27 Nisan 2024
İstanbul
GÜZELLİK

Cildin Altında Bulunan Kör Sivilceler Nasıl İyileşir?

Sivilceler genellikle cilt üzerinde meydana gelen küçük iltihap şeklindeki lezyonlardır. Genel olarak ergenlik döneminde, hormonların değişikliklere uğraması sonucunda ortaya çıkar, fakat her yaşta görülebilir. Sivilceler, genellikle yüz, boyun, sırt, göğüs, ve omuz gibi ya lejyonlarının yoğun olduğu bölgelerde meydana gelir. Sivilcelerin ortaya çıkma nedenleri karışıktır ve birden fazla faktörün etkileşime girmesi sonucunda ortaya çıkar. En yaygın sebepler arasında sebum üretiminin artması, foliküllerin tıkanması, bakteri enfeksiyonları, stres, genetik yatkınlık, yanlış uygulanan cilt bakımı ve hormonal değişikliklerdir.

Sivilceler genel olarak siyah nokta, beyaz nokta ve nodül gibi farklı şekillerde olabilir aynı zamanda ciltte kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi rahatsızlıklarla kendini belli eder. Sivilcelerin tedavisi, genellikle sivilcenin ciddiyetine ve oluşmuş şekline bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sivilceler genel olarak fiziksel görünümü değiştirerek duygusal ve sosyal yönden stres yaratabilir. Tedavi şekilleri arasında topikal veya oral ilaçlar, cilt bakımı, diyet ve lazer tedavisi bulunabilir. Herhangi bir sivilce tedavisi öncesinde bir sivilce uzmanına danışmak oldukça önemlidir, çünkü tedavi şekli kişinin cilt tipine, sağlık durumuna ve sivilce ne şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sivilcelerin çıkma sebebi oldukça karmaşıktır ve birden çok faktörün birleşmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Hormonal değişiklikler sebebiyle ergenlik döneminde, hamilelikte ve hormonal değişiklikler sivilce oluşumunu tetikler. Vücuttaki hormonlar, yağ bezlerinin aşırı miktarda yağ üretimine yol açar ve cilt hücrelerinin dökülmesine etkiler. Vücudun aşırı yağ üretimi sonucunda cildin altında bulunan yağ bezeleri, cilt yağı ve sebum olarak bilinen yağ üretilir. Aşırı derecede yağ üretimi, bazı bölgelerde oluşan gözeneklerin tıkanmasına ve sivilce oluşumuna yol açabilir. Vücuttaki cilt hücrelerinin dökülmesinde ki artış sebebiyle, cilt hücreleri dökülerek cidden atılır.  Bazı durumlarda, cilt hücreleri fazla üretildiği zaman dökülme süreci bozulur ve gözenekler tıkanabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakteriyel enfeksiyonlar sonucundan cilte doğal olarak bulunan bakteriler, tıkanmış gözenekler içinde çoğalarak iltihaplanmalara sebep olur. Genetik faktörlere bağlı olarak genetik yatkınlık, sivilce oluşumunu etkiler. Ailenizde sivilce geçmişi var ise, sizin de sivilce oluşma riski artış gösterebilir. Stresten kaynaklı olarak çıkan sivilceler vücuttaki hormonal dengesizlikleri etkileyerek aynı zamanda sivilce oluşumuna yardımcı olur. Kullanılan kozmetik ürünler, cilt bakım ürünleri, saç bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri gibi bazı ürünler, cildin yapısını bozarak hem gözenekleri tıkar hem de sivilce oluşumuna destek olur. Düzensiz beslenme, bazı çalışmalar,  yüksek miktarda şekerli ve işlenmiş gıdaların ve süt ürünlerinin sivilce oluşumuna destek olacağını öne sürülmüş, fakat bu konudaki kanıtlar henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Çevredeki kirli hava, terleme, nem de cildin ya beter üretimine tetikleyerek sivilce oluşumunu destek olur. Sivilcelerin oluşumunda birçok faktör etkili olur. Her birey için farklı faktörler daha belirgin olabilir. Sivilce oluşumunu tetikleyen faktörler karışıktır ve her birey de farklıdır, bu sebeple sivilce tedavisi için bir dermatologdan yardım alabilirsiniz.

CİLT ALTINDAKİ KÖR SİVİLCELER NASIL OLUŞUR ?

Cilt altında oluşan sivilceler, genel olarak iltihaplı ve ağrılı olabilir. Bu sivilcelerin iyileşme süreci zaman alabilir. Cilt altında uç vermemiş sivilcelere kör sivilce denilmektedir. Cildin alt kısmında oluşan bu sivilceler oldukça ağrılı ve rahatsız edici büyüklüktedir. O yumruk şeklinde bir görüntüye sahip olan bu kör sivilcelerin aynı zamanda kızarık ve şiş bir yapısı bulunmaktadır. Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur. Kör sivilceler cilt altında yumru şeklinde oluşur. Genellikle ergenlik döneminde çıkan kör sivilceler, cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünleri kullanma sonucunda ve regl zamanında ortaya çıkar. Strese bağlı olarak duygu değişimlerinde de kör sivilceler meydana gelir. Bu nedenler dışında hormonal değişiklik sonucunda da ortaya çıkan kör sivilceler rahatsızlık verici bir durumdur.

