28 Nisan 2024
İstanbul
LAFLAF

Ermiş – Kitap İncelemesi

 

ERMİŞ – HALİL CİBRAN 

 

Ermiş, Halil Cibran‘ın İngilizce dilinde yazdığı eserlerinden biri.  Cibran, Lübnan asıllı felsefe yazarı, şair, romancı, ressam ve hakikat arayışında olan bir bilgedir. Sekiz tanesi İngilizce, sekiz tanesi de Arapça yazılmış toplam on altı edebi eseri mevcut. Bu eserlerin içinden Ermiş’in özelliği; onun bütün eserlerinin özünü taşıyor olması.

 

İnsana insanı anlatmaya çalışan bir öğüt kitabı…

 

Kendi anlamlarımızı düşündüren, sorgulatan ve yol gösteren kılavuz bir kitap. Sayfa sayısı az ancak etkileyiciliği oldukça fazla. Ermiş, Batı Avrupa ve ABD’de 68 kuşağı gençliğinin adeta el kitabı haline gelmiş bir kitap. Elvis Presley, Halil Cibran’ın kitaplarına hayranmış ve birçok defa kitaplarını ücretsiz dağıtmış. Cibran da Ermiş kitabı için Metni yayımcıma teslim etmeden önce tam dört yıl elimde tuttum. İçindeki her sözcüğün kendimden verebileceğim en iyi sözcük olduğundan emin olmak istedim.” demiş.

 

Eserin orijinal adı Prophet, Türkçeye “Ermiş” yerine “Elçi” olarak çevrilseydi daha uygun olabilirdi.  Eserde anlatımlar diyalog şeklinde gerçekleştiriliyor. Diyalektik anlatım net bir şekilde yer almış. Kitap, şiirsel düz yazı biçiminde, yaşama dair metaforlarla dolu içsel bir yürüyüşü konu ediniyor. Bir veda konuşması, bu nedenle sanatsal bir üslubu var, devrik cümleler bol kullanılmış. Coşkun bir lirizm, kitabın tüm satırlarına yayılmış.

 

 

Konusuna gelince; El Mustafa adında bir kahin, on iki sene boyunca yaşadığı Orphalese şehrinden ayrılarak evine gitmek üzeredir. Orphalese halkı, onu durdurur ve ona aşk, evlilik, çocuklar, yeme içme, çalışma, sevinç-keder, suç-ceza, yasa, özgürlük, acı gibi konulara dair sorular sorarlar. O bütün sorulara sanat dolu bir dille, bilgece cevaplar verir ve Orphalese şehrindeki son görevini yerine getirmiş olur. Kısa süren hüzünlü bir veda ile gemiye biner ve istemeyerek de olsa bilinmeyen bir yolculuğa çıkar.

 

Muhtaç duruma düşmekten korkmak, muhtaçlık değil midir?

Ve kuyunuz suyla doluyken, susuz kalma korkusu değil midir, giderilmeyen susuzluk?

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X