20 Nisan 2024
İstanbul
Yemek

Şeker Hamuru Hakkında Bilmeniz Gerekenler…

Sevgili Okurlarım,son yıllarda ülkemizde daha çok yoğun şeker hamuru kullanılır. Bu tür şeker hamurları oldukça esnektir; istenilen boyutta ve incelikte açılıp el veya başka araçlarla kolaylıkla şekil verilebilir.Doğum günü, sevgililer günü gibi özel günlerde sevdiklerinize hazır alınmış gibi harika pastaları yapmanızın sırrı şeker hamurundan geçer. Şeker hamuru pastayı hazırlarken yapacağınız ufak tefek hataları kapatırken pastanın süslenmesi için mükemmel bir taban oluşturur. Ayrıca farklı farklı renklerdeki şeker hamurlarına istediğiniz şekiller verebilir hayalinizdeki pastayı evde kendiniz yapabilirsiniz.

Şeker hamuru farklı temalarda pasta yapmak ve yaratıcılığınızı konuşturmak için ideal bir malzeme. Faklı renklerde satılan şeker hamurlarıyla istediğiniz figürleri oluşturabilir, rengarenk pastalar yapabilirsiniz.

Şeker hamuru ile bildiğinizi, evde kullandığınız malzemelerden pastanelerden çıkmış gibi pastalar ve kurabiyeler yapabilirsiniz. Üstelik daha ucuza!

Şeker Hamuru Nedir?

Şeker hamuru, kek, pasta, kurabiye ve şekerlemelerin yapımında kullanılan bir hamurdur. Yoğunluklarına ve şeker hamuru kullanımı amaçlarına göre iki farklı şeker hamuru vardır. Daha akışkan olan şeker hamuru pastalarda dolgu ya da krema olarak kullanılır. Daha yoğun olan şeker hamuru kaplama ve süsleme malzemesi olarak kullanılır.

Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Akışkan ve yoğun şeker hamuru yapım süreçleri benzer olsa da kullanılan malzemeler farklılık gösterebilir. Akışkan şeker hamuru yapımında su ve şeker yüksek derecelere kadar ısıtılır ve elde edilen şurup yüksek hızda çırpılır. Bu şekilde elde edilen hamura faklı renkler ve tatlar eklenerek bir çok farklı çeşit şeker hamuru elde edilir.Daha yoğun olan ve kaplama ve süsleme malzemesi olarak şeker hamuru yapım sırasında hamura çeşitli malzemelerin katılması ve hamurun yoğunlaştırılmasıyla elde edilir. Şeker hamuru hazır satın alınabileceği gibi evde de yapılabilir.

Evde şeker hamuru yapmak için gerekli malzemeler ev ortamında benmari usulü ya da mikrodalga fırında eritilir daha sonra çırpma ve yoğurma aşamalarından geçirilir.

Şeker Hamuru Malzemeleri Nelerdir?

  • Şeker hamuruna tat katması için limon suyu ve vanilya; farklı renklerde şeker hamuru elde etmek için gıda boyasından yararlanılır.
  • Eritilen marshmallow veya jelibonun şeker, su ve yağ ile karıştırılması ile şeker hamuru elde edilir. Yine tat vermesi açısından limon suyu ve vanilya, renk vermesi açısından da gıda boyası eklenebilir.
  • Şeker hamuru temel olarak şeker ve sudan yapılır. Farklı yoğunluk, tat ve renkte şeker hamuru elde etmek için değişik malzemeler de katılabilir.
  • Şeker hamurunun yoğunlaştırılması için özellikle kaplama ve süslemede kullanılacak daha yoğun şeker hamuru elde edilmesinde jelatin ya da gliserin gibi malzemelerden yararlanılır.
  • Evde yapılacak şeker hamuru için şeker (pudra şekeri veya toz şeker), su ve yağ ile birlikte marshmallow ya da jelibon kullanılır.

Şeker Hamuru Nasıl Açılır?

Şeker hamurunu süsleme ya da kaplama için kullanmadan önce açılması gerekir. Bunun için kuru, düz ve temiz bir yüzey tercih edilmelidir. Bunun için özel olarak satılan açma tahtalarını alabilir ya da mutfak tezgahınızı kullanabilirsiniz. Şeker hamurunu ilk elinize aldığınızda sert olabilir. Şeker hamuru yumuşatma için elinizle şeker hamurunu ovabilirsiniz.Şeker hamurunu açmak için yapışmayan merdanelerden kullanabileceğiniz gibi evde her zaman kullandığınız bir merdaneyi ya da kalın bir oklavayı da kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kullanacağınız aletin hamura yapışmamasıdır. Yapışmayı önlemek için araçlarınızın kuru olmasına özen göstermelisiniz. Bunun için pudra şekerinden de faydalanabilirsiniz. Az miktarda pudra şekerini şeker hamurunun üzerine serpip daha sonra şeker hamurunu açabilirsiniz.