Kadınlarda güzellik algısını olumsuz yönde etkileyen kör sivilcelerin geçmesi için bazı işlemler uygulanır. Genel olarak sıcak tampon ile sivilceler yok edilir, aynı zamanda pamuk veya sargı bezi ile sıcak suya batırıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde çıkar kör sivilcelerin üzerine sıcak tampon yaparak sivilcelerin iyileşmesine zemin hazırlanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi ve sivilce karşıtı tonik ürünleri gibi salisilik madde içeren ürünler kullanıldığı zaman, sivilceli bölgenin enfeksiyonu ortadan kaldırılır. Kör sivilcelerin büyümesini sağlayan bakteri oluşumları da bu şekilde engellenir. Genel olarak kör sivilcelerin çıkması engellenmesi için aloe vera kullanılır.

Aloe vera, sivilcelerin üzerine belli aralıklar doğrultusunda uygulanmalıdır. Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman cilt altında çıkan kör sivilceler birkaç gün içerisinde iyileşme gösterir. Kullanılan aloe vera genellikle kör sivilceleri kurutur. Ev ortamında yetiştirilen aloe vera çeşitleri cilt altına derinlemesine nüfuz ederek kör sivilcelerin hızlı bir şekilde ciltten uzaklaşmasını sağlar. Cilt altında oluşan kör sivilcelerin oluşmasını engellemek için bazı rutinleri ihmal etmememiz gerekir. Genellikle cilt iyice temizlenmelidir çünkü gözenek altındaki kir ve bakteriler kör sivilcelerin oluşmasına sebep olur. Bu sebeple cildin sürekli temiz kalması cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Stres ve endişe verici duygulardan her zaman uzaklaşmak gerekir çünkü yoğun stres yaşamak kör sivilcelerin oluşmasına zemin hazırlar. Cilt tipinize uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı ise kör sivilcelere neden olur bu sebeple ağır kozmetik ürünlerinden de kaçınmak gerekir.

Sürekli makyaj yapmak ve yapılan makyajı uyumadan önce güzelce temizlemeden uyumak, ciltte çok sık kör sivilcelerin oluşmasını sağlar. Çıkan bu sivilceler genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer ve bunun içinde sabır ve zaman gerekir. Epilepsi hastalığını önleyen bazı ağır ilaçlar kör sivilce oluşmasına sebep olur. Özellikle lityum, B12 ilacı ve kortizon içeriklere sahip olan yüksek dozlu ilaçları dikkatli bir şekilde kullanmak gerekir. Cilt altında çıkan kör sivilcelerin iyileşmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;

TEMİZLİK

Cildi düzenli olarak temizlemek gerekir. Sabah uyandıktan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde iki defa cildinizi temizleyin. Hassas bir şekilde temizleyici kullanarak cildinizi nazik bir şekilde temizleyip ardından ılık su ile durulamak gerekir. Temizleme işlemi ile cildinizin yağ ve kirlerden arınması için yardımcı olabilir ve sivilcelerin enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

SİVİLCE İÇİN ÜRÜNLER KULLANMAK

Cildin altında çıkan sivilceler için cilt tipinize uygun sivilce ürünleri kullanabilirsiniz. Salisilik asit içeren ürünler, sivilceleri kurutmak için ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Cilt tipinize uygun sivilce ürünlerini kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınızla konuşmanız oldukça önemlidir çünkü bazı ürünler cildi tahriş ederek sivilcelerin daha çok artmasına neden olur.

Sivilceli cilt nasıl tedavi edilir? - Güzellik haberleri – Sözcü

CİLDİ NEMLENDİRMEK

Cildi nemlendirmek, cildin iyileşme sürecini destekler. Kullanılan bazı sivilce ilaçları cildi kurutabilir bu nedenle cildi nemlendiren hafif bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Cilt tipine uygun bir şekilde yağsız ve su bazlı bir nemlendirici kullanmak cildinize iyi gelecektir.

BESLENME

Sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmek, cildin iyileşme sürecini hızlandırır ve destekler. Bol miktarda meyve, tam tahıllı gıdalar, sebze ve su tüketimi cildinizi derinlemesine besler ve genel olarak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Cildi güzelleştiren besinler - Sağlık Haberleri

CİLT TEMASINI AZALTMAK

Sivilce üzerine dokunmak veya sivilceleri sıkmak, enfeksiyon riskini arttırır ve ve iyileşme sürecini geciktirir. Sivilce üzerine baskı uygulandığı zaman, sivilceler cildinize zarar verir ve iltihabı diğer bölgelere yayılarak sivilce artışına sebep olur.

Akne ve Sivilceye Eğilimli Ciltler İçin Bakım Önerileri

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X