27 Nisan 2024
İstanbul
Teknoloji

Server nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Server (Sunucu), bilgisayar ağlarında, istemcilerin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve paylaşımına açık kaynakları veya bazı servisleri (FTP, E-Posta, Web Sitesi) çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen genel bir addır. Sunucular, genellikle yüksek performanslı ve güvenilir bilgisayarlardır. Veri merkezlerinde korunaklı bir alan içerisinde tutulurlar. Kesintisiz internet  ve elektrik bağlantısına sahiptirler. Sunucuların ekranı veya klavyesi yoktur.

Sunucuların kullanım alanları oldukça geniştir. Web siteleri, e-posta, dosya paylaşımı, oyunlar, veri tabanları, video konferanslar, sanallaştırma gibi birçok alanda sunucular kullanılır.

Sunucu Çeşitleri

Sunucular, kullanım amaçlarına göre farklı türlere ayrılır. En yaygın sunucular şunlardır:

  • Web sunucusu: İnternet üzerinde web sitelerinin depolanmasında ve istekte bulunan kullanıcılara bu sayfaların yönlendirilmesinden sorumlu sunucudur.
  • E-posta sunucusu: Kullanıcı E-posta hesaplarının ve e-posta iletilerinin depolandığı sunuculardır.
  • Dosya sunucusu: Bir network üzerinde kullanıcıların ortak kullandıkları dosyaların paylaşıldığı ve depolandığı sunucu çeşididir.
  • Veri tabanı (Database) sunucusu: Veri tabanı hizmetleri vermek için oluşturulan, bu veri tabanlarının  barındırıldığı ve yönetildiği sunuculardır. İstemciler(kullanıcılar) veri tabanı sunucuları üzerinde verilen yetkiye bağlı olarak çeşitli SQL ifadelerini kullanabilirler. Örneğin, SQL Server, MySQL veya Oracle en çok bilinen veri tabanı sunucularıdır.
  • Vekil (Proxy) Sunucu : İnternet erişimi sırasında kullanılan bir ara sunucudur. İnternete erişecek bilgisayar proxy server üzerinden çıkış yapar. Böylece çok fazla ziyaret edilen bir sayfa proxy server ön belleğine alınarak istekte bulunan bilgisayara ön belleğinden web sayfasını göndererek erişim hızını artırır.
  • DNS Sunucusu: Domain Name System yani alan adı sisteminde bulunan kayıtları ve domain yönlendirmelerini saklamak için kullanılan sunucu çeşididir..
  • Oyun sunucusu: Oyunların oynanmasını sağlayan sunuculardır.
  • Veri merkezi sunucusu: Büyük ölçekli işletmelerde kullanılan ve birden fazla hizmeti barındıran sunuculardır.

 

Sunucuların Çalışma Prensibi

Sunucular, istemcilerden gelen isteklere yanıt olarak hizmetler sunar. Örneğin, bir web sunucusu, istemcilerden gelen web sayfası isteklerine yanıt olarak web sayfalarını gönderir. Bir e-posta sunucusu, istemcilerden gelen e-posta iletilerine yanıt olarak e-posta iletilerini teslim eder.

Sunucular, istemcilerden gelen isteklere yanıt olarak çeşitli işlemler gerçekleştirebilir. Örneğin, bir veri tabanı sunucusu, istemcilerden gelen sorguları yanıt olarak veri tabanında yer alan verileri getirir. Bir oyun sunucusu, istemcilerden gelen komutlara yanıt olarak oyunun oynanmasını sağlar.

Sunucunun Sağlamış Olduğu Faydalar

Sunucuların sağlamış olduğu faydalar şunlardır:

  • Her alanda daha hızlı ve güvenli kullanım imkanı sunmak,
  • Farklı alanlarda kullanımı sayesinde aynı merkez üzerinden farklı cihazlar ile işlem yapılmasına imkan sağlamak
  • Kurumsal firmalarda çok sayıda olan cihazlar için yeterli depolama alanını sunmak,
  • Güvenli erişim sayesinde alanda bulunan her cihaz aynı şekilde veri aktarımını güvenli olarak yapabilmesine olanak sağlamak
  • Yüksek performansı ile kullanıcıların istediği etkiyi almalarını sağlamak,
  • Uygun maliyeti ile de her alanda daha az bütçe ile kullanım olanağı sunmak,
  • Kontrol edilebilir olması da kullanıcıların işlemlerinin kontrol altında olmasına yardımcı olmak,
  • Paralel olarak birden fazla işletim sisteminin aynı sunucuyu kullanmasına imkan sağlamak,

Kurulum işlemleri uzman kişiler tarafından yapılır ve sorun yaşanmadan kullanılmaya başlanıır. Sunucu seçimlerinde firmalar yapacakları işlemler için uygun olan seçimler yapmaları gerekir. Bu konuda da kurulum işlemi öncesinde detaylı bir araştırma yapılarak daha fazla bilgi alınarak en doğru seçimler ile seçimler yapılabilir.

Sunucuların Önemi

Sunucular, küreselleşen dünyada yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Pek çok alanda sunucular hizmet sağlamaktadır. Kullanılacak olan sunucu seçilirken, sunulan hizmetin niteliği önem arz etmektedir. Firmalar bu doğrultuda sunucu seçerek hizmet kalitesini artırabilirler. Gelişen teknolojilerle birlikte hayatımızın önemli bir parçası haline gelen internet kullanımının yaygınlaşması sonucu ile sunucuların daha verimli hale getirilmesi ve ihtiyaç duyulan alanlarda yeni sunucuların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Ayrıca, bulut sistemlerinin de yaygınlaşması ile birlikte sunucuları duyulan ihtiyacı daha da artıracaktır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X