25 Nisan 2024
İstanbul
SANAT

Resme Yeni Başlayanlar İçin: Portre Mi? Yağlı Boya Mı?

Resim her şeyden önce yaratıcılık gerektiren bir aktivitedir ve duygularınızı olduğu gibi ifade etmenizi sağlar.Evde kalmak zorunda olduğumuz bu dönemde yeteneklerimizi keşfetmeye ne dersiniz?Her halükarda resim yapma teknikleri öğrenmek sıkı çalışma ve disiplin gerektirir.Yalnızca boyama teknikleri arasındaki farkları bilmek sizi iyi bir sanatçı yapmaz. Bolca pratik yaparak ilerleme kaydedecek ve kişisel estetik algınızı geliştireceksiniz.

Kurşun kalem en temel resim malzemesidir. Resme başlayanların mutlaka üzerinde çalışması gereken kompozisyon ve ışık-gölge tekniklerini kara kalem resimlerle geliştirmek en uygun çalışma yöntemi olacaktır. Boyaların kendilerine has özelliklerini ve teknik zorluklarını bir kenara bırakarak, kara kalem çalışmalarla resme ilk adımınızı atabilirsiniz. Ressam Melike Solmaz karakalemin bir geçiş süresinin yanı sıra, tam zamanlı hobi veya iş olarak ta değerlendirilen, kolay ve verimli bir sanat dalı olduğunu söyledi. Karakalem ile ilgilenen sanat meraklıları, fırçalara ve tuvallere yatırım yapmak zorunda değildir. Burada, sadece bir kağıt parçası ,hayal taslağınız ve bir kalem yeterlidir.

Hevesinizin kırılmaması için portre resim çizmeyin!

Resim çizmeye henüz yeni başlayacaksanız, hevesinizin kırılmaması açısından ilk aşamalarda mümkünse Portre Resim çizmemelisiniz. İlk aşamada natürmort çalışmalar yapmak el kaslarınızın gelişmesi ve doğru kalem tutmayı ve doğru tekniği öğrenmeniz açısından daha faydalı olacaktır. Çünkü resim çizen kişiler bunu sadece kendileri için çizmez ve bu eserini başkaları ile de paylaşmak niyetindedirler. Ancak portre resim çizdiyseniz, hem anatomi açısından deformalı hemde resmini çizdiğiniz kişiye benzememesi halinde etraftaki tepkiler veya reaksiyon sizin şevkinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

İnternetten büyük sanatçıların çalışmalarını inceleyin!

Boş zamanlarınızda, günümüzün en büyük nimetlerinden olan İnterneti kullanmayı ihmal etmeyin. İnternette yeni başlayanlar için anatomi ustası Bammes gibi sanatçılardan bir çok bilgi edinip kopyalar şeklinde anatomiye giriş yapabilirsiniz. Bu gibi sanatçılar size ilham verecektir. Bu şekilde bir çok profesyonel karakalem veya yağlıboya çalışması bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu şekilde gözünüzü de doyurabilirsiniz. Bunlar elinize mutlaka yansıyacaktır.

Etkileyici ve Profesyonel açıdan güzel bir resim çizmenin öncelikli ilk şartı: Sabır ve disiplindir.

Resim yapmaya yeni başlayanlar için diğer önerimiz  ney mi?

Yağlı boya

Yağlı boya kulağa demode geliyor olabilir, fakat aslında hala en iyi boyama tekniği olarak kabul edilir. Orta Çağın sonlarına doğru batıda ortaya çıkan bu akım tempera metoduyla birlikte kullanıldı, sonrasında da gittikçe modernleşti.

Vermeer, Leonardo da Vinci ve Van Gogh gibi yetenekli ressamlar dünyaca ünlü eserlerini ortaya çıkarırken bu resim tekniğini sıklıklıkla kullanmıştır.

Yağlı Boya Nedir?

Yağlı boya temel bir resim tekniğidir. Bu boya, pigmentlerin karıştırılması ve bağlayıcı görevi gören yağın kurutulmasıyla oluşturulur. Değişik kalınlık ve yağlılıkta kullanılabilen bir macundur.

