28 Nisan 2024
İstanbul
GEZİ & SEYAHAT LAFLAF

Büyükada Turu

Baharın gelmesiyle beraber kendimizi dinleyecebileceğimiz, ailemiz ve sevdiklerimizle beraber güzel vakit geçirebileceğimiz yerler arayışına giriyoruz.  Özellikle İstanbullulalr için Prens Adalarının en büyüğü ve gözdesi olan Büyükada hayaliyle bile gönülleri fethetmeye yetiyor.  Yazın yakan güneşinde ferahlamak için denizini tercih edebileceğiniz, serin bahar aylarında da tarihi yapısını gezip görebileceğiniz Büyükada bütün cazibesiyle bizleri davet etmektedir.

 

Konaklama seçeneklerinin bol olduğu Büyükada’ya KabataşBostancıKadıköy sahillerindeki iskelelerden veya Yalova ve İzmit gibi çevre illerden kalkan vapurlar, deniz otobüsleri ile kısa sürede seyahat edebilirsiniz.

Keyifli bir deniz yolculuğunun ardından ulaşacağınız adada motorlu taşıtlar yasak olduğundan, ulaşım için faytonları veya bisikletleri kullanabilirsiniz.

Büyükada’da tatilinizi geçirirken canınız tatlı çekerse iskele ile Saat Kulesi arasındaki dükkânlarda satılan dondurmaların tadına bakmanızı öneririz. Ayrıca  acıktığınızda kıyı şeridindeki restoranları tercih edebilirsiniz.

1. Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı

Bulunduğu konum sayesinde ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunan Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı’nı, yerleşim yerinin en önemli simgelerinden biri olduğu için Büyükada’da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Manastır olarak kullanılan bölümü 1751’de tamamlanan kilisenin kesme taştan yapılmış yeni binası 1905’te inşa edilmiş ve 1909 yılında kullanıma açılmış.

Üzerinde dinlenme alanlarının bulunduğu, ağaçlarla çevrili bir yokuştan tırmanarak ulaşacağınız mabedi özellikle 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde pek çok kişi dilekte bulunmak için ziyaret ediyor.

2. Rum Yetimhanesi

Adanın en güzel yerlerinden birisi olan, çam ağaçlarıyla çevrili Hristos Tepesi’nde bulunan Rum Yetimhanesi1898-1899 yılları arasında Mimar Alexandre Vallaury gözetiminde otel olarak inşa edilmiş; ancak II. Abdülhamit’in gerekli izinleri vermemesi nedeniyle satışa çıkarılmış.

Bunun üzerine tarihi bina, Elini Zarifi tarafından satın alınmış ve Rum Patrikhanesi’ne bağışlanmış. 1. Dünya Savaşı sırasında Kuleli askeri Lisesi’nin yerleştiği tarihi binanın en önemli özelliği dünyanın en eski ve en büyük ahşap monoblok yapılarından birisi olması.

3. Adalar Müzesi

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olarak 2010 yılında ziyarete açılan Adalar Müzesi, bölgenin en eski yerleşim alanı olan Aya Nikola’da yer alıyor.

Sürekli sergilerin gösterimde olduğu bu mekân dışında, açık hava organizasyonları Çınar Müze Alanı’nda düzenleniyor. Yerel halkın bağışları sayesinde ada kültürünü ve tarihini oldukça iyi bir şekilde ziyaretçilerine aktaran müzenin koleksiyonunda 20 bine yakın belge ve 6 bin fotoğraf ile çok sayıda obje bulunuyor.

4. Meryem Ana Kilisesi

Adadaki Müslüman halkın “Arabacılar”, Ortodokslar’ın ise “Panayia” adını verdiği Meryem Ana Kilisesi, Balıkçıl Caddesi ile Arabacılar Meydanı arasında bulunuyor. Adanın en eski mezarlık alanının içerisindeki dini yapı, Meryem Ana’nın ölümüne adanmıştır.

Bahçesine girdiğinizde eskiden bu bölgede bulunan tapınaklara ait kalıntıları görebileceğiniz tarihi kilisenin iç kısmı ve çan kulesi mimari açıdan görenlerde hayranlık uyandıracak bir güzelliğe sahip.

