28 Mart 2024
İstanbul
BEBEK & ÇOCUK

Hareketli Bebekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hareketli Bebekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler! Bebeğiniz hareketli mi? Yenidoğan bebek neden çok hareket eder?

Yerinde duramayan, her an hareket halinde olan bebeğinizden şikâyet etmekten vazgeçin. Çünkü bebeğinizin hareketli olması onun akranlarına göre gelişimini daha rahat gerçekleştireceğinin göstergesidir. Bebeğiniz sadece doğduğu andan itibaren değil gebelikte karında da çok hareket eden bir bebek miydi? Büyük ihtimalle evet. Daha anne karnında hareketliliğe başlayan bu yerinde duramayan bebeklerin ana rahmindeki hareketleri bile gelişimlerinin birer parçası. Bebek hareketlerinin her birinin bir anlam ve önemi var çünkü bebekler hareket ettikçe gelişim gösteriyorlar. Hareketli bebekler hakkında detaylı yazımızı sizler için paylaşıyoruz.

Hareketli Bebekler Hakkında Önemli Bilgiler

Hareket Neden Bu Kadar Önemli?

Bebek hareketleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğin gelişimde oldukça önemli. Bebek doğduktan sonra içgüdüsel ve istemsiz hareketler gerçekleştirebilir. Zamanla bu istemsiz hareketler üst beyinin kontrolünde olan istemli hareketler halini almaya başlar. Bebek istemli hareketler gerçekleştirdikçe hem bilişsel gelişimin de hem de psiko-motor gelişiminde gelişme sağlar.

Geniş Alanlar Oluşturun

Bebeğiniz hareket ettikçe evin içindeki alanlar zamanla onun için yetmemeye başlayacaktır. Bu gibi durumlarda bebeğiniz için evin içinde yeni alanlar yaratmalısınız.

Bu alanları yaratmak sandığınız kadar zor değil.  Evin içinde gerçekleştireceğiniz küçük çaptaki değişiklikler bebeğiniz için geniş oyun alanları oluşturabilir. Örneğin; bir süreliğine oturma odanızdaki sehpalarınızdan vazgeçebilirsiniz. Bu dönemde bebekler emekleme ve beraberinde yürüme aşamalarına geçtiklerinden yerden kalkmak için etrafta gördükleri cisimlere tutunmak isteyecekler. Bu yüzden masalar ve sehpalar üzerindeki örtüleri kaldırabilir, komidin ve çekmecesi olan eşyaların içlerinde ağırlık bulundurmayabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin evin içindeki hareketlerini kısıtlamamış olursunuz. Bebeğinizin kendini kısıtlanmış hissetmemesi oldukça önemli. Özellikle hareketli bebekler bağımsızlıklarına ve özgürlüklerine fazlasıyla düşkün olduklarından tarafınızca hareketlerine yapacağınız kısıtlamalar hoşlarına gitmeyecektir.

Uykuda Hareketlilik

Hareketlilik ya da hareket hali sadece uyanık halde gerçekleştirilen bir olgu değildir. Bebek ya da yetişkin fark etmeksizin insanlar uykuları sırasında hareket halinde bulunurlar. Bir yetişkin uykusu esnasında nasıl sağa-sola dönüyor ya da ara ara uykusundan uyanıp hareket ediyorsa aynı durum bebeklerde de mevcuttur. Çoğu anne ve baba bebeklerinin yastığa başlarını koydukları anda uyumasını ve deliksiz bir uyku çekmesini ister, hatta böyle olacağını düşünür. Aksi bir durumda karşılaşıldığında ise bebeklerdeki uyku hareketliliği anormal bir durum gibi karşılanır. Oysa bebelerde uykuda hareketlilik oldukça olağan bir durumdur. Sancı ya da acıkma durumları dışında vücut metabolizmasına tepki olarak uyku esnasında hareketlilik gösterebilirler. Yetişkin de olsa bebek de olsa insanların uyku esnalarında bu tarz hareketlerde bulunmalarının olağandışı bir durum olmadığını unutmamakta fayda var.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X