29 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA BEBEK & ÇOCUK LAFLAF

Kitap Okumanın Çocuğun Gelişimine Etkileri

kitap okumanın çocuğun sosyal gelişimine etkileri ile ilgili görsel sonucu

Çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde kitabın büyük katkısı bulunmaktadır. Özellikle de çocuğunuz konuşmayı öğrenirken ona kitap okumak çok faydalıdır. Bir çocuğun kitapla ilişkisi çocuk okumayı öğrenince başlamamalıdır.Çocukların kitaplarla olan ilişkileri bebeklik döneminde başlar.Çocuk ,kitabı anne ve babası kendisine masal okurken tanır . Daha sonra, çocuklar renkli ve resimli kitaplara yönelir. Çocuğa kitap okumanın, çocuğun gelişimi için faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

kitap okumanın çocuğun sosyal gelişimine etkileri ile ilgili görsel sonucu

Kitaplar, çocukların hayal gücünü geliştiren önemli unsurlardandır. Çocukların zihinsel ve dil gelişimini olumlu yönde etkiler, öğrenme isteğini ve merak duygusuna katkı sağlar. Kitaplar çocukların, bilgi ihtiyacının yanında, ruhunu besleme ihtiyacını da karşılar.

0-2 yaş aralığı çocukların hayal dünyaları, çevrelerinde gördükleri ile sınırlıdır. Bu, çocukların kitapla ilk tanışmasının resimlerle başladığı anlamına gelir. 

1.5 yaşından itibaren şarkılar, şiirler özellikle de tekerleme gibi tekrarlı şiirleri dinlemek hoşlarına gider. Bir yandan resimlerine baktığı bir yandan da ebeveyni okurken dinlediği ritmik sesli şiirlerin yer aldığı bu kitaplar çocukların oldukça dikkatini çeker.

Çocuk konuşmaya 2-3 yaşlarında başlasa bile, kitaplara ilgisi daha erken başlar.  Bir buçuk yaşındaki bir çocuğun, kalın yapraklı kitap sayfalarını çevirebildiği, resimlerde tanıdığı kişi ve objeleri kendi dilinde ifade ettiği görülmektedir. Bu dönem çocuğun, kitapla ilk tanışması ve ilerde okuma alışkanlığını kazanabilmesi için doğru bir zamandır.

3 yaşına doğru hikâye kitapları dinlemeye başlarlar.Ancak bu hikâyelerin basit konulu olması ve konularının  kolaylıkla anlayabilecekleri olaylarla ilişkili olması önemlidir.

4-5 yaş çocukları için de basit tekerlemelerin yer aldığı kitaplar, onların dil gelişimlerini destekler ve  daha kolay öğrenmelerini sağlar. Ayrıca çocuklar bu dönemlerde ilk defa duydukları bir kelimeyi fark eder ve sözcük dağarcıklarına eklerler. Yeni sözcükler onlara cazip geldiğinden yeni sözcükler öğrenecekleri kitaplar  mutlaka okunmalıdır.

6 yaş, çocuklar için okula hazırlık süreci olduğundan içinde alfabe, rakam, arkadaş, aile, okula gitmek gibi konuların olduğu çeşitli öyküler çocukların ilgisini çeker. Gece yatmadan önce ebeveynlerinin kendilerine kitap okumalarından, kitap okunurken, okuyan kişinin yanında ya da kucağında oturmaktan, okunan öykü ile ilgili sorular sormaktan zevk alırlar.

7-9 yaş dönemi: Bu dönem çocukları daha çok masaldan hoşlanırlar. Bu dönem çocuklarının kitapları resimli olmalıdır. Kahramanları çocuk olan, hayvan olan öyküler, tatil ve doğa öyküleri, efsaneler, destanlar ve fıkralar okutulabilir.

10-12 yaş dönemi: Bu dönem çocuklarında gerçeğe yönelme başlar. Cinsiyetlerini fark ettikleri dönemde denilebilir.Bu nedenle kız ve erkek çocuklarının farklı türlerde kitaplar ilgisini çekebilmektedir. Kız çocukları için, ev/okul yaşamı, yararlı bilgiler içeren, şiir kitapları, duygusal kitaplar, kadın-erkek yaşamını anlatan kitaplar ilgi çekici olabilir.

Erkek çocukları için ise, serüven kitapları, gezi kitapları, öyküleştirilmiş tarih ve kahramanlık konulu kitaplar, öyküleştirilmiş fen ve doğa konulu kitaplar tercih edilebilir. Ayrıca mizah, biyografi ve polisiye kitapları da bu dönem hem kız hem de erkek çocuklarının sevebileceği kitap türleri arasında yer alır.

kitap okumanın çocuğun sosyal gelişimine etkileri ile ilgili görsel sonucu

Korku yerine, mizah içeren kitaplar

Kitap türü seçilirken, çocuğun ilgi alanına faydalı olabilecek kitaplar tercih edilmelidir. Çocuğa duygusal açıdan zarar verecek türler yerine, onu maceradan maceraya sürükleyecek kitaplarla, kitap okuma anı eğlenceye dönüştürülebilir.

kitap okumanın çocuğun sosyal gelişimine etkileri ile ilgili görsel sonucu

Kitabın dili ve içeriği nasıl olmalı?

-Dil ve anlatım yalın ve kavramlar açık olmalıdır.

– Anlatımlarda çocukların yaş ve yaşam düzeylerine uygun kavramlar kullanılmalıdır.

– Türk Dil Kurumu’nun yazım kuralları ve noktalama işaretlerine uygun kitaplar seçilmelidir.

– Soyut sözcükler yerine çocuğa tarif edilebilecek somut sözcükler tercih edilmeli.

-Argo sözcükler tercih edilmemelidir.

-Konular ilgi çekici , eğlendirici ve düşündürücü olmalıdır.

-Kitapta yenilikçi, yaratıcı, eleştirici, özgür düşünceli insanlar model olarak gösterilmelidir.

– Kitaplarda yeni kahramanlar gibi, kültürel genlerimizin yüklü olduğu eski kahramanlardan da yararlanılmalıdır (Dede Korkut hikâyelerindeki kahramanlar, Nasrettin Hoca, Köroğlu, Karacaoğlan, Yunus Emre, Keloğlan gibi).

-Mizah duygusuna yer verilmelidir.

– Kitabın içeriği, çocuğun güven, sevgi, iyilik, güzellik, cesaret, hoşgörü, sorumluluk gibi duygularının gelişmesini sağlamalıdır.

– Konular hareketli bir biçimde işlenmeli, olay hızla gelişmelidir. Uzun betimlemeler ve ruh çözümlemeleri sıkıcı olacağından kaçınılmalıdır.

-Ana düşüncesi belirsiz ve değişik yorumlara açık yapıtlar, çocuklarda ikilem ve yanlış anlamalara neden olacağından, kitabın ana düşüncesinin açık ve net olmasına dikkat edilmelidir.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X