28 Nisan 2024
İstanbul
ANNE & BABA BEBEK & ÇOCUK LAFLAF SAĞLIKLI YAŞAM

Anne Sütünün Faydaları ve Anne Sütünü Artıran Besinler

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

Anne sütü, bebekler için mucizevi özelliktedir ve bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir. Çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır.

 

Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Anne sütü bebekleri her türlü enfeksiyondan korur.

Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır, Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. 

Anne sütünün bebeklere faydaları ise şöyle sıralanabilir:

  1. Bebeğin ilk aşısı olarak nitelendirilen halk arasında ağız sütü olarak bilinen koyu sarı renkli ilk üst ‘kolostrum’ çok değerlidir. İlk beş günde üretilir. Damla damla gelir. Bebeğin dış ortamdaki hastalık yapan mikroplara karşı korunmasını sağlar. Enerji ve protein içeriği yüksektir.
  2. Anne sütü içerisinde hastalıklardan koruyucu hücreler ve proteinler bulunur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde zatürre, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler daha az görülür, hastalıklar daha hafif geçirilir.
  3. Yeni doğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek verildiğinde anne sütünün koruyucu etkisi düşmekte ve hastalıkların görülme riski artmaktadır. Bu nedenle gerekmedikçe bebeğe anne sütü dışında herhangi bir besin (su dahil) verilmemelidir.
  4. Anne sütünün sindirimi kolaydır. Bebekte sağlıklı bağırsak florası (mikrobiyata) gelişmesini sağlar, iç organların olgunlaşmasına yardımcı olur. Bebeklerin gaz sancıları daha az olur.
  5.  Anne sütü ile beslenen bebeklerin ruhsal, bedensel ve beyin gelişimleri daha iyi olmaktadır. Bebeklerin zekâ puanları yükselmekte, gelişimsel sorunlar daha az görülmektedir. Anne sütü ile beslenme otizm ve dikkat eksikliği gelişme riskini azaltır.
  6. Anne sütü alan bebeklerin bağışıklık sistemi daha güçlüdür, bebeğin aşılara yanıtı daha iyi olur. Ayrıca emerken hassasiyet azalmakta, aşı yapılırken emzirilen bebekler daha az ağlamaktadır.
  7. Anne sütünün tadı annenin yediklerine göre değişiklik gösterir. Bu durum tamamlayıcı besinlerin bebek tarafından kabulünü kolaylaştırır.
  8.  Anne sütü ile beslenme erken doğan bebekler için de önemlidir. Bebeklerin bağırsak gelişimini kolaylaştırır. Anne – bebek ilişkisini güçlendirir.
  9.  Çocukluk çağı lösemileri gibi bazı kanserlere, çölyak, diyabet, alerjik hastalıklar gibi pek çok kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Göz sağlığı, çene ve diş gelişimini iyi yönde etkiler

Anne Sütünü Arttıran Besinler

Her gün en az 10-12 bardak su tüketmesi, anne sütünün artmasını sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalarda bazı gıda ve bitkilerin özellikle anne sütünü artırdığı görülmektedir. Bunların başında da rezene gelir. 

Aşağıdaki gıdalar, anne sütüne etkileri konusunda bilimsel araştırma bulunmamakla birlikte çeşitli toplumlarda, emzirme dönemindeki kadınlara önerilen gıdalar arasında yer almaktadır ve yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilmektedir. 

Rezene; Dere otugillerden bir bitkidir ve anne sütünü artırır. Isırgan otu, fesleğen ve biberiye de anne sütünü artıran diğer bitkilerdir.

Siyah Susam: Kalsiyum bakımından zengin olan siyah susamın anne sütünü artırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Kalsiyum dışında bakır gibi bazı mineraller içeren susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Kimyon: Süt üretimini teşvik ettiği düşünülen kimyon doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli olan demir bakımından da zengindir.

Arpa: Arpa ile yapılan pilav veya çorba laktasyonu artırmak için kullanılabilir. Arpanın anne sütünü artırdığı yönünde herhangi bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamasına karşın emzirme dönemindeki anneler tarafından yüzyıllardır geleneksel olarak tüketilmektedir. Özellikle arpa ve rezene kombinasyonunun sütün kalitesini yükselttiğine inanılmaktadır.

Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyen, sakinleştirici etkisi bulunan ve buna ek olarak iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle birlikte veya çay şeklinde tüketilebilir.

Yeşil Sebzeler: Mükemmel birer vitamin ve mineral kaynağı olan fasulye, ıspanak, pancar yaprağı ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler laktasyonu arttırabilir. Bu yeşillikler aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve vücudu güçlendirir.

Kırmızı ve Turuncu Sebzeler: Beta-karoten bakımından zengin havuç, tatlı patates, pancar ve diğer kırmızı, turuncu sebzeler anne sütü kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir.

