25 Nisan 2024
İstanbul
DEKORASYON

Minimalizmi Hayatının Her Alanına Taşımak İsteyenler: İşte Sİzlere Özel Dekorasyon Tavsiyeleri

 

Son dönemlerin en trend dekorasyon türlerinden biri minimalist dekorasyondur. Gerek şehir yaşamının kargaşası, gerek insanların stresli ruh halleri, yaşamın her alanında daha sakin seçimleri zorunlu kılmıştır. Minimalist kavramı giyim, müzik ve dekorasyon gibi birçok alanı kapsamaktadır. 

Minimalizmin mimarlık ve dekorasyon alanına yansımış şekli, nesnelere anlam yüklemekten kaçınır ve onu bir kalıba sokmaktansa; sadeliği ve kullanılış amacının önemini esas alır. Kesinlikle az eşyayı değil, eşyanın fonksiyonunu ve rahatlığını arttırmayı hedefler. Bunun yanında göz yormayan ve rahat tasarımlar tercih edilir.

Minimalist Dekorasyon Nedir?

Minimalizmin kelime anlamı; en az, en düşük demektir. Hayatın hemen her alanında sadeleşmeye gitmeyi esas alan bir akım olduğu söylenebilir. Müzikten resme kadar her sanat dalı bu akımdan etkilenmiştir. Dekorasyonun da nasibini aldığını söylemek doğru olacaktır. Şehirleşmenin vermiş olduğu kalabalık sorununa çözüm bulabilmek amacıyla kişilerin evlerinde genişlik ve ferahlık oluşturduğu tarza minimalist dekorasyon adı verilir. Bu dekorasyon, ferah yaşam alanı oluşturma istediğinden doğmaktadır.

Minimalist dekorasyon, denge kavramı üzerine kuruludur. Ev içinde ne kadar denge ve düzen sağlarsanız o kadar rahat hareket edersiniz. Buna bağlı olarak ne kadar az eşya kullanırsanız o kadar huzurlu olursunuz. Bu tarz dekorasyonda, belli bir nokta odak olarak kabul edilir. Bu odak noktasından yola çıkarak evin o kısmı eşya ile düzenlenir. Diğer pek çok yer boş ve ferah kalır. Bu şekilde dekorasyon tamamlanmış kabul edilir.

Minimalist Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Minimalist dekorasyon için her şeyden önce elinizdeki eşyaları yarı yarıya azaltın. Yalnızca gerçekten ihtiyaç duyduklarınızın kalmasına izin verin. Oda içerisinde biblo, tablo ya da gereksiz renk kalabalığı yapan halı ve perdeleri bulundurmayın.

Eşyayı azalttıktan sonra renk düzenini kontrol altına alın. Tek bir rengi odak olarak kabul edin. Uç tonlardan uzak kalarak daha çok açık tonları kullanın. Hemen her yerde aynı rengin olmasına özen gösterin. Bir odanız minimalist şekilde hazırlanmışken bir odada kırmızı ya da uçuk mor bulunuyorsa oturtmuş sayılmazsınız.

Eşyalarınızın eşit şekilde dağılmasına izin verin. Oda içerisinde 4 koltuk varsa aralarında eşit boşluk bırakarak yerleştirin. Bununla beraber koltukların ortasına sadece yeterince büyük olan bir sehpa yerleştirin. Hiçbir şeyin fazlasını kullanmayın. Koltuk, halı, perde ve sehpa dışında kullanabileceğiniz en fazla üç dekorasyon malzemesi olsun.

Eğer siz de böyle bir tarzdan yanaysanız; evinizin dekorasyonu konusunda dikkate almanız gereken bazı noktalar var.

Laflaf.net olarak biz yazımızda minimalist dekorasyonun inceliklerini, evinizde kullanacağınız örnek dekorasyon fikirlerini sizler için paylaştık.

Minimalist Dekorasyon Yapmak için Öneriler

 Evinizin duvarları beyaz renk olmalı, büyük pencereleriniz olmalı ve eviniz mutlaka güneş ışığını iyi almalıdır.

Bu sebeple evinizin daha çok ışık alması ve ferah olması için, gerekli olmayan eşyalardan kurtuluyoruz.

“Dışarıya kapanmak esasen içeri açılmaktır. Huzur mu istiyorsun? Az eşya, az insan” F. Kafka

Yine sadelikten uzaklaşmamak kaydıyla, farklı renklerde eşyalar kullanıp evinize dikkat çekici bir hava katabilirsiniz.

Duvarlarınızı tablolarla süsleyebilirsiniz.

 Mobilyaların renkleri genelde beyaz, gri, siyah olmalıdır. Metaryellerini ise som ağaç, cam, metal gibi süsten uzakta ve çok göze batmayan doğal maddelerden seçmelisiniz.

Ya da  polaroid bir fotoğraf makinesi alıp anılarınızı duvarlarınızda sergileyebilirsiniz.

Süs eşyalarınızı, vitrinler yerine küçük raflarda sergileyebilirsiniz.

 Küçük ağaçlar ve bitkilerle evinize taze bir hava getirebilirsiniz.

 Düz renklerden sıkılıyorsanız, siyah kara tahta boyası ile duvarlarınızı boyayıp üzerine, tebeşirle silinebilir; yaratıcı resimler çizebilir ya da notlar alabilirsiniz.

 Eğer askılık için yeterince yeriniz yoksa, kapaksız dolap iskeletlerinden faydalanabilirsiniz.

Giysilerinizi dolap yerine askılıkta sergileyebilirsiniz.

Market kasalarını vernikleyerek yatak olarak kullanabilirsiniz.

Unutmayın, minimalizmde karman çorman eşyaların ve anlam yüklenen nesnelerin yeri yoktur, karmaşıklığı reddederek sadeliği benimsemiş bir akımdır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X