29 Mart 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Hafızanı Hiç Olmadığı Kadar Güçlendir!

Hani bir söz vardır, zaman zaman hepimiz kullanır, bu unutkanlığın nereden kaynaklandığını ise tam olarak bilemeyiz, “Dün akşam ne yediğimi bile hatırlamıyorum.” İşte bu sözü bir daha hiç kurmak zorunda kalmayın, her şeyi adeta az önce yaşanmış gibi hatırlayın diye bugün size unutkanlığa ne iyi gelir bir bir anlatacağız.

Birçok farklı nedeni olan unutkanlığın önce hayatımızdaki hangi durumlar nedeniyle oluştuğunu öğrenecek, sonrasında da beslenme düzenimize birbirinden lezzetli ve faydalı yiyecekleri ilave ederek hafızalarımızı güçlendireceğiz. Üstelik birazdan öğreneceğiniz, unutkanlığa iyi gelen besinler, sadece hafızanızı güçlendirmekle de kalmayacak konsantrasyonunuzun da artmasını sağlayacak.

Tabii siz yine de unutkanlığınızın farklı hastalıkların bir belirtisi olarak oluştuğunu düşünüyorsanız, bu konuda içinizde ufak da olsa bir şüphe varsa öncesinde mutlaka doktorunuza danışın ve onun gerekli gördüğü tüm ölçümleri yaptırdıktan sonra yine doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket edin.

Unutmayın ki besinler tek başına asla kesin bir tedavi malzemesi değildir, ancak ve ancak tedavi sürecinde destekleyici etkiler gösterebilirler.

O zaman sözü daha fazla uzatmadan sizi unutkanlık neden olur, unutkanlığa ne iyi gelir anlattığımız yazımıza doğru alalım, buyursunlar…

Unutkanlık neden olur?

Unutkanlığa ne iyi gelir kısmına geçmeden önce yaşadığınız unutkanlığın ya da hafıza zayıflığının nedenlerini öğrenmelisiniz. Birçok sebep nedeniyle oluşabilecek unutkanlığın en temel sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Tiroid bezinde meydana gelen rahatsızlıklar
  • Yetersiz ve düzensiz beslenme
  • Kötü beslenmeye bağlı oluşan vitamin, mineral eksikliği
  • Metabolik bozukluklar
  • Depresyon ve stres
  • Strese bağlı uykusuzluk problemi ve yorgunluk
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Hamilelik
  • İlerleyen yaş
  • Kafa travmaları, beyin tümörleri

 

Unutkanlığa ne iyi gelir?

Balık çeşitleri

Unutkanlığın en temel sebeplerinden biri vücudumuzdaki Omega 3 eksikliği. Yapılan çalışmalarda ; Alzheimer hastalarında beyin kümelerine hasar veren beta-amyloid adlı protein , omega 3 ile beslenen kişileri kan düzeylerinde düşük olarak saptanmış. Omega 3 yağ asitleri özellikle DHA’nın beyin hücreleri arasındaki iletişimi artırıyor. İşte bu yaygın problemin çözümü de omega 3 bakımından zengin yiyeceklerin başında gelen balıklardan geçiyor. Özellikle somon, sardalya, ton balığı ve uskumruda bol miktarda omega 3 bulunuyor. Unutkanlığa karşı haftada en az 2 kez balık tüketmemiz gerekiyor.

 

 

Ceviz

Biz ceviz dedik ama aslında ceviz ve fındık başta olmak üzere birçok kuru yemiş, içeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde unutkanlığın önüne geçiyor ve hafızayı güçlendiriyor. 2015 yılında UCLA’da ( University of California , Los Angeles ) yapılan bir çalışmada ; yeterli ve dengeli ceviz tüketiminin ; öğrenmek, hatırlamak , uyarıları almak , iletişim kurmak , duyguları düzenlemek ve karar vermek gibi durumlarda başarıyı saptayan bilişsel testin başarısını arttırdığı belirlenmiş. Bu nedenle günde 1 avucu geçmeyecek şekilde ceviz, fındık gibi kuru yemişler yemeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.

