27 Nisan 2024
İstanbul
DEKORASYON Eğitim ve Meslek Tercihleri EĞLENCE El Sanatları ETKİNLİK LAFLAF PSİKOLOJİ SANAT

Suluboya Sanatı İçin Kullanılan 6 Teknik ve İpuçları

1.Kağıt Dokusu

Sulu boya çalışmalarında kağıt dokusu da ciddi farklılık yaratır. Kalın bir sulu boya kağıdı, dokuyu arzu ettiğiniz katmanları atabilme olanağı sunar. Eğer dokusu olan mevzuları resmetmekten hoşlanıyorsanız,  yani nesneleri dokuları ile gerçekçi bir halde göstermek istiyorsanız dokulu kağıtlar en büyük yardımcınız olur. Gramaj vermek gerekirse minimum 200 gram ve üstü dokulu kağıtlar önerilecektir. Daha etkili sonuçlar için bu teknikle beraber ıslak zemin ve kuru zemin tekniğini ve açıktan koyuya geçiş tekniğini de kullanabilirsiniz. 

 

2.Islak yada Kuru Zeminli Kağıt Kullanmak

Sulu boya en iyi nasıl yapılır denildiğinde ilk akla gelen kağıt seçimi olacaktır. Sulu boya ile resim sanatı yaparken doku tercihinize bakılarak kuru ya da ıslak teknik seçebilirsiniz. Kağıdın kuru ya da ıslak olması fırçanın hareketini etkilediğinden sulu boya ile yaptığınızı boyama da buna oranla değişiyor. Misal kuru olan kağıtta fırçanın hareketi ıslak kağıda oranla fazlaca daha yavaş olacaktır. Bu sebeple belirgin renkler ve daha net, keskin bitişler istiyorsanız kuru kağıt ideal bir tercih olacaktır. Islak zeminli kağıtta ise boya  daha hızlı bir şekilde sürülebilir; bu da renklerde ton geçişlerinin fazlaca  yumuşak olmasına sebep olur.

 

3.Sıçratma Tekniği

Bu yöntemle hem eğlenip hem de mükemmel sonuçlar edinmeniz mümkün. Sıçratma tekniğinde fırçayı başparmak ve orta parmağınızın ortasında tutmanız ve parmağınızla fırçanın kıllarını geri çekerek fırçayı kağıda paralel olarak serbest bırakmanız gerekiyor. Bu esnada fırçada fazlaca su olmaması renk tonlarının daha net gözükmesine yardımcı olacaktır.  Fırça kılları çekilip geri bırakıldığında fırçadaki boya, kağıt üstünde şirin ve  hoş görünümlü renkli noktacıklar oluşturur. Bu tekniği kullanırken belli bölgeleri izole ederek çalışmak isteyebilirsiniz.

 

4.Damlatma Tekniği

Sıçratma tekniği kadar keyifli diğer bir teknik ise damlatma tekniğidir. Fırçanızla sulu boyadan size ihtiyaç oan tonajlarda alın ve kağıdın istenilen bölgelerine uygulayın. Boya yapılacak zemin ıslakken fırçaya daha az  oranda başka renk bir sulu boya alın ve önceki rengin üstüne uygulayın. Bu işlemi arzu ettiğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz. Ek olarak renklerin bir yöne doğru yayılmasını istiyorsanız fırçayla kağıttaki renkleri dilediğinizce yönlendirebilirsiniz.

 

5.Açıktan Koyuya Doğru Geçişleri

Suluboyada açıktan koyuya doğru geçiş ya da koyudan açık tona geçiş aşamasında değişik tonlar elde etmeyi imkan sunan  sulu boya tekniklerine en güzel örneğini sunar. Bu yöntemle asla ummadığınız sonuçlar ve tonajlar keşfederek çalışmalarınızdan yararlanabilirsiniz. Boyanacak alanı ilkin hafifçe ıslatarak mesela koyu renk öncelikli olacak şekilde başlangıç yapabilir ve açık renkle devamlılık sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde açık tonlardan başlayarak koyu tonlara doğru da ilerleyebilirsiniz. Herhangi bir rengi açmak için isterseniz daha çok su; isterseniz paletinizdeki beyazdan faydalanabilirsiniz.

 

6.Tuz Kullanarak Efekt Verme

En yaratıcı tekniklerden bir diğeri de sulu boya yaparken tuz kullanarak doku ve organik geçişler yaratmaktır. Bunun için normal sofra tuzu kullanabilirsiniz. Tuz kristalleri suyu derhal emdiği için renk pigmentinde mükemmel bir doku bırakır. Bu yöntemde, tuzu boya hemen hemen kurumamışken kağıdın üstüne serpiştirin. Sonrasında boyanın kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonrasında tuzu kağıttan nazikçe süpürün. Eğer tuzun kağıtta kalmasını istiyorsanız bir sabitleyici yardımıyla tuzu kağıt üstünde bırakabilirsiniz. Bu yöntem dokulu eserler ya da katmanlar oluşturulacak çalışmalarınız için vazgeçilmeziniz olamaya adaydır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X