Sarımsak: Emziren annelerin kokusu nedeniyle bebeğin sevmeyeceğini düşündüğü, ancak aksine bebeğin süt emme süresini arttıran sarımsak aynı zamanda annenin de iştahını açarak süt kalitesi için gerekli vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olur.

Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan yulaf emziren anneler arasında oldukça popüler bir besindir. Kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve pürenin besin değerini arttırmak için fındık, süt, meyve ya da baharat eklenebilir.

Kahverengi pirinç: Anne için bir enerji kaynağı olmakla beraber süt üretimini sağlayan hormonları uyarır.

Kırmızı pancar: Kan temizleyici özelliği ile bu sebze anne sütünün kalitesinin artmasında rol oynar.

Somon balığı: Somon omega-3 bakımından zengindir. Süt üretimini sağlayan hormonların aktifleşmesinde önemli rol oynar.

Tahin: Yoğun miktarda kalsiyum ve yararlı yağlar barındırır. Süt üretimi ve süt kalitesinin artmasında etkilidir. Her gün bir çorba kaşığı kadar tahin tüketmek vücudun süt üretiminde faydalı olacaktır.

Çiğ kuruyemişler: Hamilelikte ve doğum sonrasında kuruyemişlerin tüketilmesinin önemi büyüktür. Ceviz, kuru incir, fındık, badem, kabak çekirdeği, kuru kayısı tüketimi anneye hem enerji verir hem de süt üretimine katkı sağlar.

Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağların emzirmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu yağlar ayrıca annenin enerjisini artırır.

Uyarı: Yukarıda sıralanan anne sütünün artmasında etkili olan besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılması ve doktor kontrolü ile yeteri kadar tüketilmesi gerekmektedir. Anneler ve anne adayları beklenmedik bir etki ile karşılaştıklarında acilen hekimlerine danışmaları gerektiğini unutmamalıdır.

Annelere Süt Yapan ve Sütü Artıran Diğer Tavsiyeler

Göğüs Pompası Kullanmak

Anne sütü bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri, vitaminleri ve mineralleri karşılar. Bebek için oldukça kıymetli olan anne sütünü artırmak ve boşa harcamamak önemlidir. Bu nedenle süt miktarını artırmak ve bebeğin emzirilemeyeceği zamanlarda göğüs pompası aracılığıyla sütün sağılması yardımcı olacaktır. Bununla birlikte sezaryen doğum yapmış annelerin, doğum sonrası süt kanallarını açmak amacıyla pompa kullanması gerekmektedir. İkili göğüs pompası kullanmak ikiz bebek etkisi yaratabilecektir. Böylece süt miktarı artabilir ve bebek için daha çok süt elde etmiş olunur.

Emzirmeye erken başlamak

 

Henüz yeni doğum yapmış annelerin bebeğini doğumdan hemen sonra emzirmesi göğüslerdeki süt bezlerinin daha çabuk aktifleşmesine yardımcı olur. Üstelik anne vücudunun bebekle buluştuğunu iyice anlaması için de doğumun hemen ertesinde annenin bebeği göğse yatırarak emzirmesi süt oluşumu için destekleyici olacaktır. Bu sayede hem bebek ve anne duygusal bağ kurmuş olacak hem de bebek emme refleksini geliştirirken daha fazla sütün gelmesinde etkili olacaktır.

Farklı Emzirme Pozisyonları Denemek

Emzirme pozisyonları hakkında bilinçli olmak anneler için önemlidir. Hem anne adına hem de bebek adına rahatlık ve süt üretimi açısından önemli olan emzirme zamanı, emzirme süresi, emzirme pozisyonu belirleyici rol oynamaktadır. Yeni doğan bebekler için özel emzirme pozisyonlarını uygulamak sütün gelmesinde etkili olabilir. Annenin farklı yöntemler deneyerek hem kendi hem de bebeği için doğru ve etkili pozisyonu bulması uygun olacaktır.

Stresi Azaltmaya Çalışmak

Doğum sonrası stresi olabildiğince azaltmak anneler için süt üretiminde faydalı olacaktır. Yaşam içerisinde stres kontrolünü sağlamak ve stresten uzak durmak anneler için zor olacaktır. Özellikle de doğum sonrasında… Ancak emzirme sürecine olumsuz yansımaması adına kaygı ve stresten uzak durmak anne ve bebek sağlığı için iyi olacaktır. Bu süreçte annenin olabildiğince çevresinin desteğiyle ve kendisinin telkiniyle stresten uzak durarak daha huzurlu bir yaşam sürmesi önerilir. Annenin onu endişelendiren şeylerden uzaklaşması ve onu psikolojik olarak iyi edecek düşünce ve aktivitelere yönlenmesi gerekmektedir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video