatlarla zenginleştirme sağlanır.
  • Sebzeleri glaze etmek için ise doğranan sebzeler su, et suyu ya da portakal suyuna tuz, tereyağ ve şeker ekleyerek kaynatılır. Aroma katmak için zencefil ve limon kabuğu rendesi de eklenebilmektedir. Parlayıp yumuşayana kadar pişen sebzeler dipteki karamelize dokuyla bütünleştirilerek işlem tamamlanır.
  • Tatlılarda ise glaze farklı biçimlerde uygulanmaktadır. Örneğin bazı tatlılar sadece şeker şurubu ile glaze edilirken cam gibi parladığını gördüğümüz bazı tatlılar ve hamur işleri üzerindeki sos glaze sostur. Tatlıların uzun ömürlü olmasını sağlayan glaze sos aynı zamanda albenili bir görünüme de katkı sağlamaktadır.
  • Gördüğünüz o pırıl pırıl pastalar ve donutlarda kullanılan yöntem glaze etme yöntemidir. Tatlı uygulamalarında sıcaklığın ayarlanması ve sos hazırlarken çırpma teli kullanılması en önemli kilit noktalardır.

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X