19 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM Yemek

Kuşkonmaz Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Temizlenir? 

Kuşkonmaz Nedir?

Sevgili okurlarım zambakgiller familyasından olan ve otsu ve odunsu gövdesi ile tanınan kuşkonmaz otu, besleyici değerleri ile öne çıkan bitkiler arasındadır. Yapraksız gövdesi ile zorlu bir yetiştirme sürecine sahip olan bitki, Akdeniz çevresinde 2000 yıllık geçmişi ile iyileştirici bitkilerden biridir. Özellikle kökleri ve meyveleri ile geçmişten günümüze tıpta kullanılan kuşkonmaz bitkisi, süs amaçlı olarak kuşkonmaz çiçeği adıyla evlerde bulunur. Mutfakta ise beyaza çalan yeşil etli gövdesi ile tüketilen kuşkonmaz, besleyici değerleri ile çorba, salata, zeytinyağlı yemek gibi birçok farklı şekilde sofralara gelir.

Kuşkonmaz Faydaları Nelerdir?

  • A, B ve C vitaminleri açısından zengin olan kuşkonmaz, karaciğeri toksinlere karşı koruyucu görev üstlenir. Özellikle karaciğer şişmeleri ve sarılıkta iyileştirici etkilere sahip olur.
  • Alkali seviyesi yüksek bir sebze olduğu için kan asidinin azalmasına yardımcı olur ve kanı temizleme özelliği taşır.
  • Zengin bitkisel mineraller içeren yapısı ile bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltmaya destek olur ve düşük miktarda sodyum içeren yapısı ile doğal idrar söktürücü olarak kullanılır. Özellikle sindirim sistemini rahatlatan yapısı ile hazımsızlık ve şişkinlik durumlarına karşı faydalı olduğu görülür.
  • Kuşkonmaz besin değeri açısından folik asit içeren yapısı ile öne çıkar ve kalp sağlığını koruyucu özellik taşır. Bilhassa bal ile karıştırılıp tüketildiğinde kalbi güçlendirdiği bilinir.

Kuşkonmaz Nerede Yetişir?

İklim açısından yüksek bir seçiciliğe sahip olmayan kuşkonmaz otu, özellikle güneşli ve ılıman hava şartlarında yetiştirilebilir. Sıcaklık açısından farklı iklim tiplerine uyumlu bir bitki olması ile tanınan kuşkonmaz ağacı, kışın don olayları ile birlikte yaz sıcağına dayanabilen yapıya sahiptir.

Düşük sıcaklık hassasiyeti ile birlikte ekim yapılacak kuşkonmaz tarlası toprak açısından özel nitelikler taşımaz ve farklı toprak tiplerinde kuşkonmaz tohumu kolayca ekilir. İklim açısından zorlu kriterlere sahip olmadığı için kuşkonmaz tarımı dünyada Afrika, Asya ve Akdeniz çevresinde yapılırken Türkiye’de özellikle Trakya yöresinde tarla bitkisi olarak dikilir. Aşırı soğuklara dayanıklı yapısı ile kış mevsiminin soğuk geçtiği ve don olaylarının yaşandığı Doğu Anadolu çevresinde de dikilen sebze, yabanı olarak da doğada bulunur. İklim isteği açısından hassas olmamasına rağmen üretimi oldukça zahmetli olan kuşkonmaz ekimi, birkaç yıl süren profesyonel yöntemlere dayanır.

Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman?

Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur. Özellikle marketlerde yaz başlarına kadar kuşkonmaz sebzesi bağ halinde satılır.

Ilıman iklim şartlarında yetişen ve ilk dikiminden iki yıl sonra ürün vermeye başlayan kuşkonmaz fidesi, ilkbahar ayalarında ekilir. Ekimi yapıldıktan iki yıl sonra ürün alınan bitkiden sonraki 15 yıl boyunca sürgü alınabilir. Şubat ayından sonra mart başında büyümeye başlayan bitki kısa sürede hasat edilir.

Kuşkonmaz Fiyatları Ne Kadar?

Taze olarak bahar aylarında ve yaz başında bulunabilen kuşkonmaz fiyatları pazara ve yöreye bağlı olarak değişir. Taze kuşkonmazın yanında kuşkonmaz konservesini de bulmak mümkündür ve konserve kuşkonmaz fiyat açısından daha sabittir. Kuşkonmaz konserve olarak, marketlerde her daim bulunabilir.

Kuşkonmaz Nasıl Temizlenir?

Bahar aylarında toplanan ve hem taze olarak hem de kurutularak kullanılan kuşkonmaz sebzesinin kökü, gövdesi ve tomurcukları farklı şekillerde değerlendirilir. Genellikle yemeklerde gövdesi kullanılan sebze, tomurcuklu kafa kısmından başlayarak kök kısmına doğru kalınlaşan bir formdadır. Üzerinde diken görünümünde tomurcukları vardır ve sebze iki farklı temizlenme sürecinden geçirilir.

İlk olarak üzerinde bulunan ve yaprak olarak da adlandırılan kuşkonmaz dikeni, sivri uçlu keskin bir bıçakla temizlenerek soyulmaya hazır hale getirilir.

Kuşkonmaz Nasıl Soyulur?

