28 Mart 2024
İstanbul
LAFLAF PSİKOLOJİ

Lise-Üniversite Tercihleri ve Gelecek Vizyonu

Geçtiğimiz 20 yıl itibariyle gerek teknolojideki gelişme gerekse küreselleşme ile birlikte geleneksel meslekler ve mesleki işleyiş farklılaşmaya başlamıştır. Teknolojik gelişmelerin süratinin artması bazı mesleklerin sonunu getirmiş ancak aynı zamanda yeni meslek alanlarının önünü açmıştır. Günümüzde lise çağına gelmiş bir birey için bunun ayırdına varmak ve erkenden yeni dünyaya hazırlanmak önemlidir.

‘GELECEK TARAMASI YAPILMALI’

Birkaç gün önce LGS sonuçları açıklandı. Bazı öğrenciler hedeflerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarken bazı öğrenciler ise hedeflerine ulaşamamanın hüznünü yaşadı. Bu noktada öğrencilerin bu hüznünün uzun sürmemesi gerekir. Zira erkenden başlanabilecek ve geleceğin mesleği olarak nitelendirilebilecek yeni alanlar ön plana çıkmaktadır. Bu noktada önemli olan öğretim kurumunun niteliğinden çok kişinin çabası ve yöneliminin farkında olmasıdır.

Bu alanlar daha ‘yeni’ oldukları için gerek liselerde gerek üniversitelerde tanınır olma aşamasındadırlar. Bu sebeple LGS tercihlerinde istediğini bulamayan öğrencilerin gelecek taraması yaparak yeni dünyayı tanımaları, motivasyonlarını yeni yönelimlerine adapte etmeleri mühimdir. Bunu ticaret lisesinden mezun olup üniversitede psikoloji okuyup psikolog olan biri olarak söylüyorum. Hiçbir şey imkânsız değil.

‘HAYATIMIZ 2-3 SAATLİK BİR SINAVA BAĞLI DEĞİL’

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin genel klişeleri vardır. Bunlardan biri ‘hayatımız 2-3 saatlik bir sınava bağlı’dır. Bu bir zamanlar için doğru olsa da günümüzde geçerliliğini çoktan yitirmiştir. Zira eskiden üniversite okuyup işsiz kalanların sayısı oldukça azdı. Şimdi ise üniversite okuyup işsiz kalmayan çok az insan var gibi görünüyor. Tabii bunları yalnızca ben söylemiyorum. Genç işsizlik verileri de benimle aynı kanaati paylaşıyor.

Öğrencilerin geleceği konusunda her zaman gerçekçi olmuşumdur. Ülke şuan ekonomik olarak çok iyi bir durumda olmasa da umudun hatsafada olması gerekir. Zira genç ve dinamik bir toplum olarak dünyada trend olan ve yeni oluşan iş alanlarına adapte olmakta zorlanmayacağız. Yeni iş alanlarının oluşumuna iştirak etmek bizi ekonomik darboğazdan ve işsizlik sarmalından da bir nebze çıkaracaktır.

‘ÜNİVERSİTELERİN SUNDUĞU OLANAKLAR ARTIK DAHA FAZLA’

Eskiye kıyasla üniversitelerin sunduğu olanaklar çok fazladır. Bunun sebebi üniversite öğrencilerinin kariyer hayatlarında farklılaşmak ve yükselmek için faaliyete ihtiyacı olduğu gerçeğidir. Artık herkes üniversite mezunu olduğu için üniversiteler ekstra olanaklar sunmaktadır. Bunların içerisinde çift diploma manasına gelen çift anadal programı, sertifikalı yandal programları, erasmus ve diğer yurtdışı olanakları gibi imkânlar bulunmaktadır.

‘İSTEDİĞİN HEDEFİ TUTTURAMAMAK DÜNYANIN SONU DEĞİL’

Hedeflenen sonucu tutturamayan öğrencilerin bilmesi gereken şey hiçbir şeyin sonu olmadığıdır. Bunu ikinci kez vurguluyorum. Çünkü artık üniversite mezunuyken bile yüksek lisansla iştigal ettiğiniz alanı değiştirebiliyorsunuz. Yönelmek istediğiniz alanların ucu bucağı yok ve buna imkân veren çok sayıda üniversitede mevcut.

Özetle, geleceğe iyi bakmaya ve şimdiden onu yaşamaya, tüm hücrelerimize kadar alışmaya başlamalıyız. Bu bizim genel kariyer vizyonumuz için de çok büyük bir artı sağlayacaktır.

Bir sonraki yazıda ‘yeni’ alanlardan ve olanaklardan bahsedeceğim. Takipte kalın.

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X