28 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Sağlıklı Beslenme Nedir ve Beslenme Sorunları

Sağlıklı beslenme nedir, sorusunu doğru cevaplamak için önce alışkanlıktan bahsedelim. Sağlıklı beslenme alışkanlığı nedir? Düzenli yemek yeme alışkanlığı olmayan ailelerde büyüyen çocuklarda düzenli yemek alışkanlığı oluşmaz. Sağlıklı beslenme nedir, sorusunun yanıtını arayan anne ve baba öncelikle bu alışkanlığı kazanmaları için şu önerilere uyulmalıdır:

  • Hamilelikte iyi beslenmek önemlidir.
  • Çocuk ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.
  • Şekerli ve unlu besinler tercih edilmemelidir, hazır mamalardan kaçınmak gerekir.
  • Fazla yemek verilmemeli, kolalı ve gazlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Ara öğünlerde abur cubur verilmemelidir.
  • Her grup besinden yenilmelidir.
  • Çocuk yemek konusunda diğer çocuklarla kıyaslanmamalıdır.

Sağlıklı Beslenme Nedir? İŞTAHSIZLIK

Zorlayarak yemek yedirilmesi çocuğu iştahsızlığa sürükler. İştahsızlığa neden olan fiziksel etkenler şunlardır: hastalıklar gibi fiziksel etkenler, annenin kaygılı tutumu, gereğinden fazla yemek yedirilmesi, kardeş kıskançlığı vs

Sağlıklı Beslenme Nedir? ŞİŞMANLIK

Son yıllarda şişmanlık çocuklarda giderek artmaktadır. Şişmanlık hem bedensel hem de ruhsal birçok sorunu beraberinde getirir, örneğin özgüven eksikliği. Şişmanlık sorunu olan çocuklarda hormonal sorunlar sıklıkla gözlenir. Şişmanlığa yol açan etkenler şunlardır: genetik yatkınlık, yeteri kadar anne sütü almamak, hareketsizlik, aile içi stres, beslenmeyle ilgili yanlış değer yargıları vs.

Sağlıklı Beslenme Nedir? Şişmanlığın Önlenmesi:

Yanlış beslenme alışkanlıkları engellenmelidir.
Bol su tüketilmelidir.
Televizyon seyrederken yemek yenmemelidir.
Bilgisayardan uzaklaştırılarak, çocuk hareketli aktivitelere yönlendirilmelidir.
Çocuk spor etkinliklerine katılması konusunda yönlendirilmelidir.

Yemeklerde Seçici Davranmak

Çocuk her tür besin kaynağından tüketmelidir. Çocuk süt almıyorsa yoğurt ve peynir yedirilmelidir. Et yemiyorsa köfte yapılabilir. Çocuklar süslü ve göz zevkini okşayan yiyecekleri sevdiklerinden, besinle buna göre hazırlanabilir.

Çocuk Gelişimi Aşamaları – Anne Sütü Önemi

Anne sütü çocuk için çok besleyicidir. İlk 6 ay çocuğa sadece anne sütü verilmelidir. İnek sütü çocuk için zararlıdır ve 2 yaştan önce önerilmemektedir. Ek besinlere yarı katı olarak 6 aydan sonra geçilmelidir.

Emzirme İle İlgili Problemler

Doğum sonrası ilk saat içinde bebek emzirilmelidir. Emzirme sürecinde anne diyet yapmamalıdır ve bol sıvı alınmalıdır. Çalışan anneler süt pompası kullanabilir. Doğum sonrası depresyona dikkat edilmelidir. Süt kesme döneminde aşamalı olarak kesilmelidir. Gün içinde öğün süre ve sayısı azaltılır. Bir süre sonra sadece geceleri emzirilerek daha spnra tamamen kesilebilir.

Anne Sütünün Yararları

Anne sütü çocuğun bağışıklık sistemini geliştirir. Anne sütünün hazmı kolaydır, kansızlık daha az görülür. Anne-çocuk fiziksel olarak emzirme sırasında yakınlaşırlar. Anne çocukla göz teması kurar.

Emzirmenin Anne İçin Yararları

Annelik duygusunu daha fazla hisseder; anne kendisini daha huzurlu hisseder. Emziren anneler daha kolay kilo verirler. Emziren annelerin fiziksel görünümleri daha az bozulur. Emzirme anneyi kanserden korur.

Gelişimi Etkileyen Besin Öğeleri

Demir, iyot, çinko, B vitaminleri, folik asit, A vitamini, kalsiyum, kolin, magnezyum, omega 3

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X