19 Mart 2024
İstanbul
ANNE & BABA

HAMİLELİKTE CİLT PROBLEMLERİ VE BAKIM ÖNERİLERİ

Sevgili anne adayları, hamilelikte cilt bakımı oldukça önemlidir. Evinizde doğal yağlarla ve kimyasal madde içermeyen kremlerle bu bakımı kolayca yapabilirsiniz. Hamilelik döneminde oluşan lekelenme ve sivilcelerin birçoğu hamilelik sonrasında hormonların düzene girmesiyle kendiliğinden kaybolur bu sebeple kaygılanmadan bakımlarınızı yaparak bu problemlerden kolayca kurtulabilirsiniz

Hamilelik dönemiyle birlikte tüm kadınların vücutlarında fiziksel ve hormonal değişimler yaşanır. Bu süreçte vücudunuzda pek çok değişim hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sadece kilo alımı ve vücut imajının değişimi ile sınırlı olmayan bu süreçte çeşitli hormonal faktörlerden dolayı ciltte, saçlarda, tırnaklarda, diş ve diş etlerinde de birçok değişim meydana gelir.

En dikkat çeken değişiklikler elbette karnınızın büyümesinden sonra cildinizde meydana gelenlerdir. Ciltte kuruma ya da yağlanma, meme ve karın bölgesinde çatlaklar, yüzde gebelik maskesi adı verilen lekeler, cilt renginde koyulaşma ve akne artışı bunların başında gelir. Yaşanan bu değişimler genellikle endişe edilecek bir durumdan kaynaklanmayan ve neredeyse her kadının yaşadığı normal durumlardır. Gebelikte cildinize doğru ve düzenli bakım yaptığınızda ise gebelik sonrasında bu problemlerden kurtulmanız da daha kolay olur.

Hangi Dönemlerinde Hangi Cilt Problemleri Olur?

Hamilelik döneminde yaşanan değişimler cildin yapısı, genetik faktörler, hormonal değişimi cildin tolere edebilmesi gibi etkenlere bağlı olarak her kadında farklılık gösterebilir. Bazı kadınlarda akneler artarken bazılarında da cilt renginde eşitsizlikler meydana gelebilir. Eğer hamilelik boyunca cildinize gerekli özen ve bakımı gösterirseniz hem bu problemler daha az görülür hem de hamilelik sonrası dönemde eskiye dönüş ya da iyileşme daha hızlı olur.

  • Hamileliğin yaklaşık 3’er aylık dönemlerine trimester dönem denir. Birinci trimester dönemde östrojen artışı henüz çok düşük seviyededir ve gebelik hormonu yavaş yavaş yükselmeye başlar. Bu sebeple cildinizde henüz gözle görülür değişimler yaşanmayabilir. Hamilelik hormonu, östrojen ve progesteron hormonlarının artışını tetikler ve bunlar cilt durumunda değişiklikler yaşanmasına sebep olur.
  • İkinci trimester dönemde östrojen hormonu neredeyse normalin 30-50 katına kadar çıkar ve melanosit stimülan hormonun yükselmesine sebep olur. Bu hormon ise ciltte oluşan leke problemlerinden sorumludur ve bu yükseliş pigment hücrelerinin de artmasına yol açar. Ayrıca progesteron hormonu yükseldiği için hücreler arası dolaşım bozulur ve ciltte kuruluk yaşanmaya başlar. Ciltte yaşanan değişimlerin en yoğun olduğu 2. üç aylık bu dönemde yağ ve nem dengesi bozulduğu için sebum seviyesindeki dengesizlikler sonucu akne oluşumu da görülebilir. Cilt tipinize göre sivilce ya da kuruluk gibi problemleri en yoğun bu dönemde hissetmeye başlarsınız. Ayrıca kilo almaya başladığınız için özellikle karın bölgesinde çatlaklar da oluşmaya başlar.
  • Bu problemlerin yanı sıra 3.trimester dönemde prolaktin, oksitosin ve relaksin hormonlarının artışı ile kan damarlarının oluşumu ve dolaşımın hızlanması sonucu cildinizde bir canlanma, yanaklarda pembeleşmenin yanı sıra örümcek ağı denilen damar problemlerine de sebep olabilir.

 Bakım Önerileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik dönemi pek çok açıdan kadınların hassas olduğu bir dönemdir. Hormonların hamilelik öncesi döneme göre farklı çalışması fiziksel ve psikolojik pek çok değişimi beraberinde getirir. Cildiniz de bu değişimden fazlasıyla etkilenir. Bunun için kullanacağınız ürünleri seçerken hem kendiniz hem de bebeğinizin fiziksel veya zihinsel gelişimini engellememek için hassas ve özenli davranmanız gerekir.

