27 Nisan 2024
İstanbul
GEZİ & SEYAHAT gezilecek yerler LAFLAF

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Milli Parkı sınırları içinde yer edinen, Meryem Ana Deresi’nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üstünde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir.

Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios adlı iki rahip tarafınca kurulmuş olan manastır, 6. yüzyılda İmparator Justinianus tarafınca onarılmıştır. Manastırın bugünkü halini ise 13. yüzyılda Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde almıştır.

Manastır, Bizans İmparatorluğu döneminde mühim bir dinî ve kültürel merkez olmuştur. Manastırda yaşayan keşişler, dini eğitim vermek ve dini törenler düzenlemekle beraber, el yazmaları ve ikonlar da üretmişlerdir. Manastır, 14. yüzyılda Trabzon Rum İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonrasında da önemini korumuş ve 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi esnasında terk edilene kadar faaliyetlerine devam etmiştir.

Sümela Manastırı, mimarisi ve doğal güzelliği ile mühim bir turistik albeni merkezidir. Manastırın iç mekanları, freskler, mozaikler ve ikonlar ile süslenmiştir. Manastırın girişinde, Meryem Ana’nın simgesini taşıyan bir kaya kilisesi bulunmaktadır. Manastırın avlusunda, bir şapel, bir kütüphane ve bir konuşma salonu bulunmaktadır. Manastırın tepesinde, bir kule ve bir manastır bulunmaktadır.

Sümela Manastırı, 2016 senesinde restorasyona alınmış ve 2021 senesinde ziyarete açılmıştır. Manastır, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer almıştır.

Sümela Manastırı’nın önemi

Sümela Manastırı, hem dini hem de kültürel açıdan mühim bir yapıdır. Manastır, Bizans İmparatorluğu döneminde mühim bir dinî ve kültürel merkez olmuştur. Manastırda yaşayan keşişler, dini eğitim vermek ve dini törenler düzenlemekle beraber, el yazmaları ve ikonlar da üretmişlerdir. Manastır, 14. yüzyılda Trabzon Rum İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonrasında da önemini korumuş ve 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi esnasında terk edilene kadar faaliyetlerine devam etmiştir.

Manastır, mimarisi ve doğal güzelliği ile de mühim bir turistik albeni merkezidir. Manastırın iç mekanları, freskler, mozaikler ve ikonlar ile süslenmiştir. Manastırın girişinde, Meryem Ana’nın simgesini taşıyan bir kaya kilisesi bulunmaktadır. Manastırın avlusunda, bir şapel, bir kütüphane ve bir konferans salonu bulunmaktadır. Manastırın tepesinde, bir kule ve bir manastır bulunmaktadır.

Sümela Manastırı, Karadeniz Bölgesi’nin mühim bir tarihi ve kültürel mirasıdır. Manastır, hem yerli hem de yabancı turistler tarafınca ilgi görmektedir.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X