26 Nisan 2024
İstanbul
LAFLAF

1984 – Kitap İncelemesi

 

1984 – GEORGE ORWELL

 

George Orwell‘in meşhur 1984 adlı eseri, ilk kez 1948 yılında yayımlanmış politik bir roman. Kitabın ilk adı “Avrupa’daki Son Adam”mış, ancak yayımcı müdahalesi ile 1984 olarak değiştirilmiş. Romandaki anlatıların zamanı da olan 1984 tarihi, o yıllara göre gelecek bir zaman. Romanın tamamlandığı yıl olan 1948’in son iki rakamın yeri değiştirilerek bu isim oluşturulmuş.

 

 

1984 yılı, o günlere göre gelecek, bugünlere göre geçmiş zaman… Ancak kitabı okudukça gördüğümüz gibi 1984, ne geçecek ne de gelecek zaman. Romandaki anlatımlar zamansız ve mekansız, kitaba ilgiyi güncel tutan da bu.

 

Kitabın konusu, politik eleştiri

 

Kitap genelinde siyasal dünya düzenini, özelindeyse Okyanusya adında bir ülkeyi ele alıyor. Otoriter ve totoliter bir şekilde yönetilen Okyanusya’nın toplumsal yapısı detaylı olarak anlatılıyor. Bu ülke, İngsos adlı siyasal bir parti tarafından yönetiliyor. Bu partinin lideri, yaşayıp yaşamadığı bile bilinmeyen Büyük Birader. Ülkedeki siyasi yapı, toplumun her alanını kontrol ediyor.

 

 

Toplumsal yapı, parti tarafından sınıflara ayrılmış

 
 
Parti içi çalışanlar 1. sınıfta, parti dışı çalışanlar, 2. sınıfta, bunun dışındakiler ise 3. sınıfta. Bu sınıflamaya göre 2. sınıfta yer alan bir memur olan Winston Smith romanın baş karakteri. Winston Smith, aynı zamanda romanda anlatıcı rolünü de üstlenmiş. Smith; dış parti üyesi, Doğruluk Bakanlığı’nda çalışıyor. Bu bakanlık geçmiş tarihi birikimleri partiye uygun şekilde uyarlamakla görevli. Bir yandan başarılı bir şekilde görevini yerine getiriyor, diğer yandan içinde bulunduğu bu sistemini hazmedemiyor.

 

 

Roman üç bölümden oluşuyor

1. bölümde; günlük toplumsal hayat ve Winston tanıtılıyor.
2. bölümde; Winston’ın Julia adındaki bir kadınla yaşadığı ilişki ve partiye karşı düşünceleri yer alıyor.
3. bölümde ise Winston ve Julia’nın yakalanmaları ve sisteme uygun hale getirilmeleri anlatılıyor.

 

 

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X