28 Nisan 2024
İstanbul
Gündem

2023’teki Halkalı Güneş Tutulması: Ateş Çemberi

2023 yılı, gökyüzü gözlemcileri için unutulmaz bir yıl oldu. 14 Ekim’de gerçekleşen halkalı güneş tutulması, Kuzey, Orta ve Güney ABD’den izlenebildi. Tutulma, gökyüzünde görkemli bir “ateş çemberi” yarattı ve dünyanın dört bir yanından insanları büyüledi.

Güneş tutulması, Ay’ın Dünya’nın yörüngesinde dönerken Güneş’in önünden geçmesi sonucu oluşur. Ay, Dünya’nın Güneş’e nazaran oldukça daha küçük olduğundan, yalnızca Güneş’in bir kısmını kapatabilir. Bu yüzden, tutulmalar esnasında Güneş’in tamamı karanlığa gömülmez.

Halkalı güneş tutulması, Ay’ın Dünya’nın yörüngesinde en uzak noktasında olduğunda gerçekleşir. Bu durumda, Ay’ın görünen çapı Güneş’in görünen çapından daha küçük olur. Bu yüzden, Güneş’in tamamı Ay tarafınca kapatılmaz ve tutulma esnasında halka şeklinde bir parlaklık görülür.

2023’teki halkalı güneş tutulması, Kuzey ABD’nin batı kıyısından başlayarak, Meksika, Orta ABD ve Güney ABD’ya doğru ilerledi. Tutulma, ABD’de Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Texas eyaletlerinde en iyi şekilde izlenebildi.

Tutulma, Türkiye’den izlenemedi. Yalnız, web üstünden canlı yayınlarla tutulma dünyanın her yerinden izlenebildi.

Rajat Kumar Pal, Utah’taki Monument Valley’de halkalı güneş tutulması görüntüsünü yakaladı. Kaynak: Rajat Kumar Pal

Ateş Çemberi

Halkalı güneş tutulması esnasında oluşan “ateş çemberi”, Dünya’nın atmosferinin Güneş’ten gelen ışığı iyi mi büktüğünün bir göstergesidir. Güneş’in ışığı, Dünya’nın atmosferinden geçerken kırılır ve bu da halka şeklindeki parıltıyı oluşturur.

Ateş çemberi, gökyüzündeki en çarpıcı doğa vakalarından biridir. 2023’teki halkalı güneş tutulması esnasında oluşan ateş çemberi, dünyanın dört bir yanından insanları büyüledi ve unutulmaz bir görünüm yarattı.


14 Ekim 2023’te Albuquerque, New Mexico üzerinde halka şeklinde Güneş tutulması sırasında ortaya çıkan “ateş çemberi” etkisi. Kaynak: Patrick Fallon

2025 Halkalı Güneş Tutulması: Bir Başka Unutulmaz Tecrübe

2023 senesinde gerçekleşen halkalı güneş tutulması, gökyüzü gözlemcileri için unutulmaz bir tecrübe oldu. Kuzey, Orta ve Güney ABD’den izlenebilen tutulma, gökyüzünde görkemli bir “ateş çemberi” yarattı.

2025 senesinde gerçekleşecek olan halkalı güneş tutulması da gene sema gözlemcileri için benzersiz bir fırsat olacak. Tutulma, bu kez Kuzey Avrupa, Rusya ve Asya’dan izlenebilecek.

Tutulma İyi mi Olacak?

2025 halkalı güneş tutulması, 12 Ağustos’ta gerçekleşecek. Tutulma, Kuzey Avrupa’dan başlayarak, Rusya’nın kuzeyinden ve Sibirya’dan geçerek, Asya’nın doğusuna doğru ilerleyecek. Tutulma, Rusya’nın Vladivostok şehrinde en iyi şekilde izlenebilecek.

Tutulma, Türkiye’den izlenemeyecek. Sadece, web üstünden canlı yayınlarla tutulma dünyanın her yerinden izlenebilecek.

Ateş Çemberi Iyi mi Oluşur?

Halkalı güneş tutulması, Ay’ın Dünya’nın yörüngesinde en uzak noktasında olduğunda gerçekleşir. Bu durumda, Ay’ın görünen çapı Güneş’in görünen çapından daha ufak olur. Bundan dolayı, Güneş’in tamamı Ay tarafınca kapatılmaz ve tutulma esnasında halka şeklinde bir parlaklık görülür.

Tutulma Iyi mi İzlenir?

Güneş tutulması, çıplak gözle izlenmemelidir. Güneş’in direkt ışığı, göze zarar verebilir. Güneş tutulmasını güvenli bir halde seyretmek için, hususi güneş gözlüğü yada güneş tutulması filtresi kullanılmalıdır.

Güneş tutulmasını izleyecekseniz, aşağıdaki güvenlik önlemlerini almanız önemlidir:

  • Güneş tutulmasını çıplak gözle izlemeyin.
  • Güneş tutulmasını özel güneş gözlüğü ya da güneş tutulması filtresi ile izleyin.
  • Teleskop ya da dürbün kullanıyorsanız, özel güneş filtresi kullandığınızdan güvenilir olun.

Tutulmanın Bilimsel Önemi

Güneş tutulmaları, gökbilimciler için mühim bir araştırma fırsatıdır. Tutulmalar esnasında, Güneş’in atmosferi ve Güneş’in yüzeyindeki aktiviteler hakkında mühim bilgiler edinilebilir.

2025 halkalı güneş tutulması esnasında, gökbilimciler, Güneş’in atmosferindeki koronaya dair mühim bilgiler edinmeyi umuyor. Korona, Güneş’in en dıştaki atmosfer tabakasıdır ve oldukca sıcaktır. Sadece, koronayı çıplak gözle görmek imkansızdır. Güneş tutulmaları esnasında, koronayı direkt gözlemlemek mümkündür.

Gökbilimciler, 2025 halkalı güneş tutulması esnasında, koronanın sıcaklığını ve yoğunluğunu ölçmek istiyor. Ek olarak, koronanın yapısı ve dinamikleri hakkında da yeni bilgiler edinmeyi hedefliyor.

Sonuç

2025 halkalı güneş tutulması, gökyüzü gözlemcileri ve bilim adamları için unutulmaz bir tecrübe olacak. Tutulma, gökyüzünde görkemli bir görünüm yaratacak ve Güneş hakkında mühim bilgiler edinilmesine destek olacak.

Ek Bilgiler

2025 halkalı güneş tutulması, 200 yılından beri Kuzey Avrupa’da izlenecek ilk halkalı güneş tutulması olacak. Ek olarak, 2000 yıldan beri Rusya’nın kuzeyinde izlenecek ilk halkalı güneş tutulması olacak.

Tutulma, Kuzey Avrupa ve Asya’da yaşayan gökyüzü gözlemcileri için eşi olmayan bir fırsat olacak.

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X