28 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA BEBEK & ÇOCUK SAĞLIKLI YAŞAM

Spor ve Çocuk

çocuk ve spor ile ilgili görsel sonucu

Takım sporlarında çocuklar, paylaşmayı, grup halinde çalışabilmeyi, organize olabilmeyi, yardımlaşmayı, hırslarını kontrol edebilmeyi öğrenir, bireysel olarak yapılan sporlarda ise çocuk, özgüvenini, sorumluluk almayı, karar verebilme gibi becerilerini geliştirir. Egzersiz yapmak, aynı zamanda stresi azalttığı da bilimsel olarak bilinmektedir. Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar görülebiliyor. Egzersiz yapan çocuk,  dinlenmiş ve zihinsel olarak da uyanıktır. Uzmanlara göre,düzenli olarak orta derecede spor yapan çocukların matematik, okuma-yazma ve ezber becerilerinin de geliştiği gözlenmiştir.Bir çocuğun sporda ve birçok aktivitede iyi olması diğer çocuklar tarafından kabulünü kolaylaştırıyor. Sporda iyi olan çocukların genelde sosyal becerileri ve liderlik etme becerileri gelişmiş oluyor.

Fiziksel aktivite azlığı ise çağımızın en büyük problemlerinden biri. Hareketsizlik çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat problemleri gibi birçok hastalık bulunmaktadır. Çocukluk çağında başlayan kronik hastalıklar yetişkinlik döneminde de devam ediyor
çocuk ve spor ile ilgili görsel sonucu
Çocuklar hangi yaşta spor yapmalı?

Beden yeteneğinin sadece spor ve beden eğitimi için değil, sağlık ve iyi bir sağlık durumu için gerekli olduğunu, sporla kişinin kendini tanımasına, beden kondisyonu kazanmasına olanak vermek, sosyal gelişimin desteklenmesi ve ortak dil oluşturmak amacıyla Eurofit Testleri’ni geliştiren Avrupa Konseyi, Eurofit’te belirli yaştaki çocuklar için uygun olan aktivite sporlarını şöyle sıralıyor:
çocuk ve spor ile ilgili görsel sonucu
“2- 5 yaş arası çocuklar fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama; 6-9 yaş arası çocuklar belli mesafeye fırlatmak, bir topa vurmak, sporun temel hareketlerine geçiş, 10-12 yaş arası çocuklar basketbol, futbol gibi sporları içeren kompleks motor becerileri kapsayan spora yönlendirilmelidir. Spora aktif katılım en az 30 dakika ve haftada 3-4 kez düzenli olarak önerilmektedir.”
çocuk ve spor ile ilgili görsel sonucu
Her 5 çocuktan 4’ü hareketsiz

Ne yazık ki, televizyon karşısında ve bilgisayar başında geçirilen saatler, spor alanlarının ve parkların azlığı, ailede spor alışkanlığının olmayışı çocuklarımızı her geçen gün spordan ve fiziksel aktiviteden uzaklaştırıyor.

Oysa yapılan bilimsel çalışmalar, akademik başarı, kognitif (zihinsel) beceriler, beyin yapısı ve beyin fonksiyonlarının fiziksel aktivite ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Uzmanların verdiği bilgiye göre, her 5 çocuktan 4’ü sağlık için gereken yeterli fiziksel aktiviteyi gerçekleştiremiyor. Aktivite azlığının  çocuğun fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkilediği gibi aktivite azlığı çocuğun okul başarısını ve hayattaki başarısını da önemli derecede etkiliyor.
obezite çocuk ile ilgili görsel sonucu
Çocuğunuz sporla kişilik kazanır

Çocuğun ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olmasının sporla doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Uzmanlar, spor yapan çocuğun hayatında birçok değişiklik olacağını belirtiyor ve şunları ekliyorlar:
“Çocukların erken dönemde spora ve egzersiz yönlendirilmesi ile kassal kuvvet, esneklik, kassal endurans, vücut kompozisyonu ve kardiyovasküler endurans gelişir. Spora yeterli katılım güven ve başarı ile sonuçlanan becerilerin gelişmesini sağlar. Spor çocukların gelişimine yardımcı olur. Spor yapan ve bir takımla çalışan çocuklar kendi değerinin farkına varır. Kendine güvenen, bağımsız, kendini kontrol edebilen bir kişilik kazanmasını sağlar. Hedef belirleme ve bu hedefleri başarıyla gerçekleştirme konusunda bilgi ve beceri kazandırır. Bir takımın parçası olan çocuğun sorumluluk duygusu gelişir. Liderlik, doğru ve hızlı karar verme, olayları çözümleyebilme özellikleri gelişir. Stresin ve gerginliğin azalmasını sağlar. Sosyalleşir. Grup çalışmasına yatkın hale gelir.”
çocuk ve spor ile ilgili görsel sonucu
Son olarak Uzmanlar, tüm dünyada okuldan sonra spora katılımın düştüğünü belirterek, sporun bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini söylüyor.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X