 

 

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Oldukça sağlıklı bir kuruyemiş olan kabak çekirdeği, magnezyum, demiri çinko ve bakır açısından zengindir. Çinko eksikliğinin alzheimer ve depresyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu biliniyor. Günlük olarak tüketeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği çinko ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Magnezyum ise öğrenme ve hafıza için gerekli olan bir mineraldir. Demir ve bakır da beynin sağlıklı işleyişi için gerekli olan minerallerdendir. Ayrıca kabak çekirdeği içerdiği minerallerle, bağışıklık sisteminizi güçlendirip, kemik gelişiminizi destekler. Kabak çekirdeği, diyetlerde de tüketilebilir.

 

 

Bitter çikolata

Bitter çikolata doğru miktarda tüketildiğinde vücudumuza oldukça faydalı besinlerden biri haline dönüşüyor, bunu artık bilmeyen kalmadı bizce. İşte bitter çikolatanın o güzel etkilerinden biri de hafızalarımızı güçlendirebilmesi aslında. İçindeki polifenoller sayesinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olan bitter çikolatayı, eğer herhangi bir hastalığınız ya da alerjiniz yoksa günde birkaç küçük kare olacak şekilde tüketerek hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

 

Domates

Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlendirmek için antioksidan özellikleri kuvvetli yiyecekler tüketmek oldukça önemli. Çünkü bu sayede kan dolaşımı düzenleniyor, vücut dışarıdan gelebilecek her türlü yabancı maddeye karşı korunuyor ve beyin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. İşte domates de içindeki likopen isimli madde sayesinde en güçlü antioksidan özellikleri taşıyan besinlerden biri. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek için taze ve bulabildiğiniz en doğal domatesleri bol bol tüketmeniz işe yarayacaktır.

 

 

Ispanak

Ispanak , lahana ,roka ve maydanoz gibi yeşil sebzeler hem içindeki C vitamini, hem folik asit, hem de mineraller sayesinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olan en önemli besinlerdendir. Ancak baştan uyaralım onu pişirip bir yemek olarak tüketmek yerine yapraklarını güzelce yıkayıp salata yaparak tüketmeniz bu etkilerinden daha doğru bir şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır.
Beyin sağlığı için önemli olan sebzeleri haftada 2 kez soframızda mutlaka bulundurmamız gerekiyor.

 

 

Nar ve/veya nar suyu

Nar ve nar suyu güçlü antioksidan özellikleri bulunan besinler olduğundan vücudumuzu serbest radikallere karşı koruyor, başka bir deyişle vücudumuza giren yabancı maddeleri çabucak vücuttan uzaklaştırıyor. Bu da hafızamızı zayıflatmaya ve unutkanlığa neden olacak kötü durumların önüne geçtiği anlamına geliyor.

Kan dolaşımının düzenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesine olanak sağlaması da beynin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlıyor tabii. Sözün kısası bol bol nar suyu içerek ya da narı doğrudan yiyerek hafızanızı güçlendirmeniz mümkün.

 

 

Yumurta

Harvard Medical School, Pediatrik Epilepsi Araştırma Merkez’inde yapılan bir çalışmada ; yumurta sarısında bulunan kolin sayesinde , epilepsi nöbeti kaynaklı hafıza kaybında azalma olduğu ortaya konmuş. Ayrıca kolin ve insan zihni ile algılama düzeyleri arasında güçlü kanıtlar bulunmuş; örneğin hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirmesi gibi. Yumurta aynı zamanda iyi bir B12 kaynağı. Kanda düşük B12 seviyesinin zayıf hafıza ve düşük öğrenme kapasitesiyle ilişkili olduğu belirtiliyor.

 

 

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X