29 Mart 2024
İstanbul
AHLAK

Mobbing ile Mücadele Dergisi Yayına Başladı

Mobbing, çalışma hayatı için kullanılan yabancı kökenli kavramlardandır. İşyerinde yapılan baskı, psikolojik taciz ya da yıldırma olarak tanımlanmaktadır. Türk Dil Kurumu ise “bezdiri” diye adlandırmaktadır.

2009 yılında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde kendi isteğimle ayrılıp Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ÇASGEM) uzman olarak göreve başladım. 2010 yılında bir projede görevli iken mobbing kavramı ile tanıştım. İnceledikçe ben ve birçok çalışanın maruz kaldığı sorunları anlatmaktaydı. Diğer uzmanlıklarımı bir kenara bırakıp bu konuyu odağıma almaya karar verdim. 2011 yılında kurumum adına ulusal düzeyde 23 Mayıs 2012 tarihinde “1. Çalışma Hayatında Psikolojik Taciz/Mobbing Paneli ve Çalıştayı” projesini gerçekleştirdik. Bu çalışmanın verilerini “bildiriler kitabı” ile kalıcı hale getirdik. Kurum adına ve organizasyonumda 31 Aralık 2014 tarihinde ise 2. Çalıştayı gerçekleştirdik.

Çalışma hayatı ve özellikle mobbing alanına gönül veren bir avuç gönüllü ile dernek kurma fikrini yaklaşık bir yıl boyunca tartıştık. Tüzük çalışması ve gerekli müracaatlardan sonra 12 Mayıs 2015 tarihinde Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) resmen kurulmuş oldu. Kuruluşu ile birlikte kamu ve özel sektör kuruluşlarına birçok eğitimler vermeye başladık. Bugüne geldiğimizde 70 binden fazla her kademedeki çalışan, yönetici ve işverene yüz yüze eğitimler verdik. Talep eden binlerce kişiye yüz yüze veya dijital ortamlarda danışmanlık desteği verdik. Bu desteklerle yaşama sevincini yitiren birçok kişiye umut olarak adeta yeniden hayata döndürmeye vesile olduk.

Bu çalışmalarla yetinemiyorduk. Çünkü sorun bir veba gibi işletmeleri sarmalıyordu. 2017 yılında MEYAD Akademi’yi kurarak yüz yüze ve dijital platformlar üzerinde farklı konu ve konuklarla herkese ve her kesime açık sloganıyla ücretsiz bilinçlendirme eğitimlerini yürüttük, devam ediyoruz. Bir yandan da ulusal ve yerel çok sayıda basın ve medya kuruluşu aracılığıyla daha büyük kitlelere ulaşmaya çalıştık, çalışıyoruz. Her yöneticimiz, temsilcimiz, üyemiz ve gönüllülerimiz de önemli destekler verdiler, veriyorlar.

Yapılan her bir çalışma çok büyük özveri ve emek isteyen işlerdi. Bu çalışmalar ile mobbing kavramının tüm Türkiye’de duyulmasını sağladık. Sorunun doğru teşhisini/tanısını koymak ve buna uygun çözümler üretmek üzere, 2019 yılında bilimsel ve hakemli bir dergi çıkartma kararı aldık. Dergiye isim olarak da “MEYAD AKADEMİ DERGİSİ” adını verdik. Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 sayı çıkartmak üzere yasal başvuruların tamamlanmasının ardından Nisan 2020 tarihinde ilk sayımızı elektronik olarak yayınlamayı başardık. Ekim 2020’de ise 2. sayının mutluluğunu yaşıyoruz.

MEYAD Akademi ikinci sayımızdaki (Ekim 2020) makale isimleri ve yazarları şunlardır;

  • Hemşirelerin Yaşadıkları Çatışmalarda Kullandıkları Çatışma Çözüm Yöntemleri İle Duygusal Zekâ Arasındaki İlişki /Naci Yıldırım ve Özlem Şahin Altun (s.91-110)
  • Üniversitelerdeki Mobbing Davranışının Önlenmesinde İşyerinde Sosyal Hizmetin Rolü / Abdurrahman Sefa Ulu ve Burak Küsmez (s.111-134)
  • Mobbing’te Şahitlik ve İspat Sorunu / İsmail Akgün (s.135-164)
  • Duygusal Zekâ ve Şiddet / Tülay Yılmaz Bingöl ve Zümrüt Yılar Erkek (s.165-181)
  • Peygamber Dönemi Çalışma Hayatı ve İş Ahlakı / Mehmet Çakırtaş (s.182-200)

MEYAD Akademi Dergimizin kuruluşundan bugüne ve yarınlar için büyük emek sahiplerini anmadan geçmek olmazdı. Karar vericiler ve uygulayıcılara katkı amacıyla emek verdiğimiz dergimizin editörü, MEYAD Genel Sekreteri Sn. Fatih Seyran, Yazı işleri Müdürü ise MEYAD Genel Başkan Yardımcısı Sn. Prof. Dr. Nermin Gürhan’dır. Derginin yayınlanmasını sağlayan MEYAD üyemiz ve bilişim sorumlusu Sn. Mustafa Sarıkaya sayesinde başarılmaktadır. Perde gerisinde duran nice kahramanlara, basın ve medya kuruluşlarına iş barışı, insana yaraşır iş ortamları ve çalışma hayatı adına şükranlarımı sunuyorum.

MEYAD Akademi Dergisine, http://dergi.mobbingdernegi.org.tr/ adresinden dileyen herkes ulaşıp makaleleri okuyabilir veya bilgisayarına, cep telefonu veya tabletlerine indirerek dilediği zaman ulaşabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Çalışma hayatı ile ilgili bilimsel makale göndermek isteyen akademisyen, alan uzmanları ve araştırmacılar [email protected] kurumsal e-posta adresine her zaman gönderebilirler. Bir sonraki sayımız “Nisan 2021” tarihinde yayınlanacaktır.

Daha güzel iş ortamları ile mutlu çalışan ve daha güçlü Türkiye dileğiyle, “Toplumsal uzlaşma, bilinçlenme ve çalışma hayatına katkı için çalışıyoruz” sloganımız ile bitirmiş olalım.

 

Saygılarımızla.

MEYAD Genel Başkanı / İsmail AKGÜN

[email protected]

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X