Kullanacağınız pudra şekeri, şeker hamurunun rengini kaybetmesine sebep olacak kadar çok olmamalıdır.

Pudra şekerinin yerine nişasta da aynı amaçla kullanılabilir. Aynı şekilde un kullanımı da şeker hamurunun renginin değişmesine sebep olacağından tercih edilmemelidir.

Şeker hamurunu açarken acele etmemeniz, hamurda çatlak oluşumunun önlenmesi adına gereklidir. Adım adım istediğiniz inceliğe kadar açabilirsiniz. Bütün dikkatinize rağmen ufak çatlaklar oluşabilir. Bu durumda elinizle ovalayarak bu çatlakları giderebilirsiniz.

Açma işleminin ardından kenarlarda pudra şekeri ya da nişastadan kaynaklanan beyaz çizgiler ya da derin çatlaklar görüyorsanız bu kısımları pastanın kaplanması ya da süslenmesinde kullanmamanız gerekir. Bu kısımları bir bıçak yardımıyla kesip hamurunuzu temizleyebilirsiniz.

Temizlemenizin ardından şeker hamurunuz kaplama ve süsleme yapmak için hazır hale gelir. Açtığınız hamur çabuk kuruyacağından her adımda ihtiyacınız kadar açmanız ve çok bekletmeden kullanmanız gerekir.

Şeker Hamuru Nasıl Yapıştırılır?

Şeker hamurunu yapıştırmak için özel bir şeker hamuru yapıştırıcısı gerekli değildir. Şeker hamuru ile pasta kaplama ve şeker hamurunun pasta yüzeyine yapıştırılmasında dolgu maddesi ya da pasta kreması kullanılabilir.Kenarlarını ve üstünü keserek düzelttiğiniz pasta kekinin üzerine çok kalın olmayacak bir tabaka krema ya da dolgu maddesi sürerseniz şeker hamurunuz pastaya düzgün bir şekilde yapışır. Şeker hamurunu cupcake için de aynı şeklide kullanabilirsiniz. Kurabiye gibi daha sert yüzeylere yapıştırmak için bal kullanılabilir. Şeker hamurundan figürler yaparken de şeker hamurlarını birbirine yapıştırmanız gerekebilir. Bu durumda yapıştıracağınız yüzeye bir fırça yardımıyla çok az su sürebilirsiniz.

Şeker Hamuru Kalıpları

Şeker hamurunu pasta ve kurabiyelerinizi süslemek için kullanmanız için tasarlanmış çok çeşitli boyut ve şekilde şeker hamuru kalıpları bulunur. Şeker hamuru kalıpları temel olarak ikiye ayrılır:

  • Birinci tür kalıplar plastik ya da metalden yapılır ve sert bir yapıya sahiptir şeker hamuru harf kalıbı gibi. Bu tür kalıpları kullanmak için şeker hamurunu açmanız gerekir. Daha sonra bu kalıpları şeker hamuruna bastırarak istediğiniz şeker hamuru şekilleri elde edebilirsiniz.
  • İkinci tür kalıplar genelde silikondan yapılır ve yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu tür kalıplar daha küçük figürlerin elde edilmesinde kullanılır ve şeker hamurunun açılmış olmasına gerek yoktur. Küçük bir parça şeker hamurunu elinizde yuvarlayarak top haline getirir daha sonra bu kalıplarının içerisine bastırarak yerleştirirsiniz. Daha sonra yumuşak olan kalıbı çıkarttığınızda şeker hamurundan figürlerinizi elde edersiniz.

Şeker Hamuru Süsleme ve Şeker Hamuru Figürleri

Şeker hamuru modelleme yapmak, şeker hamuru ile pastanızı süslemek ve bir sürü farklı şeker hamuru figür oluşturmak yaratıcılığınızı gösterebileceğiniz bir alan. Ancak şeker hamuru süsleme püf noktaları faydalı olabilir.

Şeker hamuru figürlerini açma tahtası ya da tezgah üzerinde birleştirip daha sonra pastanın üzerine yapıştırabilirsiniz. Ayrıca farklı büyüklükte parçaları üst üste yapıştırarak görsel açıdan daha güzel figürler elde edebilirsiniz. Farklı renklerdeki hamurları bir arada kullanmak da renkli figürler oluşturabilirsiniz. Şeker hamurdan figürlerinizi oluşturduktan sonra kurumaları için kısa bir süre bekleyip daha sonra son detayları şekillendirme çubukları ve fırçalarla yapabilirsiniz.