5. Müslüman Mezarlığı

Tepeköy’deki Müslüman Mezarlığı’nı, sizleri bölgenin geçmişine götürecek etkileyici atmosferi nedeniyle Büyükada’da gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.

Ada tarihinde önemli yerleri olan pek çok Müslüman şahsiyetin mezarları burada yer alıyor. Ahmed Refik Altınay, Aliye Berger, Şakir Paşa, İbrahim Necmi Dilmen, Tahsin Nahid, Abdullah Paşa, Ahmed Fehim, Mahmut Emin Koral ve Doğan Avcıoğlu bu şahsiyetlerden bazıları.

6. Hamidiye Camii

Abdülhamit’in emriyle inşa edilen Hamidiye Camii1895 yılında ibadete açılmıştır. Mimari açıdan oldukça estetik bir görünüme sahip olan dini yapının inşaasında kesme küfeki taşlar tercih edilmiş.

Dış mimarisi Osmanlı döneminde inşa edilmiş pek çok türdeşinden farklı olan caminin iç kısmının görselliği kalem işi ve çinilerle artırılmış. Minaresi tek şerefeli olan tarihi yapının son cemaat yerinin tavanında ise yanlarında hilal motiflerinin olduğu sekiz köşeli yıldıza yer verilmiş.

7. Adakule

Adanın deniz seviyesinden en yüksek noktasını oluşturan Hızır İlyas Tepesi üzerinde bulunan Adakule, etkileyici manzarası nedeniyle deneyimli gezginlerin uğrak noktası.

Yangın kulesi olarak inşa edilmiş 202 metre yüksekliğindeki yapı, 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, toplantı ve düğün organizasyonlarında kullanılabilecek hale getirilmiştir.

Önce faytonla Lunapark Gazinosu’na çıkıp, ardından 700 metre kadar yürüyerek ulaşabileceğiniz kulenin sakin ortamı fotoğraf çekmek için ideal.

8. Reşat Nuri Güntekin Evi

Ada Müzesi’ne komşu olan Reşat Nuri Güntekin Evi, kültürel öneminin yanı sıra ada mimarisinin önemli örneklerinden sayıldığı için yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir.

3 katlı evdeki odalar, ünlü roman yazarının ölümünün ardından, yapı müzeye dönüştürülmediği halde, aslına uygun olarak korunmuştur. Yazarın kullandığı pek çok eşyayı görebileceğiniz tarihi yapıdan ayrılmadan önce hoş bir görünüm oluşturan pembe pervazlı dış cephesinde fotoğraf çektirebilirsiniz.

9. Rum Ortodoks Mezarlığı

İçerisinde Ermeniler’e ait bir bölümün de bulunduğu Rum Ortodoks Mezarlığı, Aya Nikola Manastırı’nın bulunduğu yolun üst kesiminde yer alaktadır.

Rum asıllı ünlü Türk futbolcular Lefter Küçükandonyadis ve Kostas Kasapoğlu’nun yanı sıra İmparatoriçe İrene ile Patrik Hrisantos’un gömülü olduğu mezarlık, bölgede yaşamış Rumlar’ın kültürleri hakkında bilgi edinebileceğiniz yerlerden bir tanesi.

Mezarlığı ziyaretiniz sırasında 1878’de ahşap malzeme kullanılarak yapılmış Profitis İlias Kilisesi’ne de vakit ayırabilirsiniz.

10. Ada Sokakları

 

Birbirinden değerli yapıları görmek için oluşturduğunuz Büyükada’da gezilecek yerler listenize, muhteşem güzellikteki atmosferleriyle sizlerde hayranlık uyandıracağına inandığımız Ada Sokakları’nı da dâhil etmenizi öneririz.

Adanın, pek çoğu gösterişli bahçelere sahip tarihi evlerinin arasından uzanan bu sokakları fayton veya bisiklete binerek, yürüyerek rahatlıkla dolaşabilirsiniz.