Yağlı boya resim yaparken boyadığınız yeri silerek veya üzerini boyayarak düzeltebilir. Yağlı boya resim kalite boya kullanılması önemlidir. Bu yüzden boyanın kalitesi resmin kalitesini ve kalıcılığını etkiler. Ve doğru yerde doğru rengi kullanmanız için ve karışımlar için tabiki renk bilgisi şart. Boyanın yanı sıra inceltici seçimini de iyi yapmalıyız. Keten yağı, haşhaş yağı, ceviz yağı ve bezir yağı en iyi incelticiler olarak gösterilmektedir.
Resim bittikten sonra tam kurumadan dış etkilerden korunması için vernik kullanılır. Resim sathına yumuşak bir fırça ya da püskürtme yöntemi ile uygulanır. Yağ, terebentin ve verniği eşit miktarda karıştırarak resmi yaparken kullanılması daha profesyoneldir.
Palet seçiminde sathın emici olmamasına ve elde tutularak kullanılacak ise hafif olmasına dikkat edilmelidir. İki tür resim sehpası vardır. Atölye de kullanacaksak büyük boy ev içi kullanacaksak küçük boy resim sehpası yani şövale seçmeliyiz. Fırça seçiminizi doğru yapmalısınız.
Yapacağımız resmin büyüklüğü ve çalışma şekline göre ve kalitesine göre fırça seçimi değişir. Küçük ayrıntılar için ince fırça, büyük leke ve çizgiler için ise geniş fırçalar kullanılır. Fırça dışında, boya ıspatulaları, süngerler ve boya püskürtücüleri gibi farklı ekipmanlarda kullanılır.

Yağlı Boya Nasıl Seyreltilir?

Su bazlı boyalara kıyasla yağlı boyanın daha kalın ve kaygan bir yapısı vardır. Her katman uygulandığında diğer aşamaya geçebilmek için epey bir zaman kurumasını beklemek gerekir ki ana renkler ve diğer renkler canlı ve parlak kalabilsin.

Bu nedenle iyice seyreltilmiş bir boyayla arkaplanı oluşturmak sonraki atılacak katmanların daha iyi tutunmasını sağlar.

Bunun için iki seçeneğiniz var:

  • Yağlı boyayı yeterince akışkan hale getirmek için terebentin yağı veya beyaz ispirto ile seyreltin
  • Ya da ilk katmanı çok hızlı kuruma özelliği olan akrilik boya ile yapın.

Yağlı boya kullanırken en önemli kurallardan biri de kalınlık ve inceliktir: her katman bir öncekinden biraz daha kalın, yani az seyreltilmiş olmalıdır.

Bu kuralı uygulamaya dikkat etmezseniz resim çalışmaları kuruyunca yüzeysel çatlaklar oluşacaktır.

Peki doğru katman atma nasıl yapılır?

  • İlk katmanda rengi% 60 keten tohumu yağı ve% 40 terebentin yağı gibi şeffaf bir maddeyle seyreltin
  • Her katmanda artırın
  • Son katman % 100 keten tohumu yağı ile seyreltilmelidir

Çünkü Katmanların ince olması daha iyidir:

  • Natürmort veya portrelerin daha hızlı kurumasını sağlar
  • Şeffaftır ve resminize parlaklık verir
  • Resmin dokusunu değiştirir
  • Resmi daha dayanıklı hale getirir

Dikkat: seyrelticiyi doğrudan boyayla karıştırmayın. Fırçanın ucuna boyadan biraz sürüp seyrelticiye batırıyoruz ve sonrasında palette dairesel hareketlerle iyice karışmasını sağlıyoruz.

Ressam Melike Solmaz yağlı boyaya yeni başlayanlar için şu tavsiyelerde bulunuyor;
• İşinizi severek ve düşünerek yapın.
• Tuvalinizi iyi seçin ve alt yapısını ayarlayın.
• Mutlaka kaliteli boya kullanın!
• Mutlaka fırçanız ve paletiniz temiz olsun .
• Eğer kopya çalışacaksanız dilini anladığınız sanatçıyı seçin.
• Beyazlar için tuvalin rengini kullanmayın.
• Çok örnek inceleyin. Kendini kanıtlamış ressamların resimlerini inceleyin. Takıldığınız yerde bir bilene danışın, mutlaka sorunlar nasıl hallediliyor, öğrenin.
• Cesaretli ve bilgili olun.Nerede ne yapıcağınızı ve alt yapıyı bilin.
• Mutlaka ama mutlaka renk perspektifini öğrenin!

#evdekal

#evdekalsağlıklıkal

#hayatevesığar

#evdekalresimyap

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X