Şeker Hamuru Aparatları Nelerdir?

Şeker hamuru pastası yapmak için kullanabileceğiniz birçok şeker hamuru şekillendirme malzemeleri vardır, işte bu malzemelerin listesi:

  • Şeker hamuru ütüsü: Şeker hamuru kapladığınız pastanızın düzeltmelerini yapmak için kullanılır. Desenli merdane, şeker hamuru baskı merdanesi, şeker hamuru şekillendirici olarak kullanılır, açılan şeker hamuruna istediğiniz desenleri vermenize yarar. Farklı desenlerde ayrı ayrı ya da set halinde satılır. Daha çok pastanın kaplanmasında kullanılacak şeker hamuruna şekil vermek için kullanılır.
  • Şeker hamuru kalıpları: Şeker hamuru yazı kalıpları gibi, farklı şekil ve büyüklükte süsleme elemanları elde etmek için kullanılır.
  • Şeker hamuru açma tahtası ya da örtüsü: Şeker hamurunu daha rahat açmanızı sağlayan düz ve yapışmaz bir taban oluşturur. Bazı modellerinin üzerinde şeker hamurunu eşit büyüklüklerde açmanıza yardımcı kılavuz çizgileri bulunur.
  • Yapışmaz şeker hamuru merdanesi: Şeker hamurunu daha rahat açmanızı ve açma işlemi sırasında daha az pudra şekeri kullanmanızı sağlar.
  • Şeker hamuru kesicileri: Şeker hamurunu istediğiniz boyutlarda kesmenizi sağlar aynı zamanda sıradan bıçaklardan farklı olarak şeker hamurunda bıçak izi bırakmaz.
  • Şeker hamuru çubukları: Şeker hamurunu şekillendirmek için şeker hamuru şekillendirme çubukları da sıklıkla kullanılır. Şekillendirme çubukları küçük detayların yapılması için gereklidir. Metal, plastik ya da silikon başlıklardan oluşan farklı modelleri vardır ve farklı sayılardan oluşan setler halinde satılır.
  • Şeker hamuru tabancaları: Şeker hamuruna şekil vermek için kullanılır. Yeterli miktarda şeker hamurunu tabancanın içine koyarsınız ve ucundaki farklı boyut ve şekildeki aparatlarla istediğiniz şekillerde şeker hamurlarını elde edersiniz. Şeker hamuru tabancaları uzun ve ince şekillerin elde edilmesinde tercih edilir.
  • Şeker hamuru renklendirmesi: Gıda boyası ve fırça ile kolayca yapılabilir. Gıda boyası ve boya fırçası şeker hamuruyla oluşturulan figürlerin daha da gerçekçi olması için kullanılır. Farklı boyuttaki fırçalar farklı büyüklüklerde figürler için gereklidir. Bu araçlarla şeker hamuru renklendirme yapabilir, şeker hamurundan yaptığınız figürlere gölge ve derinlik katabilirsiniz.

Şeker Hamuru Nereden Alınır?

Şeker hamuru satan yerler çok çeşitlidir. Şeker hamuru satan bir çok online satış mağazası vardır.

Peki, şeker hamuru marketlerde bulunur mu?

Süpermarketlerde de farklı marka ve renkte şeker hamuru bulabilirsiniz. Bunların dışında bazı pastaneler de şeker hamuru satmaktadır.

Şeker Hamuru Fiyatı Ne Kadar?

Şeker hamuru ne kadar diye soranlar için şeker hamuru fiyatları marka ve miktarlarına göre çeşitlilik gösterir. Bir kilo olarak satılan Şeker hamuru fiyat olarak 12-13 TL’den başlar. 100-200 gramlık daha küçük kutularda satılan şeker hamuru fiyatları 5-6 TL’den başlar.

Şeker hamuru bozulur mu? Şeker hamuru oda sıcaklığında uzun süre saklanabilir. Ancak şeker hamurunun kurumaması için hava ile temasının önlenmesi gerekir. Streç film ile sararak ya da kilitli poşete içinde hava kalmayarak şekilde konularak hava almaz bir kapta muhafaza edilebilir.

Şeker hamuru buzdolabına ya da derin dondurucuya konulmamalıdır.

Şeker hamuru zararlı mı? Şeker hamuru güvenilir yerlerden alındığı ya da evde bilinen malzemelerle hazırlandığı zaman az miktarda tüketilebilir.

Şeker hamurunun içinde bulunan yüksek miktarda şeker kan şekerinizi yükseltebilir aynı zamanda pastadan aldığınız kalori miktarını arttırabilir. Bu nedenle şeker hamurunu çok fazla tüketmemeniz tavsiye edilir.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X