26 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

CoronaVac sinovac korona virüs aşısı hakkında

CoronaVac Sinovac korona virüs aşısı hakkında bilinenler.

Türkiye; Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısı  CoronaVac ‘dan , 50 milyon doz almak için   sözleşme imzaladığını açıkladı. Cumhurbaşkanı 30 Kasım 2020’deki konuşmasında bu aşıların Aralık 2020’de sağlık çalışanlarına yapılmaya başlanacağı söylendi. Peki CoronaVac Sinovac korona virüs aşısı hakkında neler biliniyor?

İnaktif virüs tekniğine göre hazırlanıyor.

Aşılarla ,enfekte etme özelliğini yitirmiş olan virüs vücuda verilerek, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor. CoronaVac’ın üretimi için tavuk yumurtası gerekiyor.

Eylül 2020 de  Sinovac CEO’su Yin Weidong yaptığı açıklamada; Mart 2020 ‘ye kadar birkaç yüz milyon doz aşı üretmiş olmayıplanladıkları bilgisini vermişti.

CoronaVac’ın üçüncü faz testleri devam ediyor. Aşıyı bulup almak mümkün mü?

 CoronaVac sinovac korona virüs aşısı hakkında

Evet almak ve aşıyı uygulamak mümkün. Aşı henüz üçüncü faz deneylerini tamamlamamış ve onaylanmamış olsa da Çin’de para karşılığı yapılıyor.

Haber ajanslarında yer alan bilgiye göre 300 dolar veren herkes aşıyı yaptırabiliyor.  Bu ücretin geçerli olduğu ; Çin’in başkenti Pekin’deki özel Taihe Hastanesi’nde her gün yüzlerce kişinin aşı olabilmek için sıraya girdiği bilgisi de haber kaynaklarında yer alıyor.

Aşıyı yaptırmayı tercih edenlerin sebepleri arasında henüz onaylanmamış aşının yan etkilerinden çekinseler bile ; koronavirüse yakalanmaktan daha fazla korkulduğu yer alıyor.

Aşının üretildiği Yivu kentinde  Coronavac aşısının 1  dozunu 60 dolar ücret karşılığında yaptırmak mümkün.

Sağlık uzmanları testleri tamamlanmamış aşıların  yapılmasına karşı çıkıyor.

Sydney Üniversitesi’nden küresel sağlık güvenliği uzmanı Doç. Adam Kamradt-Scott “Bu çılgınlık. Geçmişte henüz onaylanmamış aşıların klinik deneylerde zararlı ve uzun vadeli yan etkileri olduğu örnekler gördük” açıklamasını yaptı.

Aşı yapımı çalışmaları için yapılan deneyler hangi aşamada?

Sinovac şirketi üçüncü faz aşı çalışmalarını ; Türkiye, Brezilya ve Endonezya’nın da bulunduğu bir çok ülkede sürdürüyor.Ekim 2020 tarihinde öncelikle sağlık çalışanları üzerinde yapılmaya başlanan deneyler Türkiye’de 25 merkezde 13 bin kişi üzerinde yapıldı.Kasım 2020 itibariyle sağlık çalışanları haricindeki denekler kullanılmaya başlandı.

Şirketin 18 Kasım 2020 de yaptığı açıklamaya göre 700 kişiden gelen ilk sonuçlar aşının  olumlu yönde işlediği ve bağışıklık oluşturduğunu gösteriyor.

Eylül 2020 de  yayınlanan bir makalede, aşının ilk iki faz testlerinde deneklerin yüzde 90’ından fazlasında antikor oluştuğu yer alıyordu.

Brezilya’daki aşı deneyleri, aşı yapılan bir kişinin ölmesi üzerine Kasım 2020 başında durdurulmuştu. Araştırmalar sonucunda gerçekleşen ölümün  aşıyla bir bağlantısının olmadığının anlaşılmış ve deneylere devam edilmişti.

Aşının uzun vadeli koruyuculuğunun  olup olmadığı  üçüncü faz çalışmalar tamamlandığında bile tam olarak bilinemeyeceği bilgisi verildi.

Aşıyı saklama koşulları ve nakletme işlemi nasıl yapılıyor.

Gang Zeng, CoronaVac’ın  buzdolabı sıcaklığında +2 ○ C ile +8 ○ C arasında  üç yıla kadar saklanabilme ihtimalinin bulunduğu bilgisini verdi.
Üretim yerinden uygulama noktasına kadar soğuk zincir ile taşınan aşılar bozulmadan kullanıcıya ulaştırılabilecek.

Kaynak bbcnews,euronews

Diğer Sağlıklı yaşam ile ilgili haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer Yaşam ilgili haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X