18 Nisan 2024
İstanbul
DİYET

Ramazan’da Oruç Tutarken Diyet Nasıl Yapılır? İşte Sizlere Özel Diyet Listesi

 

Oruç tutarken diyet listesi nasıl yapılır sorusu ramazanda kilo almamak ve sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Ramazanda beslenme alışkanlıklarında bir takım değişiklikler yaparak, kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Son yıllarda oruç tutan kişilerde fazla ve yanlış yeme gibi hatalı beslenme davranışları görülüyor. Öncelikli olarak ramazan ayında kilo almaya yol açan bu durumu ortadan kaldırmak için iftar ve sahur vaktindeki öğünleri düzenlemek gerekir.

Oruç tutarken aynı zamanda kilo vermek isteyenlere özel  Laflaf.net olarak oruç tutarken diyet nasıl yapılır? sorusunun cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz…

Sahur vakti için diyet ve sağlıklı beslenme önerileri

Sahurda öncelikli olarak kan şekerini hızla yükselten pirinç pilavı, beyaz ekmek, işlenmiş et ürünleri, fast food, asitli içecekler, şeker ve şekerli ürünler gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu besin maddeleri kişinin açlık hissini anlık olarak bastırdıkları için, oruç tutan kişilerin gün içerisinde açlık karşısında gereksinim duydukları gücü negatif yönde etkilemektedir.

Kahvaltı yerine geçen sahur, aç kalma süresini uzatacağından dolayı asla atlanmamalıdır. Bu öğünde peynir, zeytin, yumurta, yoğurt, bal, domates, salatalık, maydanoz, nane, ceviz, az miktarda meyve ve su tüketilebilir.

Bunların yanı sıra midenin boşalma süresini uzatan mercimek ve bulgur gibi besinler de oruç tutan kişiler açısından uygundur.

İftar vakti için diyet ve sağlıklı beslenme önerileri

İftarda bulantı, yanma, gaz ve kabızlık gibi rahatsızlıklardan kaçınmak için hızlı ve çok yeme gibi davranışlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca bütün gün boş kalan mideye bir anda yüklenmemek gerekir.

Ek olarak iftarda aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı yiyecekler yenmemelidir. Oruç, iftariyelikler ve çorba ile açıldıktan sonra metabolizmanın dengelenmesi açısından ana yemek için bir süre beklenmesi yerinde olacaktır.

İftarda ana yemek olarak sebze ve beyaz et tüketmek mide açısından daha faydalıdır. Gün boyu hareketsiz kalan kişiler için kırmızı et sınırlı olarak tüketilmelidir.

Ayrıca sahurda uzak durulması gerektiğini belirttiğimiz yiyeceklerden iftarda da uzak durmak gereklidir. Su, yemek sırasında içildiği takdirde mideyi zorlayabileceği için yemek sonrasında içilmelidir. Bunun dışında yoğurt, yemek sırasında susuzluğu giderebilen bir gıdadır. İftar sonrasında ise meyve ve tatlı sınırlı oranda yenmelidir ki yemek için de en az 2 saat beklemek doğru olacaktır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X