Dip kısma doğru gittikçe sertleşerek odunsu bir nitelik kazanan sebzenin haşlandığında her yerinin aynı kıvamda yumuşaması için özellikle dip kısmı soyulma işlemine tabi tutulur. Sebzenin kalınlaşmaya başlayan yerleri orta kısımdan itibaren sebze soyacağı yardımıyla soyulur. Soyulduktan sonra yıkanarak haşlanmaya hazır hale getirilen sebzenin tepe kısımlarının ise alınması gerekmez.

Kuşkonmaz Nasıl Saklanır?

Bahar ayalarında taze halde bulunan kuşkonmaz, birkaç gün içinde tüketilecekse buzdolabında saklanır. Buzdolabında saklama sırasında dip kısımlarının kesilerek su dolu bir kapta saklanması tavsiye edilir. Mevsimi dışında tüketilmek istendiğinde ise derin dondurucuda saklanmaya elverişli olan sebzeyi, haşlamak ve ardından buzlu suda beklemek gerekir. Buzlu suda bekletildikten sonra buzdolabı poşetlerine konularak uzun süre saklanabilir.

Kuşkonmaz Çiğ Yenir Mi?

Yüksek besin değerlerine sahip olan sebze, genellikle haşlanarak sofralarda yerini alsa da vitaminlerini kaybetmemesi için çiğ tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle içindeki B vitaminlerinin kaybolmaması için çiğ olarak yenmesi gereken sebzenin dip kısımlarını ve dikenlerini temizledikten sonra çiğ olarak tüketebilirsiniz.

 

En Beğenilen 8 Kuşkonmaz Tarifi

Kuşkonmaz, çorbadan salataya kadar birçok farklı şekilde mutfakta kullanılabilir. İşte, tamamı denenmiş enfes 8 tarif!

1) Bol Vitaminli Kuşkonmaz Çorbası

Kuşkonmazla hazırlanan yemeklerin başında ise kuşkonmaz çorbası gelir. Patates, havuç gibi sebzelerle hazırlanıp tavuk suyuyla tatlandırılan çorba, kolay hazırlanan yapısı ile bahar aylarında sıklıkla tercih edilen bir sebze çorbasıdır.

2) Diğer Tavuk Tariflerini Kıskandırır: Kuşkonmaz Tavuk Göğsü

Kuşkonmazlı yemeklere bakıldığında ise kuşkonmazlı tavuk göğsü şık masalara yakışacak bir tarif olur. Hollandaise sosu ile servis edilen kuşkonmazlar, tavuk etiyle uyumlu bir tada sahip olduğu için hem lezzetli hem de görünüm açısından tatmin edici bir görünüm sergiler. Kuşkonmazlı Tavuk Göğsü

3) Sağlıklı ve Hafif: Fırında Kuşkonmaz

Daha sade ve kolay tariflerden hoşlanıyorsanız peynir ve sarımsakla çeşnilendirilmiş fırında kuşkonmaz sizin için uygun bir seçenek olabilir. Haşlanmadan fırında kızartılarak peynir eşliğinde pişirilen kuşkonmaz, yemeklerin yanında lezzetli bir alternatif olarak sunulabilir.

4) Bu İkili Bir Araya Gelmeliydi: Parmesan Peynirli Kuşkonmaz

Peynir ile hazırlanan diğer bir kuşkonmaz tarifi ise parmesan peynirli kuşkonmaz tarifidir. Dilimlenmeden bütün halde yağda kavrularak hazırlanan ve üzerine parmesan peyniri serpilerek servis edilen kuşkonmaz kalori açısından düşük bir besin olduğu için hafif ve lezzetli bir yemek olarak seçilebilir.

5) Dilediğiniz Öğünde Tüketin: Kuşkonmaz Kavurması

Kavrulan kuşkonmazla hazırlanan kolay tarifler arasında kuşkonmaz kavurması gelir ve soğanla birlikte kısa bir kavurma işleminden sonra hazır olan kavurma ister ara öğünlerde ister ana öğünde tercih edilebilir.

6) Kuşkonmaz ve Yumurta Güçlerini Birleştiriyor: Yumurtalı Kuşkonmaz

Haşlanma gereği duyulmadan hazırlanan kuşkonmaz tariflerinden bir diğeri de yumurtalı kuşkonmazdır. İnce ince doğranıp kavurulduktan sonra yumurta ile servis edilen yumurtalı kuşkonmaz, kolay hazırlanan yapısı ile doyurucu ve sağlıklı tariflerin başında gelir.

7) Sofralarınıza Taze Bir Eşlikçi: Kuşkonmaz Salatası

Kuşkonmaz sebzesi ile hazırlanan en yaygın tariflerden olan kuşkonmaz salatası, Akdeniz usulü bol zeytinyağlı salataların başında gelir. Haşlanarak zeytinyağı, sarımsak ve tuz eşliğinde sunulan salatayı ister sıcak isterseniz soğuk olarak yiyebilirsiniz.

8) Sebzelerin Göz Alıcı Buluşması: Kuşkonmaz Tart

Kuşkonmaz sebzesi ile farklı bir tarif denemek isteyenler için ise kuşkonmazlı tart en iyi seçeneklerden biridir. Tart hamurunda kaşar peynir, domates ve biber gibi lezzetler eşliğinde hazırlanan tarif, doyurucu ve lezzetli öğün olarak masalarda yerini alır. Kuşkonmaz Tart

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X