Özellikle hem doğanın tüm güzelliğini sergilediği hem de ilginin daha az olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında bu sokaklarda zaman geçirirseniz, fotoğraf çekebileceğiniz eşsiz kareler yakalayabilirsiniz.

11. Tarihi Köşkler

Bir kısmı otele dönüştürülerek, ziyaretçilerine eşsiz bir konaklama tecrübesi yaşatan Tarihi Köşkler, Büyükada’yı gezginlerin gözünde cazip kılan bir başka değerdir.

Çoğu 19. yüzyılın son çeyreği ile 1900’lü yılların başında inşa edilmiş olan köşkler, sahip oldukları zarif mimari özellikleri sayesinde görülmeye değer hale geliyor.

Grek tarzındaki Sabuncakis Köşkü, Toskana estetiği taşıyan ve günümüzde Kültür Evi olarak kullanılan Fabiato Köşkü, Hükümet Konağı’na ev sahipliği yapan Hacopoulos Köşkü ile değişik üslupların sentezlendiği Con Paşa Köşkü adanın sahip olduğu zenginliklerden sadece bir kaçı.

12. Dilburnu Piknik Alanı

Tabiat parkı statüsündeki Dilburnu Piknik Alanı, konuklarına adanın doğal güzellikleri içerisinde rahatlama ve keyifli vakit geçirme fırsatı veriyor.

Kuzeyinde Değirmen Koyu’nun, güneyinde ise Yörük Ali Koyu’nun yer aldığı piknik alanı, tamamen çam ormanlarıyla kaplanmış; 500 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde araziye sahiptir.

Çocuklara ayrılmış oyun alanları sayesinde ailelerin de tercih edebileceği bir yer haline getirilmiş olan tesiste dilerseniz işletmecinin sunduğu hazır mangal setlerini satın alabilir veya sadece giriş ücretini ödeyip, piknik masalarında kendi hazırlamış olduğunuz sağlıklı öğünleri tüketebilirsiniz.

13. Aya Dimitri Kilisesi

Eklektik tarzdaki Aya Dimitri Kilisesi, 1856 yılında Fistikas tarafından inşa edilmiştir. Bazilikal planlı olarak tasarlanan ve bir avlu içerisinde yer alan mabed, adını adanın koruyucusu sayılan Aziz Dimitrios’tan almış.

1924 yılından bu zamana Adalar Metropolitliği olarak kullanılan tarihi yapı, 1999’da meydana gelen Gölcük Depremi’nde büyük hasar görmüştür. 2010 yılında restore edilerek yeniden kullanıma açılan kilise, birbirlerine kemerle bağlanmış sütunların bulunduğu 3 neften oluşuyor. Yapıda en çok ilgiyi özel ibadet odalarında yer alan ve bir tanesi 17. yüzyıldan beri ayakta olan ikonalar çekiyor.

14. Prenses Plajı

Yürümek isterseniz Âşıklar Yolu üzerinden ulaşabileceğiniz Prenses Plajı, Büyükada’nın nadide koyları arasında en çok rağbet görenidir. Güneşin ve denizin tadını doyasıya yaşayabileceğiniz plajın bulunduğu koya ayrıca işletmenin sunmuş olduğu ve iskeleden kalkan tekne servis hizmetinden yararlanarak da ulaşabilirsiniz.

Hafta içi ve hafta sonu giriş için farklı fiyat tarifesinin uygulandığı plajda yeme içmenin yanı sıra konaklama olanakları da bulunmaktadır.

15. Nakibey Plajı

Büyükada’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz diğer bir denize girilebilecek alan ise 1984 yılından beri özenli hizmet politikası ile bir aile tarafından işletilen Nakibey Plajıdır.

Ailelerin rahat edebilmesi için her tür güvenlik önleminin düşünülmüş olduğu plajın denizi sığ ve derinliği ortalama bir insanın boyuna ulaşana kadar kumludur. 6 adet bungalovun bulunduğu tesisin restoran ve büfesinin menüleri her damak tadına hitap edecek şekilde tasarlanmıştır.

Umarız sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Keyifli turlar dileriz..

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X