28 Nisan 2024
İstanbul
ANNE & BABA

Çocuğunuzun Sorunlarını Kendi Çözmesini Sağlayacak 4 Öneri!!

Çocuklarımıza sorunların üstesinden gelmeyi nasıl öğretiyorsunuz?  Çocuğumuza karşılaştığı bir sorunu tanımlamak,  çözüme yönelik seçenekler yaratmak ve onları uygulamaya geçirmek için hangi becerileri öğretiyoruz?

Pedagoglar tarafından geliştirilmiş 4 Basamaklı Gelişim Planı çocuklarımıza kendi sorunlarını üstesinden gelebilmeleri için küçük yaşlardan itibaren sorumluluk almayı öğretmeyi amaçlıyor. 4 Basamaklı Planın hedefi ebeveynin çocuğuna sorunun tanımlanması ve seçeneklerin sunulması konusunda destek olmasını ve çözüm için harekete geçme görevini çocuğa bırakmasını sağlamak.

Neyi Sorun Olarak Tanımlıyoruz?

Hangi tutum ve davranışların sorunlu olarak tanımlanabileceğine bir bakalım. Çocuk gelişiminde, süreklilik gösteren olumsuz tutumları sorun olarak tanımlıyoruz.

Bir tutumu değiştirmenin ilk adımı kuşkusuz, çocuğun da bu tutumun sorun olduğunu anlamasıdır.

Bu nedenle çocukla konuşmak, bir tutumu söndürmenin en önemli aşamasıdır.

1.Sorun Hakkında Konuşmak

Çocukların çoğu ya sorunlarını başkalarına hissettirmez ya da farklı biçimlerde davranır.

Bu nedenle çocuğunuzla yapacağınız konuşmanın iki temel içeriği olmalıdır.

Öncelikle çocuğunuza hangi davranışının sorun yarattığını ve ne gibi olumsuz sonuçları olduğunu anlatmalısınız.

‘Ödev yapmaya başlamadan önce ağladığında çok üzülüyorum. Sana nasıl yardımcı olacağımı bilemiyorum. Üstelik zaman kaybediyoruz ve oyun oynayacak zamanımız da kalmıyor.’ gibi.

Konuşmanın ikinci hedefi de çocuğunuzun olumsuz davranışıyla, olumsuz duygusu arasındaki bağı fark etmesini sağlamaktır. 

Çocuğun davranışının duygularından kaynaklandığını ve bu olumsuz duygunun ortadan kaldırılması için yapılabilecek bir şeyler olduğunu fark edebilmesi için çocukla sakin, tutarlı ve anlamaya açık bir konuşma gerçekleştirilmelidir.

2. Sorunun Nedenini Etraflıca Düşünme

Konuşma ilerledikçe çocuğun yaşadığı olumsuz duyguların ve tepkilerinin olayla bağlantısını fark etmesi önemlidir.

Yaşadıkları ona neler hissettiriyor, böyle zamanlarda nasıl tepkiler veriyor, çevresiyle iletişimi nasıl değişiyor, bu tutumun nasıl sonuçları oluyor gibi sorularla konu derinleştirilmelidir.

Çocuğun kendisini güvende hissederek durumu fark edeceği teknikler kullanılmalıdır.

Çocukların düşüncelerini netleştirmesi için mesela resim  yapabilir,şarkı söyleyebilir.

Bu çalışmalar çocuğunuzun farklı davranış seçeneklerinin varlığını keşfetmesini sağlayacaktır. Böylece farklı seçenekler içinden kendisinin uygulayabileceği bazı davranışları da seçebilecektir.

3. Çocuğunuza Harekete Geçme Fırsatı Verme

Sorun ve seçenekler tanımlandıktan sonra çocuğunuzun harekete geçmek için cesaretlendirilmesi gereklidir. ‘Bir deneme gerçekleştirmek ister?’, ‘Kendisini bu değişime ne zaman hazır hisseder?’ gibi sorular sorabilirsiniz.

Ebeveyn olarak işin içine çok fazla dahil olmamalı, kendi kendine harekete geçmesini sağlamalısınız. Çünkü  işin içine gereğinden fazla karışmanın olumsuz etkileri olacaktır.

4. Ödüllendirme

Çocuğunuzu yaşadığı sorunun üstüne gittiği, tutumunu değiştirmek için çaba gösterdiği için ödüllendirmeniz ona ‘emek verdiğini görüyorum, çabanı takdir ediyorum’ mesajını vermiş olursunuz.

 

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video