28 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA BEBEK & ÇOCUK ETKİNLİK

Korona virüsünü çocuklara nasıl anlatmalıyız ?

Evlere kapandığınız şu günlerde olaylara biraz farklı açılardan bakmanızda fayda var. Mesela belki evde ailenizle hiç olamadığı kadar vakit geçirme fırsatı buldunuz. Belki ailenizi düşünmeye, birlikteliğinizi farklı açılardan gözlemlemeye fırsat bulabilirsiniz. Önümüzdeki süreç nelere gebe bilemiyoruz. Ancak bu süreçte olumlu ve etkili adımlar atabilirseniz yaşayacağınız stresi asgariye çekip minik yavrularınızın da bu kargaşa ortamına kolaylıkla alışmalarını sağlayabilirsiniz.

Nerden başlamalısınız ?

Yaşanan bu süreç dramatize edilmeden yaşına uygun, korkutulmadan, felaket senaryosu algısı oluşturulmadan açıklanmalı.

Anaokulu seviyesindeki yavrulara Bir süre dışarıya sık çıkamayacağınızı, fakat bu sürede evde beraber bir sürü etkinlik yapacağınızı” söyleyebilirsiniz. Buna ikna ettikten sonra ‘corona virüsünden bahsedip, coronanın en çok sevdiği şeyin insanları hasta etmek olduğunu açıklayabilirsiniz. Hatta olayı daha sevimli hale getirmek için coronanın resmini veya maskesini yapabilirsiniz.

Coronanın insanları hasta etmek için elleri ve tükürük taneciklerini seçtiğini (öksürme, hapşırma vb) anlatın. “Bu virüs temiz elleri, öksürürken dirseğin içiyle kapatılan ağzı ve temizlik kurallarını hiç sevmezmiş. Sebebini biliyor musun?” diyerek korunacakları yöntemleri açıklayabilirsiniz.

Elini 20 saniye boyunca sabunla yıkaması gerektiği kuralını anlatabilmek için 20’e kadar saydırma veya sevdiği bir şarkıyı baştan sona söyleme yöntemini kullanabilirsiniz.

Sevginizi sarılarak belli etmek yerine farklı yöntemler de kullanabileceğinizi anlatarak yeni yöntemler keşfetmesini isteyebilirsiniz.

Coronayı başkalarına bulaştırmamak için özellikle yaşlılar ile bir süre görüşemeyeceğinizi ifade edin.

Gün içindeki rutinimiz değiştiyse bunu güzel bir programlama ile verimli geçirelim

Bu aynı zamanda çocuğun panik olmasını engeller. Ayrıca kuralları rahat kavramasın zemin hazırlar.

Evden çalışacaksanız çocuğunuza bunu söyleyin ve ona çalıştığınız anda neler yapması gerektiğini açıklayın.

Çocuğunuzun öğretmeninin verdiği ödevleri yapması konusunda yönlendirin; gerekirse konu tekrarı ek soru çözmesi gibi ek planlar hazırlayın.

Gün içinde internet ve tv ortamında geçirdiği süreleri kısıtlayın.

Ev ile ilgili yapabileceği sorumluluklar verin.

bu programı belirlerken çocuğunuzun fikrini almanız onun gelişimine çok olumlu katkı sağlayacaktır. Ayrıca kimse kendi koyduğu kuralı kolay kolay çiğneyemez. Bizden söylemesi 🙂

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X