28 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Aft Nedir? Aft Nasıl Geçer?

Aft, ağzın herhangi bir yerinde, farklı boyut ve görünümlerde olabilen, ağız içindeki nemli örtüde ya da daha derinlerdeki dokularda lezyonlar oluşturabilen bir oral ülser çeşididir. Genellikle, ağız içindeki yanak ve dudak bölgesinde görülen aft, yuvarlak ya da oval şekilli, beyaz ve kenarları kızarık bir görünüme sahiptir. Neden olduğu acı ve hassasiyet hissi nedeniyle kişilerin günlük yaşam faaliyetlerini sürdürmesine engel olabilir.

 

 

 

Aft (Ağız Yarası) nedir?

Genellikle ağız yarası olarak bilinen aft ağızda acı, yanma ya da kaşıntıya neden olan oral bir ülserdir. Yanak ısırması,  sıcak besinlerden dolayı ağız yanması, sert diş fırçalama, diş teli kullanma, enfeksiyon, vitamin eksikliği ya da herhangi bir hastalığın bulgusu olarak oluşabilir. Aft, genellikle ağızda pamuksu bir görünümle kendini gösterir. Hissedilmeye ya da görünmeye başladıklarında gerekli tedavi yapılmazsa, kısa sürede yayılarak ciddi acı ve ağrılara neden olabilirler.

 

Afta (Ağız Yarasına) ne iyi gelir?

Bazı aftlar herhangi bir tedavi uygulanmadan  1 ya da 2 hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçebilirken, bazıları da tedavi uygulanmadığında ağız içinde yayılarak kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Aft yaşanan durumlarda öncelikle sıcak, yakıcı, asitli ve baharatlı vb. tahriş edici özelliği olan gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır. Her yemek sonrasında, ağız ve diş temizliği yapılarak ağızdaki besin artıkları temizlenmelidir. Gün içinde geniş aralıklarla tuz ya da karbonat karışımlı su ile ağzı çalkalamak aft tedavisi olarak kimi zamanlarda tek başına işe yarar. Bütün bunlara dikkat edilmesine rağmen geçmeyen aftların temel nedeninin araştırılması için bir uzmana görünmek gereklidir.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X