23 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Kefirin Saymakla Bitmeyen Faydaları.

Kefir nedir?

Uzun yıllar Kuzey Kafkaslar’da hastalıkların iyileştirilmesi için tüketilen kefir, yıllar geçtikçe dünya çapında popüler bir hâle gelmiştir. Bugün hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da da üretimi yapılan kefir, 80’li yıllarda ilk kez Türkiye’de ambalajlı olarak üretilmiştir. Kefirin kendisi, maya ve bakterilerden oluşan, beyaza yakın renkte, jölemsi kürelerden oluşan küçük bir karnabahara benzer. Kefir, çoğunlukla inek, koyun ve keçi sütünün kefir kültürü ile mayalanmasıyla yapılan fermente bir süt ürünüdür. Krema kıvamında, orta derecede asidik ve hafif ekşimsi bir aromaya sahiptir. İyi bir fosfor ve biyotin kaynağı olan kefir, B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler bakımından oldukça zengindir. Yapılan bazı araştırmalar neticesinde kefirin, antibakteriyel, immunolojik, antitümöral ve hipokolesterolemik ya da farklı bir deyişle kolesterol düşürücü etkisi nedeniyle insan sağlığı açısından faydalı olduğu görülmüştür.

 

Kefirin saymakla bitmeyen faydaları

 

Sindirim sistemi sağlığını düzenlemeye yardımcı olur

Kefirin içerdiği laktik asit bakterileri ile ishal, kabızlık ve emilim bozuklukları gibi sindirim sistemi sorunlarının görülme sıklığını ve süresini azaltabileceği belirtilmektedir. Kefirin laktoz içeriğinin süte oranla düşük olması sebebiyle laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz sütler gibi kefiri de tercih edebilirler. Kefir düzenli olarak tüketildiği takdirde sağlıklı bir sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olmaktadır.

 

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur

Kefir protein içeriği sayesinde midede uzun süre kalarak tokluk hissinin oluşmasını ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Bu sayede iştahın kontrolüne yardımcı olarak fazla besin ve enerji alımının önlemeye böylelikle vücut ağırlığının kontrolüne destek olabilir.

Kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur

Düzenli kefir tüketiminin, probiyotik etkisi yani içerdiği laktik asit bakterileri ve mayalar ile toplam kolesterol ve LDL kolesterol (halk arasında bilinen adıyla kötü huylu kolesterol) düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur. . Kefir gibi probiyotik içeren besinlerin düzenli tüketimi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir.

Bağışıklık sistemine destek olabilir

Kefir besin değeri sayesinde bağışıklık sisteminin oluşması ve güçlenmesine yardımcı ve iskelet sistemi sağlığına destek olabilir. Bununla birlikte sindirimi kolay olan kefir, yapısında bulunan vitamin, mineral ve proteinlerle de sağlıklı bağışıklık sisteminin devamına destek olabilir. Kefir probiyotik özelliği ile patojen yani hastalığa yol açan mikroorganizmaların sindirim kanalında çoğalmalarına engel olur, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösterir.

Kemik sağlığına destek olur

Kefir, kalsiyum içeriğiyle ve içerdiği laktik asit bakterilerinin kalsiyum emilimine yardımcı olması sebebiyle vücutta iyi kullanılabilen bir kalsiyum kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Kefirin kalsiyum içeriğiyle birlikte fosfor ve K vitamini kaynağı olarak da kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

 

Sinirleri yatıştırır

İçerisindeki B vitamini sebebi ile sinirleri yatıştırır ve depresyonu azaltır. Aynı zamanda gevşeme ve uyku hissi yarattığından her gece yatmadan 1 bardak kefir içmek çok yararlı olacaktır.

 

Mide gazı ve ülseri önler

Midede rahatsızlık veren şişkinliği önlediği gibi aynı zamanda hücreleri de yeniler. Asitli içeceklerin yarattığı gazı azaltır ve gerekli kalsiyumun alınmasını sağlar.

 

Kefir nasıl yapılır?

Kefir, evde yapılabileceği gibi marketlerden de satın alınabilen fermente bir süt ürünüdür. Evde yapılan kefir mutlaka cam bir kap içinde ve buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında en fazla 2 gün süreyle saklanabilen kefirin yapım aşamasında metal kaşık kullanılmamalıdır. Fermente olmasından dolayı az miktarda karbondioksit ve alkol içeren kefiri diğer fermente ürünlerden ayıran en büyük özellik, laktik asit ve alkol fermantasyonunun aynı anda oluşmasıdır. Endüstriyel olarak kefir, toplanan çiğ sütün homojenize edilmesiyle başlar. Yaklaşık 95 derece ısıda pastörize edildikten sonra soğutulur. %2 ile %8 oranında maya kullanılarak inokülasyon işlemi yapıldıktan sonra yaklaşık 18 ile 24 saat fermantasyona bırakılır. Ambalajlanmasının ardından 3 ile 10 derece ısı altında, bir gün süreyle olgunlaştırılır ve ardından 4 derece sıcaklıkta depolanır. Soğuk zincir ile marketlere gönderilir. Yoğurt gibi kefir de probiyotik içerikli fermente bir süt ürünüdür. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak florasını düzenlediği bilinse de hastalıklar üzerindeki etkileri henüz kesin olarak kanıtlanmış değildir. Bu yüzden, ilgili sağlık probleminin tedavisi için hekime başvurulmalı ve hekim tarafından düzenlenen tedavi ile birlikte kefir tüketiminin uygunluğu konusunda hekimden bilgi alınmalıdır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X