29 Mart 2024
İstanbul

Bu işi gerçekten istediğinizden emin olmasanız bile, amacınız işverenin bir iş teklifini uzatacak kadar etkileyici olmaktır. Bir iş adayı olarak, her iş görüşmesine 2 hedefle girersiniz: 

Birincisi, işvereni ne kadar harika biririni işe alacağıyla etkilemek istersiniz – nitelikleriniz, başarılarınız ve onlar ve iş için şevkiniz.

İkincisi, işveren ve bu iş hakkında olabildiğince çok şey öğrenmek istersiniz. İşsiz olsanız bile, ihtiyacınız olan son şey, sizin için bir kabusa dönüşecek bir işi, çok yakında başka, daha zorlu bir iş arama ile kabul etmektir.

Şimdi, “müşterinize”, yani işverene odaklanın. Başarılı olmak için, hedeflerinize ulaşırken bu odağı aklınızda tutun. İşverenlerin iş görüşmesi için iki temel hedefi vardır.

 Birincisi, iş için kalifiye olup olmadığınızı belirlemek isterler ve ikincisi, organizasyona iyi uyan biri olup olmadığınızı keşfetmek isterler.

 

 

Alakalı ve etkileyici olmadığı sürece bir başarınızı paylaşmayın. Örneğin, bu başarı etkileyici – “1,2 milyar dolarlık başarılı bir federal hükümet sözleşme teklifinin teklif yöneticisiydim…” – ancak bu sosyal medya pazarlama işi ile ilgili değil. Bu işin gereklilikleriyle ilgili en son başarılarınıza odaklanın. Yapabiliyorsanız, bu şirketin diğer çalışanlarının yaptıklarını, özellikle de LinkedIn’de paylaştıkları başarıları ve takdirleri nasıl açıkladığını görmek için LinkedIn’i kontrol edin. Varsa, benzer veya ilgili başarılarınızı ekleyin.

En sık sorulan iş görüşmesi sorularını inceleyin ve yanıtlarınızı önceden hazırlayın, her bir işverene göre özelleştirin ve görüşmecilere sormaya hazır iyi sorular hazırlayın.

 

Çalışma geçmişinizde açıklanması gereken bir şey varsa, “Son işinizden neden ayrıldınız?” Gibi sorulara sağlam bir yanıt hazırlayın. “Ayrıldım çünkü becerilerimi geliştirmeye devam etme fırsatları sona erdi.” Gibi yanıtlarla olumluya odaklanın. İyi yönetilen bir şirket, ancak pazarlama ve satış için sosyal medyadan yararlanma hakkında daha fazla şey öğrenmekle ilgileniyorum, bu onların şu anda yapmakla ilgilendikleri bir şey değil. “

Soru sorulursa “maaş gereksinimlerinizi” tartışmaya hazır olun. Cevabınızı, bu işveren ve diğer işverenlerin bu iş için ne kadar ödediğine dair araştırmanıza dayandırın. Salary.com. Indeed.com, LinkedIn.com ve Glassdoor.com bu bilgilerin bir kısmını sağlayabilir. 

İş hakkında daha fazla bilgi sahibi olana ve işveren nitelikleriniz ve deneyiminiz hakkında daha fazla şey anlayana kadar maaş tartışmasını olabildiğince erteleyin. Daha fazla ipucu için Başlangıç Maaşı Sorusuna bakın.

 

[Genel soruları yanıtlama hakkında daha fazla bilgi için Mülakat Sorularına Akıllı Yanıtlar’ı okuyun.]

Görüşmecilerinizin adlarını (ve doğru yazımlarını) bilmek, görüşmeden sonra teşekkür notlarını göndermek için çok önemlidir.

 Bu bilgileri toplamanın mükemmel bir yolu, size iş unvanını ve e-posta adresini de vermesi gereken kişinin kartvizitini istemektir. 

Kartvizit alışverişi yaygın bir uygulamadır, bu nedenle her görüşmeciye kendi kartvizitinizi verdiğinizden emin olun. Ayrıca, görüşmecilere vermek için özgeçmişinizin kopyalarını, uygunsa çalışmanızın örneklerini ve referanslarınızın bir listesini getirin.

 Referans olarak hizmet veren kişilerin bu işverenle iletişime geçmeye istekli ve hazır olduğundan emin olun. Onlara iş tanımının bir kopyasını, gönderdiğiniz özgeçmişin bir kopyasını ve işverenin adını verin. 

 Çoğu zaman, görüştüğün kişiler başarılı olmanı isterler. Bu hataları yapma ktan kaçınmak için bir iş adayı olarak sizi desteklemelerini kolaylaştırın.

About The Author

X