28 Nisan 2024
İstanbul
SANAT

Öldürülen Gazeteciler Günü’nde Katledilen Gazetecilerimizi Yazdık!

Gazetecilik mesleği kolay olmayan ve hayatınızda birçok şeyi feda etmenize neden olabilecek bir meslek bana göre. Günümüz teknolojileri bu işi yapmakta şartları daha mümkün kılsa da yine de göze almanız gereken birçok şey olabilir! İşte bu yazımızda, gazetecilerin hayatlarının zorla nasıl ellerinden alınmış olduğunu göreceğiz.

Pek çok eleştiri barındıran Şahsiyet dizisinde bu konuya da değinilmiş. Hala izlemediyseniz, diziyi izlemenizi kesinlikle öneriyorum. Dizide gazeteci olan Ateş karakterinin gazetecilik mesleğini onuruyla yerine getiremediği için duvarındaki Uğur Mumcu’nun, Sabahattin Ali’nin ve Hrant Dink’in resimlerine bakamayan Ateş karakteri, Kambura’da yaşananların devlet bağlantılarını bulduğunda arabası patlatılarak öldürülüyor. İzleyicinin içinde “Acaba ne bulmuştu?” sorusu bilerek bırakılıyor, tüm faili meçhul gazeteciler gibi, Ateş Arbay’ın da ne söyleyeceğini asla bilemiyoruz.

-Öldürülen Gazetecilerimiz-

Sabahattin Ali

Sabahattin Ali 25 Şubat 1907‘de Edirne’de dünyaya geldi. Sabahattin Ali, öğretmen okulunu bitirdikten sonra Yozgat‘ta öğretmenlik görevine başladı. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almaya’ya gönderildi. Almanya’da eğitim gördükten sonra Türkiye’de Almanca öğretmenliği yapmaya başladı. İçimizdeki Şeytan isimli romanı nedeniyle Nihal Atsız ve milliyetçi çevre ile aralarında geçen tartışmalar nedeniyle öğretmenliği bıraktı ve çeşitli işlerde çalışmaya başladı. Aynı zamanda çeşitli mizah dergilerinde ve gazetelerde çalışıyordu. Bu işlerde başarı sağlayamayınca yurt dışına gitmek istedi fakat yurtdışına çıkması için izin verilmeyince illegal yollara başvurdu. 1948’de Bulgaristan’a kaçmak için yola koyuldu. Bulgaristan’a geldiğinde ise Ali Ertekin tarafından öldürüldü. Sabahattin Ali yazdığı romanları ile Türk Edebiyatı’nda unutulmayacak isimler arasında yer almaya devam etmektedir.

Musa Anter

Musa Anter 1920‘de Mardin’de dünyaya geldi. Genç yaşında siyasete adım atan Musa Anter, ilk olarak Dersim İsyanı‘nda göz altına alında. Ardından pek çok kez gözaltına alındı ve idama mahkum edildi. Daha sonra af çıkmasıyla hapishaneden çıktı. Yine pek çok kez hapis hayatı yaşayan Musa Anter, 20 Eylül 1992‘de öldürüldü.

Abdi İpekçi

9 Ağustos 1929‘da İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi‘nde hukuk eğitimi aldıktan sonra gazeteciliğe adım attı. Milliyet Gazetesi’nde genel yayın müdürlüğü yaptı. Gazetecilik mesleğine her anlamda yenilikler getiren Abdi İpekçi, 1979’da Mehmet Ali Ağca tarafında aracında öldürüldü.

Ümit Kaftancıoğlu

Asıl adın Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, 1935‘te Ardahan‘da dünyaya geldi. Eğitimlerini tamamladıktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Uzun süre öğretmenlik yaptıktan sonra grevinden uzaklaştırıldı. Ardından TRT‘de çalışmaya başladı. Hazırladığı televizyon programları ile pek çok ödülün sahibi oldu. 11 Nisan 1980’de işe gitmek için evden çıktığı sırada Ahmet Mustafa Kıvılcım isimli kişi tarafından öldürüldü. Ahmet Mustafa Kıvılcım yakalandıktan sonra ise ifadesinde Ümit Kaftancıoğlu’nu solcu olduğu için öldürdüğünü belirtti.

Ahmet Taner Kışlalı

10 Temmuz 1939‘a Tokat‘da dünyaya gelen Ahmet Taner Kışlalı, lise eğitimini tamaladıktan sonra Ankara Üniversitesi’ne siyaset üzerine eğitim aldı. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe mezun olduktan sonra da devam etti. Ardından Cumhuriyet Halk Partisi‘nden milletvekili seçildi. O önem kültür bakanlığı yaptı. 1980 Askeri Darbesi’nden sonra Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde siyaset bilimi üzerine eğitim verdi. 21 Ekim 1999‘da uğradığı bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Ahmet Taner Kışlalı’nın da failleri bulunamadı.

Uğur Mumcu

22 Ağustos 1942‘de Kırşehir‘de dünyaya geldi. Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi’nde hukuk üzerine eğitim aldı. Ardından gazeteciliğe başladı. Yaptığı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Uğur Mumcu, özellikle Abdi İpekçi cinayeti ile ilgili hazırladığı dosyası ile büyük beğeni kazandı. Başarı gazeteci, 1993’te aracına yerleştirilen patlacı nedeniyle hayatını kaybetti. Cinayetin failleri ise henüz bulunamamıştır.

Hrant Dink

1954‘te Malatya‘da dünyaya gelen Hrant Dink, anne ve babasının boşanmasının ardından kız kardeşi ile birlikte yetimhanede yaşamaya başladı. Eşi Rakel ile birlikte Tuzla Ermeni Çocuk Kampı‘nın yöneticiliğini yapmaya başladı. Ardından çeşiti dergi ve gazetelerde yazılar yazmaya başladı. Verdiği ifadeler ve yazıları ile Türk milliyetçilerinin dikkatini üzerine çekti. Şişli’de bulunan Agos Gazetesi’nden çıktıktan sonra 19 yaşındaki Ogün Samast tarafından öldürüldü.

Daha bu yazıda değinmediğimiz birçok gazeteci katledildi. Öldürülen Gazeteciler Günü‘nde bütün öldürülen, suikaste kurban giden gazetecilerimizi saygıyla anıyoruz…

Kaynak: https://www.neoldu.com/suikast-sonucu-oldurulen-8-gazeteci-10539h.htm

 

 

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X