Peki, hamilelikte bakım önerileri ve bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gelin birlikte inceleyelim:

  1. Öncelikle cilt tipinizi doğru belirlemeli ve cildinizdeki problemlere yönelik bir bakım rutini oluşturmalısınız. Eğer cildiniz yağlıysa ve akneye meyilli ise; yağ içermeyen su bazlı nemlendiricileri kullanmanız gerekir. Cildiniz pul pul kuruyup dökülüyorsa da buna yönelik yağ ve kremleri tercih etmelisiniz.
  2. Hamilelik hormonlarına büyümeye çalışan bebeğin ihtiyaçları da eklenince annenin vücudunda birtakım vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Bu durum tırnakları da etkiler. Çizilen ve kırılan tırnaklar görülen tırnak sorunlarından bazılarıdır. Bu problemlerin yaşanmaması için doğal yağ ve ürünler tırnak bakımını mutlaka yapmalısınız.  Ayrıca ayak tırnaklarında da batma sorunu olabilir. Kilo artışı ve ödem bunun başlıca sebepleri arasında gösterilir. Böyle bir probleme karşı düzenli bakım yapmayı aksatılmamalı ve rahat ayakkabılar tercih etmelisiniz.
  3. Su tüketimi hamilelikte önemli konulardan biridir. Aynı zamanda cildinizde suya bu dönemde daha çok ihtiyaç duyar. Bu sebeple vücudunuzun nem dengesini koruyabilmek için gün içinde sık sık sıvı tüketmelisiniz.
  4. Eğer hamilelikle birlikte yüzünüzde sivilceler çıkmaya başladıysa bu konuyu bir dermatologla görüşüp size uygun olan ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz. Sivilceleri sıkmadan ve derinleşmesine neden olmadan geçmesine izin vermelisiniz. Cildinizi su bazlı ürünlerle her gün mutlaka temizlemeli ve nemlendirmelisiniz.
  5. Seçeceğiniz kozmetik ürünlerin içeriği oldukça önemlidir. Hayvanlar üzerinde test edilmeyen, paraben, silikon ve alkol içermeyen ürünleri kullanmalısınız.
  6. Leke oluşumu gebelikte sıkça rastlanan cilt sorunlarından biridir. Bu süreçte hyalüronik asit ve C vitamini gibi içeriklere sahip cilt yenileyici ve besleyici krem ve serumları kullanmalısınız. Ayrıca leke oluşumda güneşin etkisi büyüktür. Bu sebeple güneş kremi sürmeden güneşe çıkmamalısınız. Kimyasal filtre içermeyen, mineral filtreli ve minimum 50 SPF’ye sahip, gözenekleri tıkamayan ve nemlendirici özelliği olan ürünleri güneş koruyucuları tercih etmelisiniz.
  7. Yine kilo artışı, hormonal değişimler ve sütün gelmesiyle göğüslerde büyüme ve çatlaklar, meme ucunda renk değişimleri ve hassasiyet başlar. Göğüz uçlarının yara olmaması ve çatlakların genişlememesi için doğal içerikli bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Emzirmeye başladığınızda meme uçlarında yaraların oluşmaması için doğal içerikli ürünleri kullanmaya devam etmeli ve özel dizayn edilmiş kapakları kullanmaya başlamalısınız.
  8. Hamilelikle beraber saçlarınızda bir hacim ve dolgunluk fark edebilirsiniz. Bu hormonal değişimlerin belki de kadınlar için en olumlu etkisidir. Ancak yine bu dönemlerde kimyasal ürün ve işlemlerden uzak kalmaya dikkat etmelisiniz. Eğer kuruma varsa hindistan cevizi, badem yağı ve shea yağı gibi doğal yağlar kullanabilirsiniz.
  9. Vücut ve genital bölge hijyeni oldukça önemli olduğu için her gün duş alabilirsiniz. Banyonuzda ıslak zeminde kayma riskine karşı mutlaka önlem almalısınız. Bu noktayı unutmadan sıcak suyla duş almak yerine ılık suyla duş almalı ve oksijen açlığı çekmemek için duşun kapısını aralık bırakmalısınız. Duş sonrasında da özellikle karnınızı mutlaka nemlendirmelisiniz.
  10. Uyku hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Hem cilt güzelliğiniz hem de vücut sağlığınız için gece uykularının yanı sıra gündüzleri de uyuyabilirsiniz. Hem bebeğiniz olduğunda bugünleri özleyeceğinizi düşünürsek bol bol uyumak size iyi gelecektir. Daha rahat uyumak için hamile yastıklarını da kullanabilirsiniz.
  11. Makyaj yapıyorsanız gün sonunda mutlaka makyajınızı temizlemelisiniz. Ancak peeling gibi uygulamalardan uzak durmalısınız. Ayrıca temizleme, nemlendirme gibi işlemleri kapsayan ve doğal ürünlerin kullanıldığı cilt bakımı uygulamalarını da yaptırabilirsiniz.
  12. Tüyler hormonal değişimlerden en çok etkilelenler arasında belki de ilk sıralarda yer alır. İstenmeyen tüylerden kurtulmak bu dönemde daha da zor bir hal alabilir. Tüy dökücü kremler sağlam bir kanıt olmasa bile farklı kimyasallar içerdiği için tavsiye edilmez. Jilet kullanabilir ya da ağda alışkanlığınız varsa ağda yaptırmaya devam edebilirsiniz.

 

About The Author

    • 2 yıl ago (Edit)

    Yüzdeki pigment değişiklikleri. Gebelikte hormonların etkisi ile melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle cilt renginde koyulaşmalar meydana geliyor.

    • 2 yıl ago (Edit)

    Hamilelikte cilt bakımında selülitle başa çıkma söz konusu olduğunda, selüloittin yerleşmesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapmak önemlidir. Bunu yapmak için, sıvı tutma sorunlarından kaçınmanız, kendinize nemlendirici ile masaj yapmanız ve mümkün olduğunca bacaklarınızı hareket ettirmeye çalışmanız önerilir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X